Voronin, salvatorul Europei Unite
adăugat 27 aprilie 2009, 09:14, la Opinii / Editoriale
Comunistul de la Chisinau se erijeaza deja in castigator al conflictului cu Romania. Cu un tupeu fara limite, el a refuzat vineri acreditarea ambasadorului roman Mihnea Constantinescu. Faptul este fara precedent in relatia cu o tara UE si a urmat introducerii vizelor pentru romani, ceea ce incalca acordul dintre Moldova si UE.AnunTul a fost facut chiar inainte de vizita in Moldova a lui Javier Solana, comisarul european pentru politica externa. Daca Solana ar fi fost de buna credinta in ceea ce priveste Romania, grosolania lui Voronin putea fi o sfidare la adresa comisarului european. Dar nu e. Voronin spera ca ar putea scapa nepedepsit din cauza blatului Chisinau-Bruxelles.
De-a lungul crizei din Moldova, reprezentantii UE s-au comportat duplicitar fata de Romania pe care nu au ascultat-o si nu au sprijinit-o. Voronin insa nu a fost atins cu o floare de bruxellezi. In schimb, va fi invitat la reuniunea Parteneriatului Estic al UE de la Praga si i s-au promis si bani pe deasupra. Bolsevicul stie ca declaratiile anemice impotriva sa ale reprezentantilor UE sunt praf in ochii opiniei publice daca nu sunt urmate si de fapte concrete.
Din aceasta cauza si agresivitatea sa fata de Romania a crescut exponential. Atitudinea reprezentantilor UE fata de Romania nu are la origine doar presiunile Rusiei sau grija europenilor sa nu zgandare ursul de la Rasarit. Exista si cauze europene interne.
Solana e In campanie electorala, vrand sa devina ministru de Externe al UE dupa alegerile din 7 iunie si pentru asta trebuie sa arate ca e in stare sa implementeze "Politica comuna de externe si securitate" (PCES). Aici e buba. PCES ar fi trebuit sa intre in vigoare odata cu ratificarea Tratatului de la Lisabona. Dar Tratatul a fost respins prin referendumul irlandez si ar urma sa fie anulat.
Solana trage insa nadejde ca irlandezii intimidati vor repeta referendumul la fel cum au facut danezii in 1992, dupa ce respinsesera Tratatul de la Maastricht. Bruxelles vrea sa resusciteze PCES. Dar PCES a fost un fiasco pana acum. In razboaiele din fosta Iugoslavie, UE a reusit sa se faca de ras in fata tuturor partilor implicate. In Orientul Mijlociu, UE nu a avut niciodata influenta, iar acum capituleaza rusinos in fata Rusiei.
Razboiul din Irak a aratat divizarea Europei. PCES inseamna ca un stat sa-si sacrifice interesele proprii in favoarea altor state. Dar asa ceva nu se prea poate cere Marilor Puteri din vestul Europei.
PCES se face pe seama saracilor.
Polonezii ar fi fost un exemplu bun pentru a li se aplica PCES, atunci cand au batut cu pumnul in masa in relatia cu Rusia sau din alte motive. Dar s-a pus batista pe tambal. Polonia e prea mare si prea hotarata. Romania e mai potrivita pentru experiment. Pare vulnerabila si daca i se imputa tentativa de "modificare a frontierelor", e tocmai buna de pus la colt.
Conflictul de la Prut ar fi un pretext excelent pentru ca UE sa demonstreze minunile politicii comune. Tratatul de la Lisabona resuscitat, PCES si un ministru european de Externe vor aduce linistea si pacea universale. Din aceasta cauza orice initiativa independenta e rau vazuta. Romania trebuie sa lase Comisia Europeana s-o duca de mana ca pe un copil. Politica externa proprie ne e interzisa. Doar il avem pe Solana. Voronin, daca nu exista, trebuia inventat.
Dar socoteala de acasA nu se potriveste cu cea de la targ. Cristian Diaconescu, ministrul roman de Externe, a criticat dur la Londra atitudinea UE fata de regimul de la Chisinau si a lasat sa se scurga informatia ca ar putea bloca astazi participarea R. Moldova la Parteneriatul Estic. De altfel, Diaconescu l-a mai pus la punct pe Franco Frattini, ministrul italian de Externe, cand a incercat sa culpabilizeze Romania si a invins-o pe Angela Merkel care voia sa scoata de pe agenda europeana proiectul conductei Nabucco. Se vede ca politica dusa in picioare are mai mult succes decat politica in genunchi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲