Zilele Basarabiei pe ambele maluri ale Prutului
adăugat 10 martie 2011, 12:06, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În perioada 24-29 martie 2011, pe cele două maluri ale Prutului vor avea loc manifestări culturale sub genericul Festivalul Zilele Basarabiei, menite să marcheze 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara.
Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, sprijină organizarea unei serii de evenimente culturale dedicate acestui moment istoric, în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Galați și Iași.
Parteneri: Organizațiile Studenților Basarabeni din București și Timișoara, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni din Galați și Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași.
Programul cuprinde dezbateri și conferințe, concursuri de eseuri, poezie și pictură pe aceeași temă, expoziții de fotografie, concerte de muzică, proiecții de filme, reprezentații teatrale, depuneri de flori și slujbe de comemorare pentru membrii Sfatului Țării, artizanii Unirii. Evenimentele beneficiază de sprijinul mai multor parteneri centrali și locali.
Cu aceeași ocazie, ICR, în parteneriat cu Forul Democrat al Românilor din Moldova organizează în data de 26 martie, ora 18.00, la Ginta Latina - centru de cultură, artă și teatru din Chișinău, un concert extraordinar intitulat „Cântece care ne-au însoțit istoria”, susținut de Grigore Leșe și Grupul Iza din Maramureș. În acest concert aniversar, Grigore Leșe spune o poveste mai recentă, de numai câteva sute de ani, o relatare cutremurătoare despre război, înstrăinare, cătănie, prizonierat, refugiere, un veritabil recurs la identitatea naţională şi la destinul omului în univers.
Programul continuă la Bălți (Teatrul Național Vasile Alecsandri) pe 27 martie, ora 18.00, cu spectacolul folcloric susţinut de Margareta Clipa, Dinu Iancu Sălăjanu şi grupul folcloric „Teleormanul”, acompaniaţi de orchestra „Mugurelul” din Chişinău. Pe 29 martie, ora 18.00, la Chişinău are loc spectacolul de poezie „Dor de Eminescu“, susţinut de Ion Caramitru, cu acompaniamentul clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Partener: Universitatea Alecu Russo din Bălți.
Din programul evenimentelor organizate la Bucureşti, Timişoara, Galaţi şi Iaşi:
Bucureşti (25 martie – 27 martie 2011)
- Conferinţă pe tema Unirii Basarabiei cu România, la Biblioteca Centrală Universitară, la care vor fi invitaţi oameni de cultură, istorici, politicieni, studenţi, reprezentanţi ai mass media etc. (25 martie).
- Expoziţie de afişe artistice pe tema „Utopia Podului de Flori“, a tinerei artiste basarabene Corina Roşca. Proiectul ilustrează relaţiile interumane ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului, pornind de la evenimentul din 6 mai 1990. Locaţie: Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti (25 martie).
- Prezentarea Filmului Basarabean. În sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor va avea loc prezentarea filmului basarabean, cu participarea producătorului de film Virgiliu Măgureanu, director OWH TV STUDIO şi a lui Vlad Druc, regizor. De asemenea, vor fi proiectate filme precum „Golgota Basarabiei” şi „Basarabia – prabuşirea unei lumi”, un documentar despre unirea Basarabiei cu România (25 martie).
- Seară Românească. În incinta Restaurantului-Muzeu „Vatra Neamului” va avea loc un concert extraordinar de muzică populară. Invitaţii vor avea ocazia să socializeze într-o ambianţă în care tradiţia şi folclorul sunt la ele acasă.
- Concurs de eseuri, poezie, pictură, fotografie şi artă digitală „Basarabia 1918 – 2011. Unirea între realitate şi vis”. Un juriu imparţial, format din specialişti în istorie, literatură şi artă va evalua lucrările înscrise în competiţie, iar lucrările vor fi mediatizate şi expuse public.
- Expoziţie de fotografie „Libertatea în imagini”. La sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), în 26 martie, va avea loc vernisajul unei expoziţii cu fotografii de la evenimentele din 7 aprilie 2009 (fotograf şi regizor: Sergiu Zănoagă). Expoziţia va fi deschisă în perioada 25 martie - 1 aprilie 2011. Amatorii de artă fotografică şi cei interesaţi de evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chişinău vor avea ocazia să vizioneze imagini de la manifestaţiile prin care tinerii din Basarabia au luptat pentru libertate şi democraţie.
- Concerte live. În serile de 26 martie şi 27 martie, în clubul bucureştean JukeBox, trupe şi interpreţi de pe ambele maluri ale Prutului se vor întâlni pe aceeaşi scenă: Alexandrina Hristov, Alternosfera, Gândul Mâţei, Snails, Paralela 47, Dubas (Tiraspol) şi DJ Rufus.
- Omagiu membrilor Sfatului Ţării, artizanii Unirii. Depunere de coroane de flori la mormintele lor de la Mănăstirea Cernica. La fel ca şi în anii precedenţi, participanţii la Festival, alături de organizatorii evenimentului, vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din cimitirul de la Cernica, printre care se numără Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire. Acţiunea este deja o tradiţie prin care sute de studenţi îşi exprimă recunoştinţa şi aprecierea faţă de cei care au luptat pentru propăşirea valorilor neamului românesc (27 martie).
Timişoara (25 martie – 27 martie 2011)
- Lansare de carte „Românii din Bugeac pe cale de dispariţie” de George Damian (Librăria Cărtureşti, 25 martie).
- Expoziţii de pictură şi fotografie. Vor expune tineri artişti basarabeni din Timişoara şi din alte oraşe ale României (Casa Tineretului, 26 martie).
- Spectacole de teatru - „Cântăreaţa Cheală” de Eugene Ionesco - Proiectul „KRUM” al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova (Club Daos, 26 martie).
- Performance în Piaţa Operei. Pentru o zi, Piaţa Operei din Timişoara se va transforma într-un amplu atelier de arte plastice pentru un grup de tineri artişti basarabeni (27 martie).
- Concerte live cu participarea trupei Paralela 47, a formaţiei bucureştene Travka, trupă cu puternice rădăcini basarabene, a două formaţii de peste Prut îndrăgite de publicul din România: Alternosfera, Snails şi a trupei Dubas din Tiraspol (Club Daos). Pentru amatorii de muzică populară autentică, românii din Sudul Basarabiei (Ucraina) din ansamblul Dor Basarabean (Utkonosovka raionul Ismail) vor concerta la Casa de Cultură a Studenţilor (26 martie şi 27 martie).
Iaşi
- „Tinerii fac Unirea” - concert susţinut de formaţiile Alternosfera şi Dubas (Club Dublin, 24 martie).
- Spectacol „Inimi ce bat împreună - 93 de ani”, la Ateneul Tătăraşi (Sala Mare). Vor evolua tineri din Basarabia şi România cu recital de poezii, cântece şi dans (25 martie).
- „Cele două state româneşti în context actual”‒ dezbatere cu participarea profesorilor universitari de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, invitaţi de la Chişinău, oameni de cultură, jurnalişti şi studenţi. Locul desfăşurării: Muzeul Mihai Eminescu (Parcul Copou) (26 martie).
- Expoziţie cu hărţi ale României Mari în incinta Universităţii Al. I. Cuza (25-30 martie).
- Slujba de comemorare a lui Ion C. Inculeţ, preşedintele Sfatului Țării din 1918, la Bîrnova, jud. Iaşi (27 martie).
- Hora Unirii (27 martie, Troiţa Basarabenilor din Iaşi).
Galaţi
- Păşesc pe pământ românesc. Concurs de fotografii, la care vor participa tinerii studenţi cu câte o poză originală, care să reflecte într-o formă mai mult sau mai puţin obişnuită unirea culturală, socială, politică a tuturor românilor.
- Serata Folk. În cadrul seratei muzicale vor fi interpretate melodii româneşti de către tineri basarabeni şi de colegii lor din România. Activitatea va avea loc în Casa Veche din incinta Casei de Cultură a Studenţilor (23 martie).
- Proiecţia filmului Nuntă în Basarabia (regia: Nap Toader), la Casa de Cultură a Studenţilor (24 martie).
- Basarabia şi 27 martie 1918. Sesiune de comunicări. Participă istorici, cercetători şi studenţi. Evenimentul va avea loc în Sala Senatului din incinta Universităţii „Dunărea de Jos”.
- Petrecerea Basarabenilor în Club S din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor.
- Concerte live susţinute de Veta Biriş, Gândul Mâţei, Cătălin Josan (27 martie).
Eventualele modificări apărute în program vor fi comunicate pe site-ul www.icr.ro şi www.basarabeni.ro
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲