Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
adăugat 16 octombrie 2019, 08:07, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan
Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia Europa de Vest din care face parte si Romania.
Cu toții împărtășim ideea că politica este o îndeletnicire murdară și pe interese. Votăm o dată la patru ani, oameni care ar trebui să ne reprezinte, dar care ajunși acolo nu fac nimic altceva decât să-și umple buzunarele. Statul Republica Moldova și-a alungat prin ignoranța sa, mai mult de 1 patrime dintre toți cetățenii săi.
Peste 1 milion de cetățeni moldoveni trăiesc astăzi peste hotare, asigurându-și un viitor în statele în care s-au stabilit, iar tot ce face Republica Moldova este să-i eticheteze generic - DIASPORA, și să nu le pese de ei. Fiecare cetățean plecat peste hotare este un om cu problemele și posibilitățile sale, cu dilemele și nevoile proprii.
Avem nevoie de o strategie bine definită pentru cei plecați, una personalizată și eficientă, derivată din țara pe care au ales-o emigranții, derivată de mediul în care activează și de multe alte variabile, care fac ca problema fiecăruia să fie diferită și respectiv să aibă nevoie de o abordare diferită.
Da, discursul lui J. F. Kenedy cu ”întreabă-te ce poți face tu pentru țară”, a fost un slogan bun pentru generațiile trecute, dar astăzi trăim într-o realitate în care oamenii plecați peste hotare întrețin economia unui stat falimentar, iar cei de la guvernare se scaldă în lux. Cetățenii plecați peste hotare au tot dreptul moral să se întrebe: totuși, CE FACE STATUL REPUBLICA MOLDOVA PENTRU NOI?
Eu, Anatol Ursu, sunt cel cel mai tânăr candidat la alegerile din 20 octombrie pentru diasporă. Vreau să-mi dedic energia, pentru ca împreună să îmbunătățim relația Republicii Moldova cu cei plecați, să mărim gradul lor de reprezentare, iar în termen lung, să ne repatriem conaționalii. Ajunge să mai fii tratat doar ca o sursă de bani și voturi pentru politicile lor egoiste. Ai aceleași drepturi ca și toți cei rămași acasă și toți împreună merităm să trăim mai bine.
Fiecare om este important, iar statul Republica Moldova trebuie să fie într-o competiție permanentă de soluționare a problemelor cu care se confruntă cetățenii săi, indiferent dacă sunt acasă, sau plecați peste hotare.
Viziunea mea pe termen scurt și mediu este că statul Republica Moldova și deputatul pentru diasporă trebuie să demareze imediat un proces de rezolvare a celor mai stringente probleme cu care se confruntă fiecare emigrant. Recensământul diasporei, reorganizarea și reformarea Ambasadelor și consulatelor RM din statele europene, rezolvarea problemelor legate de acte și legalitatea aflării peste hotare a cetățenilor Republicii Moldova trebuie să fie prioritatea 0 pentru guvernarea de la Chișinău. Asigurarea respectării drepturilor de imigranți pentru toți cei plecați peste hotare și contribuirea la integrarea lor în societățile occidentale sunt cheia rezolvării unui șir de probleme stringente cu care se confruntă fiecare cetățean plecat peste hotare. Avem nevoie de o lege a diasporei, atât de mult așteptată și dorită de conaționalii noștri care au ales calea pribegiei, dar care a fost mereu amânată la Chișinău.
În termen lung, Republica Moldova trebuie să devină un stat în care conaționalii noștri să-și dorească să se întoarcă. Asigurarea unei serii de facilități pentru repatriere, încurajarea investițiilor în afaceri locale, crearea unui sistem bine-definit de încurajare a întoarcerii tinerilor după studii în Republica Moldova și promovarea lor - toate acestea vor contribui la schimbarea la față a republicii și vor impulsiona întoarcea acasă.
Vreau ca cei care decid să rămână peste hotare s-o facă din oricare alt motiv decât sărăcia sau lipsa oportunităților aici, la noi acasă.
Cei care aleg să rămână, totuși, peste hotare, trebuie să fie Ambasadorii bunei imagini a Republicii Moldova în Europa și în lume, nu pur și simplu brațe ieftine de muncă pentru angajatorii străini.
Statul se face a nu observa că anual mai mulți tineri moldoveni sunt înmatriculați ca studenți, peste hotare decât la Chișinău, mare parte dintre ei - în România. Avem nevoie de un program bine pus la punct pentru stimularea întoarcerii studenților, după finisarea studiilor. 50 de mii de lei pe an, timp de 5 ani, pentru tinerii care se întorc după studii în Moldova și se angajează aici, este o inițiativă pe care îmi propun s-o înregistrez chiar din primele zile după accedere în parlament.
De asemenea trebuie să avem grijă ca studenții basarabeni să aibă parte de o serie de facilități acolo unde se află. Abonamente cu 50% reducere la transport din Republica Moldova spre centrele universitare din România și toată Europa, garantarea accesului la bursa de merit, tratarea preferențială la trecerea Hotarului de stat - sunt măsuri care pot fi și trebuiesc luate, pentru ca tinerii plecați să simtă ca nu am uitat de ei și ca sunt așteptați acasă, pentru ca împreuna să lucrăm pentru un trai mai bun!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲