![Probleme? Incertitudini? Intreabă aici!](/v2_files/img/intreaba.gif)
150 de euro pentru un căminist de lux la Iaşi. La Bucureşti e mai ieftin
adăugat 17 septembrie 2009, 20:29, la Economie
![](http://s262.photobucket.com/component/Download-File?file=/albums/ii119/basarabenii/ziar/camin.jpg)
Căminele statului din Capitală au acum un nou concurent: căminul privat. Ideea le aparţine celor de la Genesis Development, care au speculat deficitul de spaţii de cazare prin construcţia unui complex, care în momentul de faţă oferă 750 de locuri în 375 de garsoniere şi apartamente. Deja 25% din locuinţe sunt închiriate. \"Ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să închiriem toate locuinţele din complex\", a declarat, pentru Gândul, Rob Steward, reprezentantul firmei. Acesta a mai adăugat că Bucureştiul atrage an de an cel mai mare număr de studenţi din toată ţara, iar spaţiile de cazare dedicate lor sunt insuficiente şi de cele mai multe ori condiţiile lasă de dorit. Investiţia de până acum, de 40 de milioane de euro, este una cu bătaie lungă, astfel că dezvoltatorul se aşteaptă să-şi recupereze banii în 10-15 ani.
Chirii de la 80 la 273 de euro/lună
Cele 375 de locuinţe au baie individuală, sunt complet utilate şi mobilate, cu aer condiţionat, televizor, cablu, internet şi au bucătărie utilată cu plită electrică, frigider şi cuptor cu microunde.
Preţurile pornesc de la 80 de euro pe lună pentru o persoană într-o garsonieră cu două locuri, în cazul în care contractul se semnează pentru o perioadă de 12 luni. Chiria poate ajunge şi la 273 de euro/lună dacă se optează pentru un apartament cu două camere, iar durata contractului este de trei luni. Întreţinerea se plăteşte separat, în funcţie de cât consumă fiecare.
Complexul este situat în cartierul Militari, în apropiere de staţia de metrou Industriilor. Proiectul prevede construcţia a cinci clădiri, dintre care una este deja finalizată, iar alte două vor fi livrate până la jumătatea anului viitor.
Cât costă un loc de cămin în Bucureşti şi celelalte oraşe
La căminele statului, în condiţii similare, studenţii Universităţii \"Alexandru Ioan Cuza\" din Iaşi plătesc 630 de lei pe lună în căminul Academus, unde camerele sunt pentru două persoane, cu aer condiţionat şi televizor, iar cei din căminele Gaudeamus plătesc 490 de lei pe lună. Tarife ceva mai mici plătesc cei din căminele Titu Maiorescu, de 240 de lei, unde sunt cazaţi patru studenţi într-o cameră.
La Cluj-Napoca, preţurile sunt ceva mai mici. Spre exemplu, studenţii Universităţii Babeş - Bolyai plătesc pentru un loc într-o cameră de cinci în căminul Haşdeu 80 de lei, iar cei din Economica 1 şi 2 plătesc 150 de lei, dar sunt doar doi în cameră şi au baie, frigider şi interfon.
La polul opus, un student de la Universitatea Bucureşti plăteşte pentru un loc în cămin, indiferent de câţi sunt în cameră sau condiţii între 80 şi 120 de lei, iar cei de la Academia de Studii Economice (ASE) plăteau în vara acestui an 65 de lei în căminele din cartierul Vitan sau 80 de lei în complexul Moxa, dar pentru noul an universitar, preţurile ar putea ajunge la 100 de lei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲