„Zilele Basarabiei” la București, a V-a ediție a festivalului
adăugat 15 martie 2012, 13:30, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În perioada 24-27 martie va avea loc cea de-a V-a ediție jubiliară a Festivalului Zilele Basarabiei, care va fi marcată printr-un program excepțional. La eveniment sunt invitaţi interpreţi ca ROA, Cătălin Josan, Gândul Mâţei, Paralela 47 şi Condorii Negri. Pe 27 martie se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Festivalul este organizat de OSB București.
Mai jos poate fi gasit programul Festivalului Zilelor Basarabiei:
Sâmbătă, 24 martie:
Concert live, Club Jukebox, ora 21.00Ediția jubiliară a Festivalului va debuta sâmbătă, 24 martie de la ora 21.00, cu un concert incendiar în club JukeBox (str. Turturelelor nr 11), București. Pe scenă vor evolua într-un show de excepție interpreți și formații îndrăgite de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru publicul de la București va cânta Cătălin Josan, un interpret basarabean binecunoscut în România, formația românească ROA, dar și Paralela 47, Condorii Negri și Gândul Mâţei, trupe îndrăgite din Basarabia. Participanții vor avea astfel ocazia să asculte muzică românească de calitate în cadrul unui concert sută la sută LIVE, într-o atmosferă fantastică de „Zilele Basarabiei” la București.
Duminică, 25 martie: „Ziua muzeelor”
Duminică, în cadrul Festivalului „Zilele Basarabiei la București” tinerii etnici români vor avea minunata ocazie să viziteze gratuit cele mai importante muzee din București. Printre acestea se numără Muzeul Aviației, Muzeul de Artă "Vasile Grigore", Muzeul Național "Ferdinand I", Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Palatului Cotroceni. Astfel, tinerii etnici români veniţi la studii în Bucureşti se vor familiariza cu cele mai importante locații culturale din București și vor descoperi detalii istorice fascinante. De asemenea, participanții vor avea ocazia să vadă cu ochii lor declarația Unirii Basarabiei cu România, semnată la 1918. Acțiunea are ca scop integrarea tinerilor basarabeni în mediul socio-cultural bucureștean, precum și familiarizarea lor cu cele mai importante locații culturale din Capitală.
Luni, 26 martie:Lansare de carte „Istoria Basarabiei”
Luni, 26 martie, de la ora 18.00, participanții la Festival vor avea ocazia să asiste la lansarea în premieră a volumului ”Istoria Basarabiei”, o carte despre trecutul și evoluția zbuciumată a Basarabiei de-a lungul anilor, editată de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, pentru Românii de Pretutindeni. Autorul volumului este decanul facultății de istorie de la Suceava, profesor doctor universitar, dl Ștefan Purici. La eveniment vor participa de asemenea o serie de personalități importante din mediul cultural, istoric, academic, dar din și mass media. Tinerii studenți vor avea astfel ocazia să interacționeze cu reprezentanții domeniului istoric și academic, pentru a conștientiza importanța și dimensiunile istorice ale destinului Basarabiei în contextul zilei de 27 martie. Lansarea va avea loc în sala Stoicescu din Palatul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti.
Marți, 27 martie:Omagiu artizanilor Unirii
În cea mai importantă zi a Festivalului, ziua Unirii Basarabiei cu România, particianții la Festivalul „Zilele Basarabiei la București”, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la fel ca în anii precedenţi la Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Astfel, tinerii vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din cimitirul de la Cernica, printre care se numara Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan si primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. Pentru aceștia, dar și pentru toți ce-i care s-au sacrificat pentru realizarea dezideratului Unirii, tinerii vor ține un moment de reculegere. De asemenea, în cinstea făuritorilor Unirii, soborul de preoți de la Cernica va desfășura o slujbă de pomenire. Comemorarea de la Cernica este deja o tradiție desfășurată de Organizația Studenților Basarabeni din București în fiecare an, în data de 27 martie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲