750 mii de euro pentru Consulatul României la Bălţi
adăugat 03 februarie 2010, 14:32, la Economie
Sediul viitorului Consulat General al României la Bălţi a fost identificat, în prezent fiind în derulare procedura de achiziţionare a acestuia, au comunicat pentru Agenţia DECA-press surse din cadrul misiunii diplomatice române la Chişinău.
Potrivit responsabilului Relaţii Publice din cadrul Ambasadei României la Chişinău, Dumitru Ionel, „sediul pentru viitorul Consulat a fost identificat, dar există deficienţe de ordin juridic pe care sperăm să le soluţionăm în câteva săptămâni”. Ionel a precizat că „imobilul a aparţinut unui om de afaceri din Bălţi”.
Surse avizate au precizat pentru DECA-press că viitorul Consulat român va fi amplasat în casa (str. Sf. Nicolae colţ cu Lăpuşneanu) în care a locuit controversatul om de afaceri Nicolae Chirilciuc, stabilit în prezent la Kiev. Este vorba de un imobil din centrul oraşului cu trei nivele şi o construcţie auxiliară.
Este de notat că acum trei ani, când preşedintele român Traian Băsescu şi omologul său moldovean de atunci Vladimir Voronin au convenit să deschidă în regim de urgenţă Consulatele de la Bălţi şi Cahul, de asemenea, în „capitala de nord” a fost identificat ca sediu al viitorului Consulat imobilul lui Nicolae Chirlciuc.
Informaţia respectivă a fost confirmată pentru Agenţia DECA-press de către consilierul municipal Aureliu Filipp, care pe atunci exercita funcţia de viceprimar de Bălţi. „Avizul cu privire la sediul Consulatului care urma să fie amplasat în casa lui Nicolae Chirlciuc fusese publicat în „Monitorul Oficial al României”, a precizat Filipp.
Intenţia României privind deschiderea de urgenţă a celor două consulate, lansată în ianuarie 2007, a fost însă stopată în vara aceluiaşi an de autorităţile de la Chişinău urmare a unor acuzaţii de corupţie la adresa unor funcţionari de rang înalt din Ambasada României.
Surse care au solicitat anonimatul au comunicat că în 2007 autorităţile române au negociat cu Nicolae Chirilciuc un preţ de 750 mii de euro pentru imobilul său.
DOSAR:
Omul de afaceri Nicolae Chirilciuc (51 de ani) este cunoscut la Bălţi prin activităţile sale, în anii’90, în domeniul produselor petroliere, fiind patron al câtorva firme. În 1995 a restabilit din bani propriii Clopotniţa Catedralei Sfântul Nicolae din Bălţi, care a fost aruncată în aer de comunişti în 1965. După ce a construit clopotniţa, Chirilciuc a devenit extrem de popular în localitate, fiind ales în calitate de consilier. El a acumulat un număr de voturi ce ar fi permis alegerea a patru consilieri independenţi. Între 1995 şi 2000 a fost preşedintele Partidului Forţelor Progresiste, o formaţiune politică creată la Bălţi.
A sponsorizat emisia unei serii de medalii eminesciene, fapt pentru care ex-preşedintele român Emil Constantinescu l-a decorat, în august 2000, cu Medalia Comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”. În 2000, Nicolae Chirlciuc deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bălţi (CJB). În pragul alegerilor parlamentare din 2001, preşedintele CJB Nicolae Chirlciuc a fost arestat de SIS şi ţinut în arest timp de circa o lună. El a fost acuzat de contrabandă cu produse petroliere în proporţii deosebit de mari, Chirilciuc calificând acest incident drept „răfuială politică”. Peste câţiva ani s-a retras din viaţa politică. În 2004, a deschis un mare centru comercial la Bălţi, iar în prezent, potrivit unor date, locuieşte în capitala Ucrainei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲