A doua scumpire a benzinei pe parcursul unei luni
adăugat 24 mai 2008, 17:49, la Economie
Benzinăriile din Republica Moldova au majorat, cu începere de vineri, preţul la benzină cu aproximativ 7 la sută şi la motorină cu aproximativ 11 la sută. Aceasta este a doua scumpire pe parcursul lunii curente, după ce pe 1 mai preţurile la carburanţi fuseseră majorate cu aproximativ 4 la sută.La benzinăria reţelei "Derang Plus" din cartierul Telecentru preţul la benzină s-a majorat în medie cu 1 leu, iar la motorină cu 1 leu şi 30 de bani. Astfel Un litru de benzină cu cifra octanică A92 (Regular) costă acum 14,42 de bani.
Benzina Premium sau A95, cum i se mai spune, a ajuns la 14,83 lei, iar Euro Premium 98 se vinde cu 15,25 lei. Un litru de motorina costă. 15 lei 30 de bani.
În pofida acestor scumpiri, numărul celor maşinilor în oraş nu pare să fi scăzut.
Ce spun şoferii despre ultima majorare de preţuri?
"Tare mai bate la buzunar. Lor nici nu le pasă de noi. Ridică preţurile fără nici o pricină. Nimeni nu înţelege de ce cresc preţurile atât de mult", spune un şofer.
Un altul spune că va umbla mai puţin cu maşina.
"Pentru noi, agricultorii, această scumpire înseamnă un lucru foarte grav, e o scumpire colosală. Pentru ţărani e lovitură nemaipomenită", îmi spune un altul.
"Pe toţi ne bate la buzunar, dar nu cred că o să circulăm mai puţin cu maşina. O să economisim în altă parte", îmi spune un şofer.
Şefii de benzinării afirmă că majorarea preţurilor la carburanţi este provocată de scumpirea petrolului şi a derivatelor acestuia la bursele mondiale.
Preşedintele Uniunii importatorilor de produse petroliere, Valentin Bodişteanu, spune însă că nici importatorii de petrol nu pot să-şi explice până la capăt o scumpire atât de mare a ţiţeiului.
"Urmăriţi bursele, preţurile, speculaţiile la bursele mondiale, utaţi-vă ce se întâmplă acolo. E o criză globală a petrolului. Dar nici petroliştii nu pot explica toate chestiile acestea", spune Valentin Bodişteanu.
Miercuri, preţul petrolului a atins la bursele mondiale un nou record - 135 de dolari pentru un baril.
Analiştii spun că această creştere este provocată de cererea sporită de petrol pe piaţă şi de refuzul ţărilor exportatoare de petrol de a mări volumul extracţiilor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲