„Voronin şi Tkaciuk pot să dea lecţii despre cum să pierzi puterea”, Dmitrii Ciubaşenco
adăugat 06 ianuarie 2010, 08:44, la Eveniment
„Vladimir Voronin şi Marc Tkaciuc pot ţine acum ateliere de lucru cu tema „Cum să scapi de putere, cu 60 din 101 de mandate în parlament", apreciază analistul politic, Dmitri Ciubaşenco.
„Partidul Comuniştilor, care a acţionat conform principiului „sau totul, sau nimic”, a pierdut. Astăzi, el are „nimic”, fără nici o şansă reală de a reveni la putere în forma în care ea a deţinut-o timp de opt ani. Încăpăţinarea comuniştilor şi „principialitatea” lor prostească, au jucat o glumă crudă cu ei”, a declarat Ciubaşenco pentru Info-Prim Neo. În opinia lui, Republica Moldova a ieşit din anul 2009 o ţară cu totul diferită, iar principalul eveniment al anului a fost demontarea regimului Voronin.
„În memoria istorică a poporului rămân puţine date istorice. Fără îndoială, în manualele de istorie, data de 7 aprilie, 2009, va sta alături de data de 27 august, 1991. Anul 2009, depăşeşte, prin saturaţia de evenimente dramatice, cei opt ani anteriori: două campanii pentru alegerile parlamentare, patru încercări de a alege un preşedinte, manifestaţii de protest în masă, distrugerea a două cladiri principale ale astatului – a administraţiei prezidenţiale şi a Parlamentului, arestari, tortură, moartea protestatarilor, venirea la putere a coaliţiei democratice”, a spus analistul. În opinia lui, timp de patru luni de aflare la putere, Alianţa pentru Integrarea Europeană a reuşit să facă multe - au fost restabilite relaţii normale cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar International, România, a fost ajustat bugetul pentru anul 2009 şi adoptat bugetul pentru 2010, s-a obţinut înţelegerea de începere a negocierilor privind un nou acord cu UE, FMI va acorda Moldovei aproape 600 de milioane de dolari, iar Guvernul SUA - 262 milioane.
„2010, de asemenea, promite să fie un an foarte complicat şi tensionat, dar toate acestea, vor avea loc într-o atmosferă mai paşnică şi democratică. Noul Guvern va funcţiona până la următoarele alegeri, cu toate că membrii Alianţei vor fi concurenţi în aceste alegeri. Pe flancul centru-dreapta situaţia este clarificată, aici a apărut liderul de necontestat - Partidul Liberal Democrat în frunte cu prim-ministrul, Vlad Filat. Şanse de a trece în Palament are şi Partidul Liberal, în frunte cu preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu. Din acest flanc, mai mult nimeni nu va ajunge în Parlament. Intriga principală se va desfăşura în spectrul centru-stânga. Partidul Democrat al lui Marian Lupu va încerca să atragă de partea sa alegătorii PCRM, dar la voturile acestora vor pretinde şi grupul de comunişti care s-au dezlipit de partid, precum şi omul de faceri Nicolai Ciornîi şi, posibil, Valeriu Pasat”, a subliniat Ciubaşenko.
În opinia lui, alegerile parlamentare trebuie să aibă loc după reforma constituţională. „Cum şi când se va petrece aceatsa, nu este clar. Din acest motiv, nu este clar nici cum şi când se vor desfăşura alegerile. Se poate presupune că după sărbătorile de iarnă, mai aproape de primăvară, vom afla totul despre ce ne aşteaptă în sfera politică în 2010-2011”, a conchis Ciubaşenco, citat de Info-Prim Neo.
http://gibcluj.ro/index.php/gibnews/items/ce tatenii-moldoveni-care-traiesc-in-transilvania-doresc-consul at.html
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲