ICR Chisinau ofera o bursa de 7000 de dolari US lui Igor Casu, cel care a votat pentru eliminarea obiectului “Istoria Romanilor” din invatamantul basarabean!
adăugat 15 martie 2012, 12:13, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
De mai mult timp lideri de opinie importanti de la Chisinau dau semnale ca ICR Chisinau se comporta in a doua capitala romaneasca ca si cum ar fi un institut care nu are neaparat vreo legatura cu cultura romana si care nu face niciun efort ca aceasta sa ajunga la populatia romaneasca a intregului spatiul basarabean, transmite Romanian Global News.
Promovarea unor proiecte elitiste care cheltuiesc sume importante doar pentru manifestari de care sunt interesati cativa zeci de oameni si care sunt lipsite de continut cultural romanesc, sunt preocuparile principale ale lui Petre Guran (foto) si Marius Lazurca, directorul ICR Chisinau si Ambasadorului Romaniei la Chisinau.
Ambii sunt mari iubitori ai culturii si spiritualitatii rusesti si nu se sfiesc sa arate asta, chiar daca astfel lovesc, fiind pe linia frontului, in cei care apara valorile romanesti din cel de-al doilea stat romanesc, dar si in imaginea Romaniei.
ICR Chisinau nu se multumeste insa cu acest elitism lipsit de logica intr-o societate basarabeana careia i-au lipsit elementele de baza ale culturii romane de mai bine de 50 de ani. S-a gandit ca ar fi bine sa finanteze si pe unul dintre cei care au votat pentru eliminarea obiectului “Istoria Romanilor” ca obiect aparte, din institutiile de invatamant preuniversitar din R. Moldova.
Este vorba de cel pe care unii intelectuali romani de la Chisinau il numesc “mancurtul educat” si sustinut din umbra de forte care nu doresc reunirea celor doua state romanesti. Dealtfel, nici nu se fereste sa combata public aceasta reunire asa cum a facut de curand in Evenimentul Zilei.
Sa faca parte Petre Guran si cei care il sustin din reteaua care alimenteaza (finanteaza) aceste forte antiromanesti? Daca da poate ar trebui sa o faca din propriul sau salariu si nu din banii contribuabilului roman.
Lansat în vara acestui an, programul de burse „Alexandru S. Sturdza” inițiat de ICR Chișinău și dedicat în exclusivitate cercetătorilor și oamenilor de cultură din Republica Moldova prevede acordarea a 6 burse de cercetare cu durata de 10 luni în valoare de 7000 USD fiecare.
Unul din castigatorii burselor „Alexandru S. Sturdza” acordate de ICR Chișinău în anul universitar 2011/2012 este: conf. univ. Igor Cașu – bursa pentru domeniul Studiul totalitarismelor
Programul de burse „Alexandru S. Sturdza” este inițiat și finanțat integral de ICR Chișinău. Pentru anul universitar 2011-2012 valoarea burselor acordate este de 42 000 USD.
Si foarte interesant si deloc obiectiv, din comisia de concurs a facut parte chiar Petre Guran, directorul ICR Chisinau, asa cum reiese de pe icr.ro
“Bursierii au fost selectaţi pe baza dosarelor de candidatură și a proiectelor propuse, fiind depuse un număr total de 18 dosare. În vederea selectării câștigătorilor bursei, a fost constituit un juriu compus din personalități științifice din România și Republica Moldova: dr. Mihai Neamțu - director științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc; dr. hab. Gheorghe Postică – prof. univ. istorie, ULIM; dr. Diana Dumitru, conf. univ., istorie universală secolul XX, Univ. Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Petre Guran – director ICR Chişinău”.
Romanian Global News va prezinta, citand blogul dr. Vaceslav Stavila, http://blog.nistru-prut.info, lista celor care alaturi de Igor Casu, au decis, acoperiti de ministrul M. Şleahtiţchi, eliminarea “Istoriei Românilor” ca obiect aparte din insituţiile de învăţământ preuniversitar ale Republicii Moldova.
“ISTORIA ROMÂNILOR” a pierdut doar o bătălie …
dr. Veaceslav Stavila
Recent, “Comisia-adhoc” înfiinţată de ministrul educaţiei M. Şleahtiţchi a decis eliminarea “Istoriei Românilor” ca obiect aparte din insituţiile de învăţământ preuniversitar ale Republicii Moldova
Pentru eliminarea obiectului ”Istoria Românilor” au votat următorii membri ai “Comisiei”:
1. Balan V., liceul “P. Ştefănucă”, Ialoveni
2. Caşu I., dr. în istorie, Facultatea de Istorie, USM
3. Cerbuşcă P., dr. în istorie, liceul “Gaudeamus”
4. Eremia A., dr. habilitat, Facultatea de Istorie, USM
5. Niculiţă I., dr. habilitat, Facultatea de Istorie, USM
6. Novic A., liceul “B.Dânga”, Criuleni
7. Olaru V., liceul “L. Blaga”, Chişinău
8. Pâslariuc V., dr. în istorie, Facultatea de Istorie, USM
9. Şarov I., dr. în istorie, Decanul Facultăţii de Istorie, USM
10. Ţâcu O., dr. în istorie, Facultatea de Istorie, ULIM
11. Tihonov L., dr. în istorie, Facultatea de Istorie, ULIM
Împotriva eliminării obiectului ”Istoria Românilor” au fost:
1. Cojocaru Gh., dr. în istorie, Directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept, AŞM
2. Dragnev D., membru-corespondent al AŞM, Institutului de Istorie, Stat şi Drept, AŞM
3. Eşanu A., academician, Institutului de Istorie, Stat şi Drept, AŞM
4. Gonţa Gh., dr. habilitat, Facultatea de Istorie, Universitatea Pedagogică “I. Creangă”
5. Moşanu Al., dr. habilitat, membru de onoare al Academiei Române
6. Negrei I., istoric, Institutul de Istorie, Stat şi Drept, AŞM
7. Negru Gh., dr. în istorie, Institutul de Istorie, Stat şi Drept, AŞM
8. Parasca P., dr. habilitat, Facultatea de Istorie, ULIM
9. Varta I., dr. în istorie, Institutul de Istorie, Stat şi Drept, AŞM
Întrebare: Acum ministrul M. Şleahtiţchi este mulţumit ?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲