Ziua 1 : Festivalul Cultural “Zilele Basarabiei” a început la Timişoara
adăugat 28 martie 2012, 13:49, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
“Spirit românesc pur şi nealterat găseşti în Basarabia”, este afirmaţia unui invitat la dezbaterea pe tema “Transnistria – 20 de ani de “pacificare” impusă”.
În 27 martie, la Timişoara, s-a dat startul celei de a XII-a ediţii a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”. Prima acţiune din program a fost deschiderea oficială a proiectului, urmată de o dezbatere pe tema „Transnistria – 20 de ani de „pacificare” impusă”.
La aceste evenimente au participat studenţi basarabeni, alumni ai Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara, reprezentanţi ai Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina”, Directorul Institutului Intercultural Timişoara, Domnul Călin Rus şi alţi invitaţi.
Deschiderea a început cu un mesaj din partea Preşedintelui OSB Timişoara, Alexei Dombrov, ulterior au laut cuvântul şi alţi participanţi la deschidere. Directorul Institului Intercultural Timişoara, Dl. Călin Rus, a felicitat organizatorii pentru desfăşurarea unui asemenea proiect de amploare şi a încurajat colaborarea cu Institutul în desfăşurarea unor proiecte de implicare civică a tinerilor din Timişoara. A urmat cu un discurs reprezentantul Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, Dl. Gheorghe Holovati, care a relatat tinerilor file din istoria Basarabiei şi a României trăite personal în anii 40 ai secolului trecut.
Problema Transnistriei este prezentă şi nesoluţionată de 20 de ani, iar această situaţie ne afectează pe fiecare dintre noi, fie în mod direct, fie în mod indirect, prin intermediul prietenilor, rudelor sau cunoscuţilor care locuiesc pe teritoriul de pe stânga Nistrului. Chiar dacă OSB Timişoara este o voce prea mică pentru a putea influenţa în vreun fel deciziile care se vor lua cu privire la Transnistria, totuşi, organizatorii festivalului au considerat necesară desfăşurarea unei dezbateri pe tema conflictului transnistrean, pentru a aduce la cunoştinţă tinerilor din Timişoara despre situaţia reală şi desigur, pentru a afla cât mai multe păreri referitoare la o eventuală soluţionare a acestuia. „Românii luptau pentru menţinerea identităţii, ruşii – pentru un cap de pod”, aceasta este o părere referitoare la începututl războiului din Transnistria, care şi în prezent continuă, însă sub alte forme.
Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei”, ediţia a XII-a, continuă cu încă cinci zile de program. Vă aştepăm şi la celellalte acţiuni din cadrul proiectului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲