„Ziua Cârtiţei”, un film despre Republica Moldova!
adăugat 24 mai 2010, 11:22, la Interviu / Reportaj
Republica Moldova (în condiţia de stat independent) a retrăit în scurta sa existenţă drama istoriei de 200 ani a Basarabiei cu destul de multa exactitate, dar şi cu o intensitate de 10 ori mai mare.
Roata vremii (dacă e să ne gândim şi la Hegel) are o rotaţie completă pentru Republica Moldova în 20 de ani. 7 aprilie 2009 înseamnă începutul unui nou ciclu. Să avem oare şansa să rescriem istoria aşa de repede, şi mai ales, să avem oare şansă să recuperăm tot ce am ratat în toţi aceşti ani?
Libertatea Basarabiei a fost posibilă după o lungă perioadă de comunism. Ameninţările directe la adresa noului stat creat pe câteva cioburi ale marelui imperiu sovietic nu au întârziat să apară. Dacă aşi renunţa să mă privesc în oglindă aşi crede că trăiesc încă în 1990. Voci revanşarde tot mai gălăgioase şi mai stridente, ţipărici care vorbesc despre pericolul românesc, presiunea Rusiei, … Georgia, … Ucraina, … Kârgistan, … Uniunea vamală. Totul sună atât de cunoscut. Mă gândesc când apare acordul de la Belovezhskaya Pushcha, şi mai ales ce dezintegrează acum Rusia şi Ucraina.
Pentru Rusia Republica Moldova şi Kârgâstan sunt două ţări cu aceleaşi probleme. Ambele au o putere provizorie. Ambele au avut un 7 aprilie. Ambele au f… tace vocea din off. Vladimir Putin trece uşor pe lângă cererea de retragere a trupelor ruse din Republica Moldova a premierului Vlad Filat. E mai 2010. Au trecut 20 de ani. E ca de „Ziua Cârtiţei”. Republica Moldova e încă înmărmurită undeva între lumi.
Lui Mihai Ghimpu i s-a spus deja că nu e bine să se revadă nimic din ceea ce e scris in manualele de istorie. Bakiev e încă fugar în Belarus. Saakaşvili susţine că Rusia vrea să controleze Georgia. Ucraina discuta fuziunea, sau difuzia Neftegaz în Gazprom. Autorităţile moldoveneşti, probabil, s-au programat din timp pentru o interpretare sceptică a semnalului de la Kiev, manifestându-şi deschis îndoielile faţă de impactul politic şi juridic asupra … ”, strigă Lavrov de la Moscova. Relaţiile vor fi dificile pe subiectul transnistrean, răspunde Lupan, şi sper să fie totuşi încă relativ acceptabile cel puţin pe subiectul frontierei şi, eventual, a proprietăţilor Republicii Moldova în Ucraina. Subiectul transnistrean nu va fi un subiect uşor de acum încolo”..
Suntem încă în 2010. Pentru 12 şi 13 iunie PCRM a anunţat proteste în stradă. La Tiraspol Antiufeev ţine doi ostatici, pe care îi numeşte trădători şi colaboraţionişti cu SIS-ul moldovenesc. Ilie Ilaşcu a fost extrădat României, Andrei Ivanţoc şi-a revenit după ce a avut mâna în ghips … la 7 aprilie.
Putin anunţă o furtună politică în Republica Moldova. Nu vă uitaţi, parcă i-ar spune el omologului său moldovean, că încă nu tună şi nu fulgeră, trăsnetul vă poate lovi oricând din senin. Vremea instabilă care s-a pus afară se poate converti pentru voi într-un adevărat prăpăd. În Nagorno-Karabakh, enclava separatistă din Azerbaijan, … 33 de locuri ale Parlamentului local… Enclava … 1990 … război civil … 30 de mii de morţi. Nu se poate … tot aici suntem, Dumnezeule !!!
Federaţia Rusă are în vedere deschiderea de noi baze militare, nu numai în Crimeea, dar şi în Nikolaev, Odesa şi chiar la graniţa cu România. Guvernatorul regiunii Odesa, Eduard Matviiciuk, a declarat că, în cel mai apropiat timp, se va desfăşura şedinţa Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, unde va fi discutată această problemă, iar, până la sfârşitul anului, în Bolgrad vor apărea primii militari. Potrivit unor surse neoficiale din ministerul Apărării al Ucrainei, în Bolgrad va fi dislocat temporar doar un batalion mecanizat cu un număr de pana la 600 persoane, care ar putea fi fortificat în timpul apropiat.
Mihai Ghimpu va semna decretul de dizolvare a Parlamentului, doar după prezentarea rezultatelor Comisiei pentru studierea regimului comunist. Numai astfel le va face pe plac deputaţilor comunişti. Scopul actualei guvernări este de a interzice, prin lege, Partidul Comuniştilor şi simbolurile acestuia. Ups.
La 16 iunie expiră un an de la ultima dizolvare a Parlamentului. Republica Moldova intră în epoca termenelor rezonabile. În următoarele zile Comisia pentru studierea comunismului urmează să prezinte un raportul final.
E 2010. Încă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲