Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:19

 

Vor fi sau nu impozitate remitenţele?

adăugat 05 octombrie 2012, 07:46, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

Veaceslav Ioniţă: Cei care cheltuiesc mai puţin de 25 de mii de lei pe lună - fiţi liniştiţi.

Europa Liberă: Aşadar, noi prevederi în Codul Fiscal operante de la 1 ianuarie, prevederi privind estimarea  indirectă a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice… Nu ştiu în ce măsură populaţia a reuşit să le asimileze şi să le înţeleagă. În orice caz, există două tabere cu atitudini diametral opuse faţă de aceste prevederi: prima zice că aceste prevederi au darul să păgubească cetăţenii şi statul -  cum e apreciază  de exemplu şi  în cazul celei  mai recente analize la temă realizată de dl profesor Costandachi, expert la Institutul „Viitorul” -  iar a doua tabără susţine că modificările din cod vor face bine, şi omului, şi statului, prin combaterea evaziunii fiscale. Dvs. în care tabără vă simţiţi mai confortabil? 
 

​​Viaceslav Ioniţă: Eu mă simt mai confortabil în tabăra celor care consideră că orice cetăţean al Republicii Moldova trebuie să fie egal cu toţi ceilalţi şi dacă are un impozit de achitat, trebuie să-l achite. În primul rând, nu ţine de politica fiscală şi deja am vorbit cu cei de la IDIS „Viitorul” că nu este corect să abordezi un subiect foarte îngust şi sa-l tratezi ca subiect al politicii fiscale. Cu atât mai mult că nu este un subiect al politicii fiscale. Noi chiar am dori ca cineva să se expună pe marginea acesteia, iar miza acestei politici fiscale va fi cel puţin un miliard de lei în plus anul viitor. Până ce nu s-a expus nimeni, chiar dacă au trecut peste două luni de când a fost votată în parlament. Iar acum legat de metodele indirecte.

Este un subiect care aş dori să fie analizat în Republica Moldova pentru că este un subiect nou pentru noi. Şi ideea pe scurt este următoarea: la noi orice profesor, orice medic care are un salariu foarte micuţ plăteşte impozit, lucru care cred că este corect. Însă este un număr destul de limitat de oameni, noi îl estimăm la câteva sute de persoane sau cel mult câteva mii de persoane, care au venituri exagerat de mari, venituri pe care ei nu şi le declară şi venituri din care ei nu plătesc impozit. Or, noi avem persoane care la venituri declarate oficial de 2-3 mii de lei pe lună îşi pot permite să achite factura la energie electrică lunar de 20-30 de mii de lei. Ştiu că acum cine ne ascultă cred că îşi fac cruce, pentru că nu-şi imaginează acest lucru, îşi permit să meargă la odihnă achitând sute de mii de lei şi noi suntem curioşi să aflăm cum oamenii aceştia reuşesc acest lucru. De aceea, atunci când am elaborat această metodă directă, care nu este politică fiscală, ci o chestiune de administrare fiscală, am mers pe ideea ca toţi trebuie să-şi achite impozitul. În rest, e un grup micuţ de oameni foarte bogaţi în ţara aceasta, care au şi jurişti, au şi avocaţi, au tot ce vă doriţi, care îi asistă să întreprindă toate acţiunile ca să nu achite impozite. Şi atunci fiscul a zic: pentru că nu putem să-i vedem la capitolul venituri, hai să-i prindem la capitolul cheltuieli şi să le punem nişte întrebări elementare în privinţa cheltuielilor lor.

 
Europa Liberă: Dvs. spuneţi că de fapt este vizată o pătură foarte subţire a populaţiei, marii proprietari, oamenii mai bogaţi. Dar dl. Costandachi de la Institutul „Viitorul” în această cercetare susţine că un efect al acestor măsuri mai radicale ar fi o criză valutară profundă… efect al impozitării remitenţelor, a banilor trimişi de peste hotare… Poate fi într-adevăr aşa, nu sunt vizaţi săracii emigranţi?
 
Veaceslav Ioniţă: Nu poate fi. Eu, ca o persoană care am lucrat la IDIS „Viitorul” şi care stimez această instituţie, am avut şi o scurtă discuţie cu directorul acestei instituţii, deci dumnealui face o informaţie nefondată şi nebazată pe nimic, o informaţie greşită cel puţin, ca să nu spun mai mult, şi sper ca astfel de greşeli nu vor mai fi. Acum în ce priveşte cine vor fi impozitaţi. Noi am fost foarte grijulii şi pentru a limita orice posibilitate pentru a atinge persoanele care nu sunt foarte bogate, am mers la 
următorul lucru: am pus nişte limite.

Deci, fiscul nu va avea dreptul să ia în vizor persoanele a căror cheltuieli anuale, mai exact diferenţa dintre ceea ce declară că au câştigat şi au cheltuit efectiv, este mai puţin de 300 de mii de lei. Ori cheltuielile curente. Dacă eu cheltui pentru pâine şi pentru lapte mai puţin de 25 de mii de lei pe lună, chiar nu am nici un motiv să fiu îngrijorat că fiscul mă va lua în vizor. Încă o dată repet: fiscul ia în vizor doar persoanele care fac cheltuieli fără a avea venituri. Şi am pus acolo câteva criterii. Unul ar fi dacă cheltuieşte fără a avea venituri 100 de mii de lei pentru foaie de odihnă. Vreau să vă imaginaţi că 100 de mii de lei este peste 6 mii de euro. Credeţi-mă că foarte puţină lume în Republica Moldova îşi cumpără foi de odihnă de 6 mii de euro şi pleacă la odihnă. De aceea, dacă vă uitaţi atent la această lege, veţi vedea că tot instrumentariul  de protecţie a cetăţeanului este introdus. Or, noi considerăm extrem de important ca oamenii foarte bogaţi să fie impozitaţi, pe de o parte, iar pe de altă parte noi nu vrem ca prin această lege cetăţeanul simplu să fie deranjat. De aceea s-a discutat foarte mult în parlament anul trecut. Legea aceasta a fost votată în parlament ca concept anul trecut. Deci este o politică de administrare fiscală acceptată de noi anul trecut. Ministerul Finanţelor, conform deciziei parlamentului, a venit în parlament şi ne-a expus încă în această primăvară cum vor arăta aceste elemente de impozitare, şi cei mai înverşunaţi critici ai acestor elemente au acceptat şi am pus în discuţie şi noi am combătut fiecare punct. Doi. După aceasta s-a venit cu proiectul de lege propriu-zis şi iarăşi s-a discutat. Şi cel mai important lucru este că sistemul acesta de monitorizare indirectă a cheltuielilor, care este atât de dificil de implementat, ne rugăm la Dumnezeu ca în cinci ani de zile să dea măcar anumite rezultate. Iar pe tot acest parcurs de cinci ani vom lucra la acest model, împreună cu fiscul, împreună cu Ministerul Finanţelor, împreună cu parlamentul.

Şi încă o dată vreau să repet un lucru simplu: noi, şi fiecare cetăţean al Republicii Moldova este extrem de revoltat când aude că oamenii cu vile luxoase, de câteva milioane de euro, cu maşini de sute de mii de euro nu achită nici un impozit, în timp ce cei câteva sute de mii de bugetari care din sărăcia lor achită acest impozit, sunt revoltaţi şi este o revoltă absolut firească.

 
 
Europa Liberă: Dl Ioniţă, până ajungeţi să perfecţionaţi acest mecanism,
Totuşi, cine va avea obligaţia să demonstreze că un venit estimat este sau nu impozabil? 
 
Veaceslav Ioniţă: Vă mulţumesc, este o întrebare foarte bună. Evident fiscul. Probaţiunea cade pe fisc. Şi în ce constă ea? Deci, în primul rând fiscul nu va monitoriza toţi cetăţenii. În momentul în care sunt câteva criterii foarte clare în lege, atunci când fiscul crede că cineva face nişte cheltuieli, la sumele pe care le-am dat eu: nu mai mici de 100 de mii de lei pentru un anumit lucru, fie pentru foaie de odihnă, fie 
pentru asigurare (acolo sunt câteva capitole de cheltuieli), deci când omul face astfel de cheltuieli, fiscul imediat se uită la acest om să vadă dacă nu cumva cheltuielile acestui om nu sunt acoperite de veniturile lui. Dacă constată că este aşa, al doilea lucru pe care îl verifică este dacă el se încadrează în limita de cheltuieli curente, dacă nu greşesc 500 de mii de lei, cheltuieli curente anuale. Deci, asta înseamnă că fiscul verifică dacă omul acesta nu cheltuieşte mai mult de 30 de mii de lei pe lună fără a avea acoperire justificată de unde a luat banii. Şi doar după aceasta fiscul pune o întrebare simplă: spuneţi vă rog, dvs. la cheltuielile acestea aţi plătit sau nu impozite. Dacă omul cheltuieşte mai puţin de 300 de mii de lei, fiscul nici nu are dreptul să pună întrebări. Înţelegeţi?

 
Europa Liberă: Da. Se mai scrie sau se spune că nu vor fi supuse impozitării veniturile obţinute de persoanele fizice în afara Republicii Moldova, inclusiv cele transmise rudelor de până la gradul III, dacă sunt confirmate documentar… Nu se va intra astfel într-un fel de odisee în masă de demonstrare a rudeniei cu puzderie de hârtii? (vreo 23 de acte, cum a numărat cineva…)  
 
Veaceslav Ioniţă: Este o glumă de prost gust. Eu am văzut desenul acesta al expertului şi este o glumă de prost gust. Fiscul nu va intra în discuţie cu absolut nici o persoană care cheltuieşte mai puţin de 25 de mii de lei pe lună. Încă o dată vreau să spun foarte clar: cei care cheltuiesc mai puţin de 25 de mii de lei pe lună (şi credeţi-mă 
că sunt foarte mulţi oameni care cheltuiesc mai puţin de 25 de mii de lei pe lună - cheltuieli curente, nu vorbesc de investiţii, procurări de maşini, ci de a merge la magazin şi a procura pâine, lapte şi tot de ce ai nevoie), deci cei care cheltuiesc mai puţin de 25 de mii de lei pe lună, vă rog să vă bucuraţi de viaţă şi să fiţi liniştiţi.

Şi cei care cheltuiesc mai mult, dar achită impozite, tot trăiţi fericit şi nu vă faceţi griji. Singura întrebare va apărea la cei care cheltuiesc sume mai mari de 25 de mii de lei pe lună şi nu au dorit să plătească impozitul. Fiscul pur şi simplu foarte prieteneşte vă va întreba: nu vă supăraţi, dar plătiţi şi dvs. ca toţi ceilalţi din Republica Moldova impozitul pe venit? Ca în sportul acela publicitar: „Plăteşte impozite şi culcă-te şi dormi liniştit!”.


Autor: Alexandru Canțîr, Liliana Barbăroșie
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.5906 secunde