Vizele impuse românilor scot Moldova din Europa
adăugat 16 iunie 2009, 08:29, la Interviu / Reportaj
La cererea României, Bruxelles-ul a condiţionat reluarea negocierilor pentru un nou acord cu UE-Moldova de eliminarea regimului vizelor impus românilor.„La cererea României, această negociere nu va avea loc până când Chişinăul nu va corecta politica de vize faţă de România”, a spus ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, citat de NewsIn, după reuniunea de la Luxemburg a miniştrilor de Externe ai UE. „Consiliul cheamă Republica Moldova să asigure tratament egal tuturor cetăţenilor UE în cadrul politicii vizelor şi subliniază importanţa principiului bunei vecinătăţi”, se arată în concluziile Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe.
Documentul face referire şi la existenţa unor „preocupări serioase în legătură cu încălcări ale drepturilor omului în R. Moldova” şi cere investigaţii transparente şi exigente ale evenimentelor de după alegerile din aprilie.
„Sunt nişte concluzii foarte puternice. Pe fundalul acestor concluzii, Consiliul UE - R. Moldova, care trebuia să aibă loc mâine, nu se mai ţine”, a declarat Cristian Diaconescu.
De partea moldovenească, presa relatează despre o posibilă demisie a ministrului moldovean de Externe, Andrei Stratan (foto). „Nu confirm, dar nici nu infirm cele spuse”, a comentat Stratan, în timp ce surse apropiate acestuia au precizat că în cel mai scurt timp posibil îşi va face publică decizia. Retragerea sa din tabăra comunistă vine imediat după demisia numărului doi al partidului, Marian Lupu.
Acesta se va alătura Partidului Democrat, în timp ce presa vehiculează aderarea lui Stratan la Partidul Popular Creştin Democrat condus de Iurie Roşca, partenerul comuniştilor din fosta legislatură. Opoziţia consideră că aceste mişcări, alături de recenta coborâre a pragului electoral de la 6% la 5%, avantajează partidele-satelit ale comuniştilor în vederea anticipatelor. Alegerile vor fi organizate la finalul lunii iulie, iar principalele trei partide de opoziţie au decis, luni, să participe pe liste separate, pentru a avea mai mulţi reprezentanţi în birourile electorale. Legea electorală interzice în continuare alianţele şi blocurile electorale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲