Ziua Europei, neglijată la Chişinău
adăugat 11 mai 2012, 12:41, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
„Ioane, Ioane...”, „Besame Mucho” şi „Den’ Pobedî”
În timp ce Europa îşi comemorează pe 8 mai eroii căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, iar pe 9 mai celebrează Ziua Europei, autoritățile Republicii Moldova sărbătoresc pe 9 mai „Ziua Victoriei asupra fascismului”.
Vadim VASILIU
În scuarul Teatrului Naţional de Operă și Balet au fost organizate o expoziție de tehnică de război și un prânz ostășesc cu terci de hrișcă și carne tocată, murături, apă minerală și 100 de grame de votcă. Orchestra prezidențială a interpretat marșuri ale armatei sovietice, precum „Proșceanie slaveanki”, „Den’ pobedî”, dar și piese improprii Zilei Victoriei, precum „Ioane, Ioane...” sau „Besame Mucho”. Expoziția tehnicii militare și masa ostășească au fost organizate de Guvernul Republicii Moldova.
Terci și votcă din partea guvernului
Colonelul Veaceslav Balaciov ne-a explicat că hrana în bucătăria de campanie a fost gătită pentru 250–300 de veterani și ar fi trebuit să fie consumată până la orele 15.00–16.00. Totuși, la ora 13 și jumătate, porțiile cu mâncarea ostășească s-au terminat, dar coada, formată mai puțin din veterani, și mai mult din gură-cască, încă nu. Decepționați că nu mai este terci, bătrânii care formau coada nu s-au împrăștiat totuși. Au observat că ostașii bucătari au dosit o cutie cu votcă și una cu apă minerală.
Observându-l pe fotoreporterul JURNALULUI care imortaliza scena, soldații au scos scrâșnind ultima cutie cu votcă și le-au turnat celor mai insistenți cheflii. După ce au băut și votca până la ultima picătură, băutorii de tărie s-au repezit să danseze în ritmurile celebrei piese „Valurile Dunării”.
La „Eternitate”, și „Ziua Victoriei”, și cea a Europei
Și la Complexul Memorial „Eternitate”, în ziua de 9 mai, a fost învălmășeală mare. Primii au venit la Complex, pentru a-i felicita pe cetățeni cu ocazia „Zilei Victoriei”, conducerea Republicii Moldova, în frunte cu președintele Nicolae Timofti, prim-ministrul Vlad Filat, dar și președintele Parlamentului Marian Lupu.
Nicolae Timofti a remarcat că ziua de 9 mai marchează sfârșitul unei confruntări fără precedent care a pus bazele unei Europe libere. Șeful statului nu a uitat nici de Ziua Europei. „Azi marcăm şi Ziua Europei. Pentru poporul Republicii Moldova, această zi poate fi – şi sper că va deveni – o zi a încrederii în viitor. R. Moldova a păşit pe calea viitorului european. Vă urez un viitor liber”, a remarcat Nicolae Timofti.
Vlad Filat a explicat că, grație oamenilor care și-au sacrificat viața în război, avem acum o Europă unită și trăim în pace, iar Marian Lupu, în discursul său, a menționat că 9 mai semnifică ziua unității naționale, spirituale și a unității valorilor.
„Eu sînt moldovan, eu grăiesc moldovenește”
Alături de conducerea RM, la Complex a fost și socialistul Igor Dodon, iar PCRM, în frunte cu Vladimir Voronin, a venit cu o oră mai târziu. Deputatul comunist Iurie Muntean a apărut într-un tricou cu inscripția cu grafie chirilică: „Eu sînt moldovan, eu grăiesc moldovenește”. Acest tricou, pe care era imprimat bourul de pe bicolorul comunist, îl purtau mai mulți tineri comuniști. De altfel, cei din Partidul Comuniștilor, în marșul de la Arcul de Triumf până la Complexul „Eternitate”, nu au avut niciun tricolor al Republicii Moldova.
Exemplele pe care le-am fi putut urma
Consiliile orașelor Lvov, Ternopol și Ivano-Frankovsk din Ucraina au interzis simbolica comunistă, drapelul roșu, care semnifică victoria URSS în fața Germaniei, în ajunul zilei de 9 mai, dar și orice fel de manifestare în legătură cu această zi. Decizia a fost luată cu o zi înainte.
Secretarul primăriei orașului Ivano-Frankovsk, Ruslan Marținkiv: „Orientarea ideologică a celor de stânga diferă în mod simnificativ de cea a majorității populației, astfel încât drapelele roșii și simbolica Partidului Comunist ar fi dus la proteste și confruntări, de aceea noi ne-am pronunțat împotriva oricăror acțiuni”, conform ITAR TASS.
Estonia marchează la nivel oficial sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa pe 8 mai, comemorând victimile războiului. În pofida tradiţiei majorității țărilor din Uniunea Europeană de a sărbători ziua de 8 mai, în Estonia această zi nu este sărbătoare. Și ziua de 9 mai în Estonia este o zi obișnuită de lucru.
Lituania, Letonia comemorează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa pe 8 mai, iar pe 9 mai aceste state sărbătoresc Ziua Europei. Secretarul de Stat al Letoniei, Andris Teikmanis, într-un interviu publicat pe 9 mai, a îndemnat locuitorii Letoniei să sărbătorească pe 9 mai Ziua Europei, și nu Ziua Victoriei: „Timpul Rusiei în Letonia a luat sfârșit, acum în țara noastră e timpul Europei, de aceea noi toți ar trebui să nu mai trăim conform orei Rusiei, ci conform celei europene”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Cititi pe blogul meu:
Europa: Rasism social
http://foc-in-agora.blogspot.de/2012/03/europa-rasismul-social.html