630 euro sau peste trei salarii medii - costul unui trai decent în Chişinău
adăugat 09 martie 2009, 11:16, la Economie
Doar 10% din populaţia ţării îşi permite cheltuieli care să-i acopere necesităţile unui trai decentCa să aibă un nivel de trai puţin sub media europeană, chişinăuenii ar trebui să dispună de un venit minim lunar de 8 502 lei (630 euro), pentru o singură persoană. Concluzia am făcut-o în baza unei simple analize a cheltuielilor pe care ar trebui, în mod normal, să le poată acoperi o persoană. Pe de altă parte, din statisticile oficiale, aflăm că salariul mediu al unui lucrător în economia naţională a constituit, anul trecut, doar 2 529 lei (187 euro).
De precizat că valoarea venitului minim de 630 euro nu include taxa pentru impozite, rate şi carburanţi.
Astfel, o persoană, care locuieşte singură în Chişinău, deschide lista cheltuielilor lunare cu banii pentru chirie. pentru un apartament cu o cameră (suprafaţa de 28 metri patraţi) se plăteşte lunar, în medie, 2025 lei (150 euro), sumă ce constituie peste 80% din salariu mediu pe economie. Chiriei i se adaugă întreţinerea, evaluată la cca. 1 657 lei (123 euro), sumă ce include racordarea la utilităţi - apă, gaz, agent termic, curent, internet, telefon, cablu TV. Cumulativ, cheltuielile pentru imobil însumează cifra de 3 682 lei (271 euro). La cheltuielile pentru chirie, întreţinere şi alte facturi ce privesc utilităţile se adaugă plata pentru produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, care se ridică la 2500 lei (185 euro) pe lună pentru o singură persoană. Lista produselor alimentare include: carne, pâine, mezeluri, legume, fructe, ulei vegetal, unt, crupe, produse lactate, iar lista băuturilor nealcoolice conţine: ceai, cafea, suc, apă plată. Nici produsele de igienă personală şi de întreţinere a locuinţei nu pot să lipsească, fapt pentru care cheltuielile lunare se ridică cu cel puţin 200 lei (14 euro).
Alţi 200 lei sunt distribuiţi lunar pentru transportul public. O sumă de 1600 de lei o punem la capitolul cheltuieli pentru îmbrăcăminte: bani cheltuiţi pentru lenjerie de corp, colanţi pentru dame, şosete, un pulover, o pereche de pantaloni etc.
Ieşirile în oraş, de cel puţin două ori pe săptămână, ar mai costa cel puţin 300 lei.
Cam acestea ar fi cheltuielile pentru un trai decent în Chişinău. Câţi la sută din locuitorii capitalei îşi permit acest lux e greu de spus, dar dacă apelăm iarăşi la statisticile oficiale, constatăm că nu prea mulţi. Conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, veniturile disponibile medii lunare per persoană, în trimestrul III 2008, au constituit 1 221,4 lei (90 euro), înregistrând o creştere de 14, 5% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007. Deci, diferenţa dinte venitul disponibil mediul lunar şi venitul minim necesar pentru un trai decent - de 8502 lei (630 euro), este de aproape şapte ori.
Veaceslav Ioniţă, economist: O familie cu doi copii are nevoie de 30 000 lei pentru un trai decent
"Pentru o familie cu doi şi mai mulţi copii cheltuielile lunare se dublează sau chiar se triplează, comparativ cu suma indicată de Dvs.. O familie cu doi copii, care închiriază un apartament cu 3 odăi în Chişinău, pentru a duce un trai decent, urmează să aibă un buget estimat la 30 000 lei (2200 euro). În capul cheltuielilor sunt incluse cheltuielile pentru chirie - 5000 lei (370 euro) şi produse alimentare - 10 000 lei ( 741 euro). În coşul cu produsele alimentare sunt prezente sucurile naturale, brânzeturile, fructele, legumele, carnea, pâinea, peştele, produse cu un aport mare de calciu şi vitamine, necesare pentru sănătatea copiilor şi a adulţilor. În cazul în care copii frecventează şcoala, familia trebuie să mai prevadă în buget încă 10 000-12 000 lei (889 euro), cheltuieli care includ: îmbrăcămintea, încălţămintea, orele suplimentare, rechizite şcolare, parcurile de distracţie. etc. Pentru a satisface completamente aceste servicii, ei mai au nevoie şi de o maşină personală, pentru care vor cheltui în medie 3000 lei (220 euro), bani investiţi în carburanţi, întreţinerea maşinii şi locul de parcare.
Deci concluzia este că, în condiţiile în care peste 60% din populaţia R. Moldova trăiesc sub minimul de existenţă, doar 10% dintre cetăţeni îşi pot permite un trai decent.
Costul vieţii
Capitala Republicii Moldova se situează pe locul 76 în Europa şi pe locul 195 în lume după costul vieţii în oraşe, potrivit unui studiu efectuat de compania ECA Internaţional. Cel mai scump oraş european este capitala norvegiană, Oslo, care ocupă locul doi la nivel mondial. În primele zece oraşe cele mai scumpe din Europa se mai află Stavanger (Norvegia), Copenhaga (Danemarca), Moscova (Rusia), Geneva (Elveţia), Zurich (Elveţia), Helsinki (Finlanda) şi Sankt Petersburg (Rusia).
Pentru realizarea studiului specialiştii de la ECA Internaţional au comparat nivelul costurilor de trai în cele mai mari 370 de oraşe din 184 de ţări. Astfel, a fost calculat un coş mediu în care au fost incluse 128 de bunuri de consum şi servicii cumpărate în mod obişnuit de angajaţii străini din peste 300 de locaţii din întreaga lume, printre care alimente, produse lactate, carne şi peşte, fructe, legume, băuturi, tutun, haine, bunuri electrice, etc.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲