Wikileaks 2006: Președinția franceză îngrijorată de referendumul transnistrean
adăugat 26 aprilie 2011, 13:33, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Președinția finlandeză a UE este îngrijorată de desfășurarea referendumului în Transnistria și consideră că acesta nu poate fi luat în serios sau considerat legitim. Despre aceasta se vorbește într-o notă a ambasadei SUA din Finlanda, care datează cu anul 2006.
Potrivit WikiLeaks, guvernul finlandez avea temeri că Federația Rusă poate sprijini în cele din urmă rezultatele referendumului, chiar dacă acest pas va submina pozițiile Moscovei în OSCE la capitolul integritatea frontierelor a țărilor actuale, refuzul de a sprijini ambiţiile teritoriale din Transnistria şi chiar, tangenţial, argumentele sale împotriva independenţei Kosovo. Finlandezii şi Consiliul Europei au convenit tacit că UE nu ar trebui să înainteze demersurile oficiale către Moscova privind referendumul. Totuși, UE şi Guvernul finlandez vor continua să reamintească Guvernului rus că aceasta riscă să nimerească într-o situație dificilă.
Vedeți mai jos și alte note ale Ambasadei SUA din Finlanda:
¶ 2. (C) Consilierul pentru Belarus, Ucraina și Moldova al MAE finlandez, Tuula Yrjola, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la referendumul dubios privind eventuala unire cu Rusia, anunțat recent de "Sovietul Suprem" transnistrean.
¶ 3. (C) Guvernul finlandez se întreabă care au fost motivele și rolul Moscovei să-i urgenteze pe Igor Smirnov şi "Sovietul Suprem" de a desfășura referendumul. Cel puțin, referendumul în cauză pune Rusia într-o poziţie extrem de incomodă şi problematică. Acceptarea rezultatelor ar submina pozițiile Moscovei privind integritatea frontierelor. Mai mult, acest pas ar submina poziția Rusiei potrivit căreia aceasta nu are ambiţii teritoriale în Transnistria. Yrjola a opinat, că această poziție ar putea submina argumentele Moscovei privind statutul provinciei Kosovo. S-ar putea de crezut că un astfel de sprijin din partea Moscovei ar permite și altor enclave etnice (în special în zone unde există conflictele îngheţate) să ridice armele sau prin alte mijloace ilegale să încerce să obțină independența. Pe de altă parte, Yrjola a declarat că respingerea de către Moscova a rezultatelor referendumului din Transnistria ar semnala o rupere cu regimul Smirnov.
¶ 4. (C) Yrjola a declarat că funcţionarii Consiliului şi Președinției au discutat problema referendumului din Transnistria cu adjunctul ministrului de externe al Federaţiei Ruse, Vladimir Cijov, în timpul întrevederii din 14 iulie. Cijov a minimalizat semnificația referendumului declarând că "Rusia nu are nici o influență în acest sens", dar a reafirmat că Rusia susține integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ulterior, Yrjola a spus că Preşedinţia finlandeză şi Secretariatul Consiliului au convenit că nu vor face un demers oficial către Rusia cu privire la acest referendum, însă au convenit să abordeze această întrebare la viitoarele reuniuni UE – Rusia. De răspunsul Guvernului Rus va depinde reacția Guvernului finlandez și a Consiliului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲