Vizele vor fi mentinute "cel putin" pana cand Romania va semna cu Republica Moldova Tratatul de frontiera
adăugat 17 iunie 2009, 09:06, la Interviu / Reportaj
Ministerul de Externe de la Chisinau ii explica lui Cristian Diaconescu cum trebuie interpretat documentul UEMinisterul de Externe de la Chişinău este "uimit" de "interpretarea aproximativă şi vădit tendenţioasă" pe care ministrul roman, Cristian Diaconescu, a făcut-o atunci cand a declarat că UE condiţionează negocierea unui nou acord cu R. Moldova de eliminare a vizelor pentru romani, transmite, marti, NewsIn.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova subliniază intr-un comunicat că "a luat act cu uimire de comentariile" ministrului roman, Cristian Diaconescu, referitor la concluziile privind Republica Moldova ale reuniunii miniştrilor de externe ai UE.
"Este cel puţin stranie interpretarea aproximativă, dar şi vădit tendenţioasă de către şeful diplomaţiei romane a unui document care trebuie analizat integral şi nu in franturi smulse din context", atrage atenţia ministerul de la Chişinău, subliniind că prima propoziţie a documentului UE aminteşte de disponibilitatea accentuată de a intensifica in continuare relaţiile intre R. Moldova şi UE, informează despre adoptarea directivelor pentru negocierea noului acord R. Moldova-UE şi exprimă dorinţa de a incepe negocierile cand circumstanţele vor permite acest lucru.
In plus, o parte a comunicatului instituţiei moldovene are chiar formulări sarcastice, remarcand că ministrului roman "ii scapă neintenţionat" anumite detalii. "In mod regretabil, ministrul de Externe al Romaniei scapă - probabil, neintenţionat - referirea la importanţa respectării principiului de bună-vecinătate care reprezintă o noţiune nuanţată, excluzand, de exemplu, implicarea sistematică in treburile interne ale altui stat. Considerăm că este important de a atrage atenţia şi asupra acestei părţi a concluziilor", se arată in poziţia MAEIE.
Cristian Diaconescu, care a participat la reuniunea miniştrilor UE de la Luxemburg, declarase luni că UE a luat o poziţie fermă faţă de R. Moldova. "La cererea Romaniei, negociere unui nou acord nu va avea loc pană cand Chişinăul nu va corecta politica de vize faţă de Romania.(...). Sunt nişte concluzii foarte puternice. Pe fundalul acestor concluzii, Consiliul UE - R. Moldova, care trebuia să aibă loc maine (marţi, n.r.), nu se mai ţine", a declarat ministrul.
In schimb, MAEIE susţine că reuniunea Republica Moldova - UE fusese amanată la cererea părţii moldovene. "Considerăm regretabile referirile la Consiliul de Cooperare R. Moldova-UE din 16 iunie şi informăm pe această cale şeful diplomaţiei romane că evenimentul a fost amanat anterior la solicitarea expresă a Republicii Moldova pe o perioadă ulterioară", se arată in comunicat.
Ministerul de Externe de la Chişinău mai atrage atenţia că au mai existat şi alte cazuri in care Diaconescu nu a fost "informat suficient". "Ca şi in cazul solicitării confirmării contului bancar cu 500 euro de către Consulatul Romaniei la Chişinău - despre care şeful diplomaţiei romane nu cunoaşte nimic in pofida confirmării oficiale a acestui fapt de chiar subalternii săi - putem doar să regretăm că oficialul roman nu este informat suficient", remarcă Chişinăul.
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarase la inceputul lunii iunie că afirmaţia potrivit cărora cetăţenii moldoveni ar trebui să dovedească - pentru a obţine viză - că au un cont bancar cu minim 500 de euro este "total falsă" şi că Romania nu cere depozite bancare cetăţenilor moldoveni. Cu toate acestea, potrivit OUG 194/2002 orice cetăţean din afara spaţiului european care intră in Romania trebuie să facă dovada faptului că are un cont bancar de minim 500 de euro sau a 50 de euro pentru fiecare zi petrecută in străinătate. Romania a inceput să aplice această lege imediat după aderarea la UE, in ianuarie 2007.
Referitor la regimul de vize pentru cetăţenii romani, MAEIE reiterează că impunerea vizelor va fi păstrată "cel putin pana cand Romania va semna cu Republica Moldova Tratatul de frontiera, iar cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia, in procesul de obţinere a vizelor pentru Romania, de un tratament in spiritul Acordurilor existente intre ambele părţi".
"Pe această cale ar putea progresa eforturile ambelor state, şi nu in direcţia 'blocării relaţiilor RM-UE la solicitarea Romaniei' la care, cu anumită satisfacţie, se face referinţă in comentariile menţionate (ale ministrului Diaconescu, n.r.)", conchide comunicatul.
Ministrul Cristian Diaconescu a declarat luni că, prin condiţionarea acordului UE-Republica Moldova de ridicarea vizelor pentru romani, se confirmă faptul că avertismentele şi poziţia Romaniei au fost justificate, fiind evident că drumul Chişinăului spre UE trece şi prin Bucureşti. "Am fost şi vom fi susţinătorii apropierii Republicii Moldova de UE. Acordul nostru pentru aprobarea mandatului de negociere demonstrează că politica Bucureştiului nu s-a schimbat. Este evident că drumul spre Bruxelles al statului vecin trece şi prin Bucureşti şi că există o serie de condiţii clar subliniate prin concluziile de astăzi, pe care Republica Moldova trebuie să le indeplinească, aşa cum este ridicarea vizelor pentru cetăţenii romani", a evidenţiat şeful diplomaţiei romane, la finalul Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) de la Luxemburg.
"Se confirmă, in acest sens, faptul că avertismentele şi poziţia Romaniei au fost justificate. Demersurile diplomatice romaneşti au fost confirmate prin adoptarea de către statele membre a textului Concluziilor", a arătat Diaconescu.
Consiliul a adoptat luni o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul acestora reflectand preocupările UE in legătură cu evoluţiile din acest stat, se arata, luni, intr-un comunicat al MAE roman. Consiliul a adoptat directiva de negociere pentru un nou Acord, cuprinzător, intre UE şi Republica Moldova. La solicitarea Romaniei insă, UE a condiţionat lansarea efectivă a negocierilor pentru un nou acord de asigurarea unui tratament egal pentru toţi cetăţenii statelor membre in materie de vize, subliniind totodată importanţa respectării de către Republica Moldova a principiului relaţiilor de bună-vecinătate.
Concluziile adoptate luni accentuează şi necesitatea ca R. Moldova să intreprindă măsuri ferme pentru intărirea democraţiei, a bunei guvernări, a statului de drept, a libertăţii presei şi a respectului pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Consiliul a exprimat preocuparea serioasă faţă de abuzurile impotriva drepturilor omului care au avut loc după alegerile din 5 aprilie şi cere o investigaţie imparţială a incălcărilor acestor drepturi in cadrul unui proces la care să participe reprezentanţi ai opoziţiei şi experţi internaţionali.
REPUBLICA MOLDOVA NU E PAMINT ROMANESC UITATI DE ASTA....PIDARI HREOVIY....................................................
NU UITATI CA R.MOLDOVA E SUSTINUTA DE RUSSIA SI A FOST TOT TIMPUL PUR SI SIMPLU ASTA A MERS PE LINGA CAPURILE VOASTRE CELE PROASTE FARA CA SA PERCEPETI NIMIK,TOATE VORBELE VOASTRE SÏNT POVESTI DEA LUI CREANGA PE CARE TOT VOI LE ASCULTATI....
URODIY
Votaţi PL ,PLDM sau AMN !
Forza PLDM ,PL si AMN !
Aruncaţii la groapa de gunoi a istoriei, la alegerile repetate din 29 iulie pe cripto-comunisti ☭ ,pe ciocoii şi slugoii fără pic de coloană vetebrală ai Moscovei, ce vă prostesc pe faţă,promiţându-vă aderarea la UE si NATO cu ajutorul Rusiei !!! Ce cretinătate,ce creiere atrofiate !
Ardeti buletinele batranilor care inca nu s-au trezit la realitate si mai cred in cripto-comunistii acestia fripturisti si machiavelici !
"Basarabia, lacrima neamului românesc"
"România nu uita,Basarabia este a ta."
Votaţi schimbarea cu gândul la eroii nostri,la martirii nostri,ai intregului neam românesc .
Nu vă vom uita niciodata :Valeriu Boboc de 23 de ani ,Ion Tabuleac de 22 ani,Eugen Ţapu de 26 ani si Maxim Canişev de 20 de ani.
Victimile inocente ale cripto-comunismului.
Pink - Dear Mr President subs in romanian SOS Moldova
http://www.youtube.com/watch?v=biYav5QGZ1A
Basarabia Lui Dumnezeu
http://www.basarabeni.ro/stiri/editoriale/basarabia-lui-dumnezeu-material-video-395/
"Da, de la Roma venim din Dacia traiană, suntem români şi punctum." - Eminescu
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲