ZIUA: Voronin a fost sprijinit de Bucuresti si Washington. GEORGE DAMIAN despre gainarii de presa, Iurie Rosca, PPCD si drama Basarabiei. VOI REVENI!
adăugat 03 august 2009, 12:26, la Opinii / Editoriale
Traian Basescu a recunoscut ca a sustinut realegerea comunistului de la Chisinau in functia de presedinte, in aprilie 2005 * Miscarea facuta cu ajutorul celor 11 deputati ai PPCD a fost un dezastru pentru partidul lui Iurie RoscaDeclaratia presedintelui Basescu de joi cu privire la sprijinul acordat lui Vladimir Voronin in formarea unei majoritati se refera la evenimentele din primavara anului 2005, cand Voronin a fost ales pentru a doua oara presedinte al Republicii Moldova cu voturile Partidului Popular Crestin Democrat condus de Iurie Rosca. La 4 aprilie 2005 cei 11 deputati PPCD de la Chisinau au votat pentru Vladimir Voronin, moment care a coincis cu inceputul sfarsitului pentru partidul condus de Iurie Rosca.
Mostenitor al Frontului Popular din perioada destramarii URSS, PPCD inregistra in mod curent scoruri electorale de peste zece procente - insa alianta cu comunistii si perceptia unei "vanzari" a electoratului au facut ca la algerile din 2009 PPCD sa nu reuseasca sa mai treaca de pragul electoral de 5%. Interventia in favoarea lui Voronin din 2005 s-a produs in contextul "revolutiilor portocalii" din estul Europei (serie inceputa in Georgia, urmata de Ucraina, iar in Romania culoarea defunctei coalitii Dreptate si Adevar fiind cea portocalie). Conform unui fost deputat PPCD, in legislatura 2004-2009 indicatia ca PPCD sa voteze cu Voronin a venit din doua directii: dinspre Bucuresti si dinspre Washington.
Indicatia
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la postul public de radio, ca presedintele Vladimir Voronin nu poate spera la ajutorul sau ca sa formeze majoritatea in Parlamentul de la Chisinau. Afirmatiile lui Basescu au venit ca urmare a unei declaratii pentru RRA a presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, potrivit careia este deschis la o colaborare cu Romania si ca nu el a facut "razboi" cu Romania, ci Traian Basescu a fost agresiv la adresa autoritatilor de la Chisinau. "Am inteles ca eu am expulzat ambasadorul Moldovei de la Bucuresti si nu Voronin pe al nostru de la Chisinau, am inteles ca noi am modificat regimul de vize si nu Voronin. Ma rog, e propaganda bolsevica si probabil presedintele Voronin si-a adus aminte ca la un moment dat i-am dat o mana de ajutor sa formeze majoritatea de dupa alegerile trecute. Probabil mesajul acesta s-ar vrea un mesaj prin care sa arate ca ar vrea sa coopereze. De data aceasta presedintele Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a face majoritatea de care are nevoie ca sa desemneze presedintele", a replicat seful statului roman.
Declaratia lui Basescu explica apropierea de scurta durata dintre el si Vladimir Voronin din cursul anului 2005, cand Voronin s-a aflat de mai multe ori la Bucuresti si i-a facut cadou presedintelui roman mai multe mii de sticle de vin.
Sursa: www.ziua.ro
Autor: George DAMIAN
Cateva cuvinte despre Iurie Rosca si gainarii de Bucuresti
Cativa gainari si natarai de pe la Bucuresti s-au repezit in ultima perioada sa injure la gramada Partidul Popular Crestin Democrat din Republica Moldova si pe liderul lui, Iurie Rosca. In primul rand cei mai multi dintre "miticii" de Bucuresti care sar la beregata lui Rosca nu au calcat niciodata la Chisinau - sau daca au fost, au fost de cel mult doua trei ori si nu au priceput nimic din ce se intampla acolo.
Nici unul dintre "expertii" de la Bucuresti nu are dreptul sa-l injure pe Iurie Rosca. Din cate ii cunosc, "expertii" nu ar fi rezistat nici doua ore la Chisinau in 2002 in timpul manifestatiilor anti-comuniste conduse de Iurie Rosca si PPCD. Vreme de multi ani PPCD a fost singurul partid care a mentinut vie speranta unei apropieri de Occident a Republicii Moldova. Multi ani de zile ziarul Flux de la Chisinau a fost singurul ziar unde puteau aparea opinii diferite de cele ale comunistilor sau ale presei ruse.
Iurie Rosca si PPCD au votat in aprilie 2005 in favoarea lui Vladimir Voronin pentru ca asa li s-a cerut de la Washington, Bucuresti, Kiev si Tibilisi. Din acel moment Iurie Rosca n-a mai fost Iurie Rosca si nici PPCD nu a mai fost PPCD. Si-au pierdut sustinerea, si-au pierdut alegatorii. Daca a fost bine sau a fost rau? Deocamdata nu se stiu foarte multe detalii despre discutiile din aprilie 2005. Insa nici unul dintre "expertii" care il injura pe Iurie Rosca de la Bucuresti nu ar fi facut fata in aprilie 2005 la Chisinau.
Romanii din Basarabia au tot dreptul sa-l injure pe Iurie Rosca cum le vine si cand o doresc. Ei au fost cei care au iesit in strada, ei au fost cei care au riscat totul in lupta inegala cu comunistii din anii 2001-2002-2003-2004. Romanii din Basarabia care au sustinut PPCD si pe Iurie Rosca sunt singurii care au dreptul sa-i injure. Broscoii holbati de la Bucuresti habar nu au ce inseamna sa lupti pentru o idee, ei doar stiu sa oracaie si sa injure la comanda. Iurie Rosca da socoteala pentru faptele si greselile lui in fata lui Dumnezeu si a oamenilor, insa nu poate fi judecat de orice gainar de presa de la Bucuresti.
Sursa: www.george-damian.ro
Autor: George DAMIAN
Misterul Marian Lupu si rezolvarea crizei de la Chisinau
Toata lumea sustine sus si tare ca partidele de opozitie au castigat alegerile de la Chisinau. Eu zic ca nu este asa - partidele liberale de opozitie de la Chisinau au pierdut alegerile. Ar fi castigat alegerile daca PLDM, PL si AMN ar fi avut impreuna 61 de deputati. Asa, cu mai putin de 61 de deputati nu pot alege presedintele tarii, nu pot alege prim-ministru, nu pot face guvern, nu pot guverna tara. Deci se cheama ca au pierdut.
Au pierdut si comunistii - nici ei nu mai pot guverna tara. Tehnic vorbind, daca ii ajunge funia la par, Voronin ar putea guverna: in calitate de presedinte in exercitiu are posibilitatea sa dizolve Parlamentul si dupa aceea sa guverneze de capul lui pana in ianuarie 2010 cand va putea organiza noi alegeri anticipate. Iar pana atunci ii va veni lui Voronin vreo idee...
Adevaratul castigator al algerilor de la Chisinau este Marian Lupu. Dintr-un deputat comunist simplu (asa cum era in urma alegerilor din aprilie) Marian Lupu a ajuns cheia care descuie situatia politica de la Chisinau. Partidul Democrat de la Chisinau este condus de Diacov, fostul corespondent al ITAR-TASS la Bucuresti in 1989. Astfel ca exista destui care sa il banuiasca pe Marian Lupu de apropiere de Moscova. Pe de alta parte Marian Lupu este agreat de social-democratii europeni si exista destule voci care spun ca ar fi bine sa fie presedinte al Republicii Moldova. Ramane de vazut ce se va alege in urma alegerilor...
Sursa: www.george-damian.ro
Autor: George DAMIAN
el nu se avinta spre europa dar asteapta sa vada ce va spune rusia. nu prea am incredere in el/
fiti atenti la ce scrieti
fiti atenti la ce scrieti
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲