Vreți în UE ? Se prea poate să ajungeți la… Lvov
adăugat 27 ianuarie 2011, 14:07, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Cică trenul nostru merge spre UE. Trenul actualei societăți, evident. Bine, bine, cu trenul „Prietenia” am lămurit-o. A revenit la normalitate. Cursă zilnică, în jurul orei 17.00, spre București, rămâne totuși singurul tren din R. Moldova care pleacă în direcția UE. Apare însă o altă problemă: încotro este UE când mergi cu autobuzul, microbuzul sau mașina? Explic.
Dacă veți porni ca simplu necunoscător din Chișinău spre București nu prea veți ști în care direcție e capitala României, sau chiar Iașiul. Veți bâjbâi prin capitala RM o bună bucată de timp până veți apuca drumul cel drept. Fie veți avea nevoie de hartă, fie să fiți îndrumați de oameni. Altfel e cam greu. Și asta pentru că în capitala din partea astălaltă de Prut pur și simplu nu există indicatoare pe care să fie inscripționat cuvântul București, Iași sau Galați. Deși Iașiul este la mai puțin de 150 de km.
Direcția spre România nu apare pe niciun indicator, indiferent pe ce traseu mergi! Nu și pace. Abia când ajungi la un pas de vama de la Leușeni (vezi foto de mai jos), de pildă, îți dai seama că te apropii de porțile UE și ale României. Nu însă același lucru se întâmplă când vii dinspre România. Acolo, nu departe de ieșirea din București, poți să vezi primul indicator cu inscripția Chișinău. Apoi, undeva pe la Focșani, pe al doilea. (Vezi poza de mai sus).
Revenind la momentul ieșirii din Chișinău. Și dacă despre UE și despre România nici pomină, apoi, după Calea Orheiului, pe linia Stăucenilor vei ști sigur câți kilometri ai de făcut până la… Lvov, deși orașul ucrainean este mult mai departe decât Bucureștiul și Iașiul. Așadar, intenționat sau nu, nimeni nu trebuie să afle cât de aproape e statul vecin – România!
Moștenirea sovietică nu a dispărut încă de la noi. Oare de ce?
Metaforic vorbind, încă mai rătăcim pe drumul spre UE. Și, nemetaforic scriind, îi îndemn pe cei responsabili de la Ministerul Transporturilor sau Ministerul de Interne să nu ne mai arate doar direcția spre CSI, ci și către UE – acolo unde ne este locul.
Luați măsuri! Se mai teme cineva și astăzi de direcția România?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲