Voronin vs. Stati, razboi pentru putere
adăugat 21 aprilie 2009, 09:38, la Interviu / Reportaj
Familia Stati pare sa fi devenit dusmanul numarul unu al presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, un pericol poate la fel de mare ca si Romania, care este acuzata ca a pus la cale revolta de la Chisinau.Intre Voronin si Stati s-a declansat un razboi in toata regula, iar primul care a atacat a fost presedintele Republicii Moldova.
Fiul miliardarului moldovean Anatol Stati este acuzat ca a finantat o lovitura de stat in Republica Moldova si ca a organizat si finantat actiunile de protest din 7 aprilie, si la o saptamana dupa ce a fost arestat la Odessa a fost extradat de procurorii ucraineni.
In prezent, el se afla in arest preventiv la Penitenciarul nr.13 - sau "Penitenciarul Ororilor" - din Chisinau, insa se sustine ca extradarea lui Stati s-a realizat cu grave incalcari ale legislatiei. Odata cu Gabriel Stati a fost retinut inca un inalt responsabil de la Ascom Grup, firma lui Stati, Aurel Marinescu.
Anatol Stati a respins categoric "invinuirile paranoice ale lui Vladimir Voronin si ale lacheilor sai", calificandu-le drept "halucinatii ale unor oameni care nu mai raspund nici de faptele, nici de vorbele lor". El a precizat ca opinia publica deja cunoaste actiunile "clanului Voronin" pentru "acapararea, prin metode banditesti, a averii familiei Stati, inclusiv a activelor considerabile ale Ascom din Kazahstan".
Liderul crestin-democratilor moldoveni (PPCD), Iurie Rosca, afirmase ca printre atacatorii din 7 aprilie de la sediile Presedintiei si Parlamentului au fost vazuti "sportivii lui Stati", referindu-se la Gabriel Stati, care este si presedintele Uniunii Internationalе a Tinerеtului si al Federatiei de lupte internationale "Voievod".
Dar cine este Anatol Stati si de ce se teme Vladimir Voronin de el?
In primul rand, Anatol Stati este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Republica Moldova, presedinte al grupului industrial-financiar Ascom, specializat in extractie de petrol si gaze. Asadar, Stati s-a imbogatit din petrol, ajungand sa aiba o avere estimata la 2,5 miliarde de euro.
O lupta economica
Este evident ca lupta dintre Voronin si Stati nu se duce numai la nivel politic, ci si la nivel de business. Vladimir Voronin a catalogat activitatea lui Stati "business pe sange", care aduce prejudicii serioase imaginii si reputatiei internationale atat ale tarii care ii ofera posibilitatea sa castige bani, cat si ale tarii din care provine.
Potrivit lui Voronin, Stati pune la cale si finanteaza actiuni propagandistice si finanteaza intr-o forma netransparenta formatiuni politice aflate in Opozitie in Republica Moldova.
Acuzatiile lui Voronin palesc insa, dupa ce o ancheta jurnalistica a dezvaluit legatura dintre Oleg Voronin si comertul cu ovule si mame surogat, care se numeste BIOTEX, o afacere care se desfasoara la limita legii.
Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin, are o avere de aproximativ 2 miliarde de euro, aproape jumatate din PIB-ul Moldovei. Presa de Opozitie de peste Prut a scris de-a lungul vremii ca fiul presedintelui moldovean controleaza o buna parte a sistemului bancar, dar si firme din domeniul constructiilor sau transporturilor.
In 2007, presa din regiune a scris ca Oleg Voronin detine banca "FinComBank", prin care sunt rulati banii de la Caile Ferate moldovene si Moldtelecom, o firma de constructii ("Metal-market") si o firma de transporturi pe calea ferata ("Transline").
Despre afacerile din Romania ale fiului presedintelui moldovean s-a scris ca au inceput in 1993. El ar fi inceput cu o firma de comert in industria alimentara si comert forestier. Potrivit presei, Oleg detine si sapte depozite en gros la Iasi.
Gabriel Stati, aparat de Steven Seagal
Cu doar cateva zile inainte de a fi arestat, Gabriel Stati a indeamnat tinerii din Republica Moldova sa-si dea votul la alegerile din 5 aprilie, pentru partidele democratice, care au sanse reale sa intre in Parlament.
El s-a aratat "profund ingrijorat de situatia tarii si in special a tinerilor, drumul pe care merge astazi R.Moldova fiind unul incorect". "Va indemn sa participati activ personal la vot, sa indemnati rudele, prietenii, cunoscutii vostri din tara si de peste hotare sa-si depuna votul, care va fi crucial pentru viitorul Republicii Moldova", a spus fiul basarabeanului Anatol Stati, care este si presedinte al Uniunii Internationale a Tineretului si al Federatiei Internationale de lupte autentice "Voievod".
Gabriel Stati este patronul echipei Dacia Chisinau si principalul sponsor al lotului national de taekwon-do din Republica Molodva. Cel mai probabil pasiunea pentru arte martiale l-a apropiat de Steven Seagal, care i-a luat apararea lui Gabriel Stati dupa ce a fost arestat la Odessa.
"Cred in faptul ca Gabi Stati este nevinovat. Cred ca unicul lucru pe care l-a facut el este faptul ca si-a ajutat tara si oamenii din aceasta tara. Totodata sunt de parere ca acuzatiile aduse lui Gabi de catre guvernul moldovean sunt false, iar adevarul va iesi la iveala.
Noi am auzit aici ca guvernul moldovean si Partidul Comunistilor a castigat recent alegerile prin utilizarea ilegalitatilor", a declarat Steven Seagal citat de Unimedia.
Se pare ca libertatea de exprimare si drepturile cetatenilor moldoveni stau la mana intereselor a doua familii, rivale in afaceri si politica: Voronin si Stati.
Iar odata inceputa lupta pentru daramarea regimului Voronin, actualul presedinte al Republicii Moldova isi simte scaunul cum se clatina si apeleaza la orice mijloc represiv, de intimidare, pentru a-si dezarma adversarii.
Dar nimeni nu garateaza ca basarabenii vor avea mai multe drepturi si libertati, ca vor iesi din saracie sau ca nu vor mai fi nevoiti sa isi vanda organe pentru a supravietui.
Bogatii isi vor vedea in continuare de afacerile lor si de razboaiele lor, iar moldovenii vor trai in continuare cu 40 de euro pe luna.
Cat despre democratie in Republica Moldova, nimeni nu se hazardeaza sa prezica momentul cand s-ar putea ca basarabenii sa joace dupa regulile jocului democratic. Comunismul - si asta o stim pe propria piele - este o boala care se vindeca numai dupa multe generatii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲