Voronin, superstar în “Atac asupra Moldovei”
adăugat 09 iunie 2009, 21:28, la Eveniment
Un documentar realizat de o televiziune procomunistă prezintă interceptări telefonice care acuză opoziţia din Moldova de punerea la cale a violenţelor postelectorale, de tentativa de a desfiinţa graniţa de peste Prut şi de a realiza unirea cu România.Violenţele postelectorale din aprilie au fost organizate de partidele de opoziţie din Republica Moldova, care au pus la cale o lovitură de stat şi unirea cu România, susţine un film difuzat de postul procomunist NIT, la sfârşitul săptămânii trecute.
Filmul “Atac asupra Moldovei” prezintă un fragment dintr-o convorbire telefonică purtată pe 7 aprilie de primarul Dorin Chirtoacă cu viceprimarul Vladimir Coteţ, care vrea să demonstreze că liderul liberal este implicat în violenţele. Chirtoacă îl întrebase pe viceprimar despre situaţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar Coteţ îl informase că cele două instituţii de stat sunt devastate. Convorbirea se încheie cu cuvintele “Bun! Bine!”, rostite de Chirtoacă.
Procuratura susţine că informaţia este autentică şi că interceptarea de către Serviciul de Informaţii şi Securitate s-a făcut în baza deschiderii unui dosar penal împotriva primarului liberal.
“Această convorbire telefonică a fost modificată şi trucată. Există riscul ca oricare cetăţean să fie acuzat de orice. I se trunchiază convorbirile şi apare la posturile comuniste”, a ripostat Dorin Chirtoacă. Totodată, Partidul Liberal l-a acuzat pe procurorul general Valeriu Gurbulea că a oferit aceste informaţii presei înainte ca ancheta să fie încheiată.
Documentarul este realizat în limba rusă, comentariul aparţinându-i jurnalistului procomunist Constantin Starîş. Personajele principale ale filmului sunt chiar preşedintele Vladimir Voronin, procurorul general al Moldovei şi şeful SIS, Artur Reşetnicov. Acesta din urmă povesteşte că spre sfârşitul zilei de 7 aprilie urmau să fie atacate punctele vamale de la graniţa cu România. “Pentru aceasta erau pregătite trupe speciale, unele chiar erau înarmate"“, spune, în limba rusă, şeful SIS. Toate urmau să se facă pentru a scoate graniţa de la Prut şi pentru a realiza astfel unirea cu România, dorită de unii lideri din opoziţie, declară Reşetnicov. Pe fondul imaginilor cu clădirea devastată a Parlamentului şi cu tinerii care poartă drapelul UE şi pe cel al României (numiţi “alcoolici şi drogaţi” de către comentator), Voronin declară că pentru astfel de acţiuni de protest este nevoie de bani şi de conducători din exterior.
Filmul nu face referire însă la imaginile care îi prezintă pe poliţişti supraveghind arborarea steagului românesc şi nici la victimele torturilor la care au fost supuşi protestatarii arestaţi. Producţia se încheie cu o concluzie - că ceea ce nu a reuşit opoziţia să facă pe 7 aprilie a realizat pe 3 iunie, blocând alegerea preşedintelui ţării şi aruncând astfel ţara într-o criză profundă. Potrivit site-ului Ştirea Zilei, în urmă cu o săptămână, filmul fusese vizionat doar de comuniştii adunaţi la o şedinţă în incinta unui cinematograf din Chişinău.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲