Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:13

 

Voronin nu va putea fi arestat!

adăugat 21 ianuarie 2010, 18:01, la Interviu / Reportaj

Ex-preşedintele moldovean, comunistul Vladimir Voronin, a fost citat pentru vineri, în calitate de martor, la Procuratura Generală a Republicii Moldova, pentru a da depoziţii privind protestele violente din aprilie 2009.

Aceasta după ce Voronin a declarat că a coordonat personal intervenţia în forţă a poliţiei în acea zi. Au apărut elemente noi în dosarul evenimentelor de atunci.

De fapt, ancheta pentru elucidarea evenimentelor din 6, 7, 8 şi 9 aprilie 2009 stagnează. Premierul moldovean, Vlad Filat, nu înţelege de ce până acum nici măcar nu au fost interogaţi cei care au ordonat intervenţia în forţă a poliţiei:

„Eu nu am explicaţii! Dacă puteţi să vă imaginaţi că eu la această întrebare nu am explicaţie. Eu înţeleg, pe alocuri, că la ora actuală ancheta nu a identificat cine l-a lovit pe Valeriu Boboc pe care, de fapt, l-au omorât. Însă cineva a dat indicaţii... Cineva, în Republica Moldova, la acea perioadă de timp răspundea de ordinea publică, de ce se întâmplă în ţară... Era un ministru de Interne, era şi un comisar al oraşului, vicecomisari. Este o instituţie în Republica Moldova care are un nume – Procuratura Generală, care este singura instituţie abilitată să ducă ancheta până la sfârşit”.

Ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, se declară nevinovat:

„Nu mă consider vinovat în nici un fel, deoarece pe atunci era corectă decizia de a evita vărsarea de sânge de către minori – de a nu folosi arma de foc. În alt mod era imposibil de a combate acele evenimente care au avut loc”.

Gheorghe Papuc a declarat că acţionat la comanda lui Vladimir Voronin:

„A fost luată decizia şi de către conducerea de atunci a ţării....”.

Iar Vladimir Voronin nu neagă acest lucru:

„Papuc, de sine stătător, nu a făcut nimic şi nu a avut dreptul să facă ceva. Toate erau coordonate de toată conducerea ţării”.

Există o anumită logică în toată combinaţia aceasta prin care Voronin îşi asumă întreaga răspundere. Liderul comunist este deputat şi beneficiază de imunitate, iar în actuala configuraţie politică din Parlament nu şi-o poate pierde. Explică juristul Vladislav Gribincea:

„Pentru punerea lui Voronin sub urmărire penală este nevoie de ridicarea imunităţii – lucru care se face de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi. Până atunci, Voronin nu poate fi urmărit penal. Şansele că politicul, adică Parlamentul, va accepta ridicarea imunităţii în conjunctura politică actuală mi se par foarte mici. Având în vedere că nu s-au găsit 61 de voturi (adică trei cincimi) pentru alegerea şefului statului – e mult mai puţin probabil că se vor găsi suficiente voturi pentru ca acest Parlament să ridice imunitatea liderului celui mai numeros grup parlamentar”.

Adică pentru ridicarea imunităţii lui Vladimir Voronin ar trebui să voteze 67 de deputaţi. Alianţa pentru Integrare Europeană deţine, însă, doar 53 de mandate. Vladimir Voronin ştie asta şi îşi permite să se dea în spectacol politic atunci când este întrebat dacă se va lăsa anchetat:

„Am spus că sunt gata să dau primul explicaţii la ceea ce s-a întâmplat, dar se vede că în mod serios nu-i prea interesează pe cei care au venit la guvernare să afle cu adevărat ce s-a întâmplat la 7 aprilie, pentru că mie îmi pare că ei ştiu adevărul”.

După ce premierul Vlad Filat şi-a exprimat public nedumerirea în legătură cu tergiversarea dosarului „7 aprilie”, Procuratura Generală l-a citat pentru mâine, în calitate de martor, pe liderul comunist, Vladimir Voronin. Miercuri a fost audiat, în calitate de bănuit, fostul comisar al Chişinăului, Vladimir Botnari. El trebuie să răspundă pentru maltratarea tinerilor în comisariatele de poliţie începând cu noaptea de 7 aprilie şi terminând cu data de 10 aprilie 2009. Şi el, însă, se declară nevinovat:

„Nu mă simt vinovat. Nu există până în acest moment nici o sentinţă care ar demonstra faptul că cineva din cetăţeni ar fi fost maltratat”.

Insistenţa premierului Vlad Filat de a afla adevărul despre evenimentele din aprilie 2009 se pare că nu place. Deputaţii comunişti au scos komsomoliştii la proteste în faţa MAI:

„Jos jandarmeria lui Filat! Jos Catană! (noul ministru de Interne – n.n.)”.


Vlad Filat a dispus ca până pe 7 aprilie 2010 în faţa Parlamentului Republicii Moldova să fie ridicat un monument în memoria victimelor torturii:

„Este o datorie a noastră – în afară de discuţii să mai facem ceva pentru oamenii care au suferit”.

Autor: Vitalie Calugareanu
Sursa: www.dw-world.de
PG e singura responsabila de identificarea criminalilor din 7/04,iar dnului Filat mult spor intru progresarea economiei tarii (ca munceste sarmanu ca o albinuta).Voronin insa tre sa simta pe deplin tot ce-a facut in 8 ani de zile : si saracia,si foamea,si frica de a nu iesi pe strada in zilele dup 7/04 k nu cumva sa te prinda politistii.Konsomolistii las sa protesteze ,sa mai strige si ei in strada,in soare,ploaie si frig cum am facut-o noi...ca prea mult au stat ei f siguri pe ei,cu burtile pline si la caldutz!Afara cu tot cu tankuri!
A comentat Lucioasa 21 ianuarie 2010, 18:42
Fraţilor Filat a umflat oaia. Dacă avem alegeri anticipate comuniştii eau 75 de mandate în Parlament. Vă asigur. Filat a început guvernarea taman cu ce nu trebuia. A majorat preţurile la tot şi a micşorat salariile. Adică a condamnat cetăţenii la sărăcie cumplită. Acum eu care am fost un susţinător feroce a lui Filat nu-l mai cred. Şi ca mine sunt mulţi. Repetă greşelile celor de pînă la 2000 şi aşa sapă cu insistenţă groapa democraţiei în R.M. De această dată comuniştii se vor instala la putere în R.M pentru ulte decenii înainte. Filat le crează toate premizele pentru ca ei să revină la putere la următorul scruitin parlamentra.
A comentat Valter 21 ianuarie 2010, 18:53
bai Valter esti cam slab mobilat pe la mansarda,Tu ce vrei ca Moldova sa fie singura tara din lume care sa creasa salariile si pensiile.Tu ce nu vezi in ce timpuri traim?
A comentat Samyro 21 ianuarie 2010, 21:00
Ce fel de legi, imunitatea parlamentara pentru ce este? invers trebuie sa fie, daca cumva incalca legea un parlamentar trebuie sa fie pedepsit de 2 ori mai sever decat un om obisnuit.
Educati trebu parlamentarii nostri, principii morale nu au daca le mai dai si imunitate....
A comentat dima 22 ianuarie 2010, 08:39


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0824 secunde