1 375,7 mil. lei - valoarea pieţei de telefonie mobilă în primul semestru
adăugat 15 septembrie 2008, 20:10, la Economie
Cifra de afaceri în sectorul telefonie mobilă a crescut, în primul semestru al anului curent, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 27,49% şi a ajuns la 1 mlrd. 375,7 mil. lei, iar vânzările în sectorul telefonie fixă s-au redus cu 1,57% şi au constituit 1 mlrd. 114,9 mil. lei, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).Potrivit acestor date, în perioada nominalizată, pentru prima dată în ultimii ani, telefonia fixă a cedat majoritatea poziţiilor de piaţă în faţa telefoniei mobile. Astfel, în primul semestru, numărul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă a sporit, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 42,55% şi a depăşit cifra de 2 mil. 169,9 mii, iar cel al abonaţilor la telefonia fixă - cu 4,47% şi a ajuns la 1 mil. 87,3 mii. În prima jumătate a anului, operatorii de telefonie mobilă au conectat la reţelele sale circa 287,1 mii utilizatori, iar cei de telefonie fixă - 7,43 mii. Venitul mediu lunar per abonat (ARPU) în sectorul telefonie mobilă s-a redus cu 12,2% şi a constituit 114,82 lei, iar în sectorul telefonie fixă - cu 9,3% şi a alcătuit 166,27 lei.
Urmare a acestor evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă, raportată la o sută de locuitori ai republicii, s-a ridicat de la 54,98% la 63,37%, iar penetrarea serviciilor de telefonie fixă - de la 31,53% la 31,75%.
Specialiştii Agenţiei explică diminuarea ritmurilor de creştere a sectorului telefonie fixă prin doi factori de bază: apropierea pieţei date de stadiul saturaţiei şi lipsa concurenţei efective pe acest segment de piaţă cauzată de nerebalansarea tarifelor aplicate de operatorul istoric SA
"MOLDTELECOM". Pe de altă parte, Agenţia califică dinamica pozitivă a evoluţiilor în sectorul telefonie mobilă drept un rezultat firesc al competiţiei pe această piaţă, care se manifestă prin reducerea tarifelor şi creşterea traficului oferit de operatori la lansarea noilor oferte pentru utilizatori. Acest factor a stimulat migrarea unei părţi a traficului din reţelele de telefonie fixă în reţelele mobile, tendinţă care a căpătat în 2008 un caracter tot mai pronunţat. Agenţia estimează că datorită acestei tendinţe piaţa serviciilor de telefonie mobilă va continua să crească în ritmuri rapide şi va înregistra, la finele anului curent, o rată de penetrare de peste 70%.
În primul semestru al anului, cea mai semnificativă cotă pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, după volumul vânzărilor, - de 66,29% - i-a revenit primului operator de telefonie GSM în ţara noastră SA "Orange Moldova". Cota cea mai mare pe piaţa serviciilor de telefonie fixă - de 96,44% - continuă să fie deţinută de operatorul istoric SA "MOLDTELECOM".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲