Ziua victoriei, ziua eliberarii?
adăugat 09 mai 2010, 12:25, la Opinii / Editoriale
9 Mai, Ziua Victoriei, a fost aniversata pe intreg teritoriul Rusiei prin demonstratii de amploare, parade si concerte. Cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la infrangerea Germaniei naziste, rusii isi comemoreaza eroii si asa numita eliberare a Europei. Posturile de televziune din toata tara au difuzat emisiuni aniversare, la care au invitat veterani de razboi care au purtat uniforme din epoca stalinista. De asemenea, presedintele Putin a gratiat sute de condamnati care au luptat in cel de-al doilea Razboi Mondial. In Piata Rosie din Moscova, rusii au cantat cantece patriotice sovietice, reamintind de epoca vechiului si atotputernicului imperiu. Unul dintre cele mai populare cantece spune: "Ucraina, Georgia, Belarus, tarile Baltice si Moldova/ Aceasta este patria mea - URSS".(...)
Pentru milioane de oameni din Europa de Est, "eliberarea" sovieticilor a echivalat cu jumatate de secol de oprimare si dictatura. Dupa infrangerea Germaniei naziste, sovieticii au instalat imediat guverne-marionete si asa numite "democratii ale poporului" in tari ca Polonia, Romania, Ungaria, Iugoslavia, Albania, Bulgaria si Cehoslovacia. Germania a fost impartita, iar Stalin a cerut tuturor statelor Central si Est europene sa adopte modelul sovietic. Democratia a fost abolita, fiind interzisa orice critica adusa conducerii partidului comunist. Urmand sistemul economic impus de sovietici, guvernele-marioneta decideau ce si cat de mult trebuie sa se produca in fiecare an. In tarile aflate sub ocupatie guvernele au confiscat pamanturile si proprietatile private, iar bunurile de larg consum au devenit tot mai rare si mai scumpe.
"Eliberatoarea" Armata Rosie nu a ocupat doar state din Europa Centrala, ci a anexat si noi teritorii URSS-ului. Regiuni din Finlanda, Polonia, Cehoslovacia, Germania si Romania au fost anexate la Uniunea Sovietica, impreuna cu state independente ca Lituania, Estonia si Letonia. Pe aceste teritorii, cultura nationala a fost distrusa. Mai mult, ocupantii sovietici au trecut la deportari, arestari, executii, infometari deliberate si alte acte de brutalitate. Milioane de oameni au fost acuzati doar pe baza "originii si culturii straine", fiind deportati in Siberia sau in republici din Asia Centrala. Multi dintre cei deportati au ramas aici 15-20 de ani, fiind condamnati la munca silnica in lagarele Gulagului.
Sute si mii de romani moldoveni au fost trimisi in Urali, in minele de carbune Kagaz si Karaganda, in Asia centrala si Kazahstan. Numarul total al romanilor moldoveni care au fost ucisi, inchisi sau deportati dupa ocuparea sovietica este estimat la 885.000. Pentru Guvernul sovietic, a fost absolut necesar sa-i mute pe romani din Republica Moldova, pentru ca rusii sa se poata stabili in locul lor si sa modifice astfel compozitia etnica a populatiei. (...)
Incepand cu 1940, dar mai ales dupa 1945, peste 100.000 de letoni, lituanieni si estonieni au fost deportati de catre "eliberatoarea" Armata Rosie. Numai in Letonia, intre 1940 si 1949, aproape 35% din populatie a pierit ca urmare a razboiului, deportarilor, exilului si uciderilor in masa. In plus, peste 20% din deportatii provenind din Tarile Baltice au murit in Siberia. Mai mult, aproximativ un milion si jumatate de polonezi au fost exilati in Uniunea Sovietica dupa ocuparea Poloniei.
In prezent, putini dintre rusi cunosc adevarul despre rezultatul celui de-al doilea Razboi Mondial. Rusia lui Putin ramane o tara prinsa in dogmele sovietice si nostalgii. (...) Chiar si generatia tanara, care nu a avut experienta fostului URSS, are o senzatie a pierderii prestigiului Uniunii Sovietice. Mai mult, chiar liderul Rusiei a spus ca disparitia Uniunii Sovietice a reprezentat cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX.
Rusia lui Putin este o tara care refuza sa se impace cu propriul trecut si sa ia masuri reparatorii fata de victime. Astazi, sute de mii de kaghebisti traiesc bine din pensiile generoase ale statului si nu exista nici un fel de dosare similare cu cele deschise impotriva nazistilor dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Pentru ca Rusia sa devina o natiune cu adevarat europeana trebuie sa urmeze exemplul Germaniei si sa isi ceara scuze pentru crimele trecutului. Rusia are nevoie sa isi demonstreze atasamentul fata de democratie, statul de drept si drepturile omului prin recunoasterea trecutului sau intunecat si prin respectarea independentei altor natiuni.
Noul nationalism rusesc revitalizat este impotriva acestor principii de baza. Stalin este din nou respectat de milioane de oameni si multi rusi vad doar o latura roz a mostenirii de razboi a URSS. Intre timp, trupe ruse se afla inca stationate in Moldova, Georgia si Ucraina impotriva vointei guvernelor acestor tari. Politicile paradoxale ale Rusiei si sprijinul acordat de armatele sale separatistilor din Moldova si Georgia suprima violent orice fel de miscare de independenta in cadrul Federatiei Ruse.
In aceste circumstante, cand mostenirea celui de-al doilea razboi mondial este inca resimtita in multe tari, este greu de simtit un sentiment de bucurie pentru sarbatorirea zilei victoriei la Moscova. Desi Armata Rosie are merite imense in infrangerea nazismului, in eliberarea lagarelor de concentrare si prin sacrificiul celor 27 de milioane de vieti omenesti in timpul razboiului, pentru multi cetateni ai Europei de Est venirea tancurilor sovietice a insemnat 50 de ani de opresiune.
LA PREZENT E TARA INDEPENDENTA IN UE SI MEMBRU NATO.
NU A MERS LA MOSKOVA SI NICI NU ARE CE CAUTA CACI DE TE CLATINI PUTIN CATRE RUSI VA VENI TIMPUL SI TE VA CALCA IN PICIOARE SI APOI VA STRIGA IN GURA MARE CA TE-AU ELIBERAT CA IN 1944. DAR NOI NU AM DORIT SA FIM ELIBERATI DE NIMENI CACI NU AM FOST OCUPATI DE NIMENI.
DAR NE-AU ELIBERAT SI APOI NE-AU SFIRTECAR DAR LA PACEA DE LA PARIS DIN 1947 NE-AU SOCOTIT TARA INFRANTA SI AM MAI DAT SI DESPAGUBIRI APOI.
DUPA ACESTEA SA TE MAI DUCI LA MOSKOVA. NU
NICI ACASA NU E CAZUL.
II VEZI PE OCUPANTI DE 9 MAI MERGAND LA PARADA SI NOI CU OCHII LEGATII II SLAVIM.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲