Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:32

 

(AUDIO) Liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni- scenariu asemănător cu intrarea României în zona Shengen

adăugat 28 februarie 2011, 11:53, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Liberalizarea regimului de vize, moldoveni, scenariu asemănător, România, zona Shengen

Liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni ar putea avea scenariul intrării în zona Shengen a României. De această părere este fostul consilier prezidențial, Dan Dungaciu.

 

El spune că chiar dacă autoritățile RM vor îndeplini punctele prevăzute de planul de acțiuni ,,se va hotărâ la nivel politic". Asta este și marea diferență între planul de acțiuni și foaia de parcurs ,,deci RM se află încă în capcana deciziei politice, și lucrul acesta nu trebuie să fie neglijat", spune Dugaciu.

 

,,Fiindcă uitați-vă ce i s-a întâmplat României cu spațiul Shenghen, din punct de vedere tehnic toate rapoartele erau pozitive, România îndepliniseră tot ce avea de făcut pentru spațiu Shenghen, dar a venit un vot politic, o observație negativă" mai adaugă fostul consilier.

 

În foaia de parcurs pe care a primit-o Ucraina în 2010, este stipulat ce se va întâmpla dacă condițiile vor fi îndeplinite, pe când în planul de acțiuni primit de RM acest lucru nu este stipulat.

 

Totuși, comisarul UE, Cecilia Mamstrom a dat asigurări că denumirea documentului, nu este un motiv pentru îngrijorare.

 

,,Vreau sa vă spun că defapt criteriile de care am vorbit si care se regăsesc în acest plan de acțiuni sunt absolut identice pentru toate țările. Fie că vorbim despre un plan de acțiune sau foaie de parcurs, însă conținutul este același, n-o să fie niște condiții speciale pentru Republica Moldova. Și vă asigurăm că și criteriile de evaluare, procedura de monitorizare va fi exact aceleași care le avem pentru toate țările."

 

Dincolo de explicaţiile diplomatice ale Comisarului european pe marginea diferenţei dintre planul de acțiuni și foaia de parcurs, Dan Dungaciu explică care este diferența dintre aceste doua documente.

 

,,Ca să obții liberalizarea vizelor trebuie să faci următoarele lucruri, și pentru fiecare stat în parte se negociază cu guvernul respectiv, guvernul își asumă și mergem mai departe. Ei, în anumite cazuri Uniunea Europeană spune așa: dacă dvs veți face aceste lucruri, nu mai votăm politic dacă liberalizăm vizele, ci ve-ți obține liberalizarea. În cazul RM lucrurile nu au stat așa, și asta este diferența între plan de acțiuni și foaie de parcurs. "

 

Planul de acțiuni primit prevede realizarea unor reforme ample cum ar fi reformarea instituțiilor de drept, combaterea corupției, asigurarea securității frontierelor- reforme pe care Republica Moldova încearcă să le facă de mulți ani.

 

Totuși Prim-ministrul, Vlad Filat și ministrul de externe, Iurie Leancă se arată convinși că până la sfârșitul anului 2012 vom putea circula liber în UE fiindcă o mare parte din reforme au fost deja îndeplinite.

 

Iurie Leancă

 

,,Din planul de acțiuni, cred că, așa estimativ, 60-70 la sută deja am realizat. Această temă pentru acasă într-un an și jumătate o vom îndeplini."

 

Însă, șeful adjunct al Departamentului Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe, Eugen Caras, spune că planul de acțiuni prevede mai multe etape de acțiuni, reușita cărora va fi apreciată de experții europeni.

 

"Prevede 2 etape, prima cea vizavi de aprobarea legislativă de către RM a actelor care ar permite o convergență cu actele legislative ale UE, și etapa a doua- implementarea acestor prevederi legislative."

 

Iar reformele sunt destul de ambițioase, adaugă Caras.

 

,,Sunt niște reforme foarte ambițioase care urmează a fi efectuate- reforma MAI, reforma Serviciului de Grăniceni, reforma altor instituții de forță din Republica Moldova, reforma justiției per ansamblu- sunt niște lucruri foarte voluminoase și ambițioase."

 

Realizarea aceloraşi reforme le-au luat Albaniei şi Bosniei şi Herţegoninei 3 ani de zile.

În opinia directorului Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, Moldova s-ar putea descurca în minim 2 ani, îndeplinirea la timp a prevederilor stipulate vor permite guvernului să facă unele presiuni asupra partenerilor europeni pentru a facilita procesul sau a diminua durata acestuia.

 

,,Eu cred că acest lucru nu este un impediment major pentru noi, și nu va fi un impediment atâta timp cât RM, autoritățile sale vor menține un ritm corespunzător de realizare a acțiunilor prevăzute în plan. Astfel încât noi să creem o presiune pozitivă asupra UE, ca statele UE să i-a cât mai curând posibil decizia de liberalizare a regimului de vize cu noi."

 

Și Iurie Leancă, ministrul de externe a declarat în mai multe rânduri că Republica Moldova poate miza în facilitarea acestui proces pe deschiderea și susținerea din partea Uniunii Europene. Însă, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Stratan este de altă părere.

 

,,Moldova nu a putut să fie și nu va fi nicio excepție în abordarea Uniunii Europene, deci noi suntem de aceiași măsură, la acest subiect, cu țările din Balcanii Occidentali, cu țările din Europa de Sud- Est, care la fel sunt în proces de implementarea reformelor pentru a putea beneficia de regim liber de vize. Sunt niște etape, niște trepte pe care obligatoriu trebuie să le treacă RM, și până n-am să realizăm un șir de reforme concrete, și administrative și legislative nu putem să sperăm."

 

Până a ajunge la acel vot politic, Andrei Stratan mai evidențiază o problemă care ar putea să apară în îndeplinirea planului de acțiuni, aceasta este asigurarea securității frontierei pe porțiunea transnistreană. Pe care autoritaţile nu o văd drept piedică în procesul de liberalizare cu atat mai mult că planul de acțiuni nu se refera direct la ea.

 

Andrei Stratan

 

După finalizarea procesului de demarcare tebuie să fie organele constituționale abilitate cu funcție de control la frontieră. Autoritățile de la Chișinău vor delega aceste împuterniciri autorităților de la Tiraspol, vom întoarce ștampilele vamale și vom elibera suplimentar și ștampile pentru oficialitățile grănicerești din regiunea transnistreană"

 

Se întreabă Stratan.

 

Referinduse la planul de acțiuni, Dan Dungaciu mai adaugă că problema transnistreană ar putea apărea pe agenda de liberalizare a vizelor atunci când cetăţenii din partea stângă a Nistrului vor depune dosarele pentru obţinerea paşapoartelor biometrice.

 

,,La un moment dat cineva ar putea să spună ,,are vreo garanție RM că documentele care ajung la Chișinău pentru perfectarea pașapoartelor biometrice sunt legale?". Altfel spus documentele cetățenilor care trăiesc în transnistria. (Dacă se va ajunge la această logică s-ar putea să se întoarcă perspectiva, și să spună- ,,da, vrea RM liberalizarea vizelor, este un lucru important, dar pentru asta trebuie să reglemeteze chestiunea transnistreană.)"

 

O altă problemă de care s-a fript UE mai este și cea a corupției. La capitolul trei din planul de acțiuni apare ca condiție diminuarea corupției. Am întrebat-o pe directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carașciuc, specialist în politici anti-corupție, cât de real este să îndeplinim această cerință în doi ani, aşa cum îşi propune guvernul.

 

,,Eu mă gândesc că aceasta va fi un impediment destul de mare, europenii încep a deschide mai clar ochii la ceea ce se întâmplă. Pe cât de real este de a realiza această reform? Eu mă gândesc, pe cât suntem noi de ambițioși, pe atât sunt și șansele noastre de a obține careva succese în acest domeniu. Noi trebuie să creem un cadru care va fucționa și legal și instituțional, care va diminua treptat corupția. Acuma cu părere de rău acest cadru nu funcționează."

 

Toate acestea se întâmplă pe fonul promisiunilor care au fost date cetățenilor că în 18 luni vom putea circula liber în UE. Comentatorul politic, Arcadie Barbăroșie spune cum ar putea să se resfrângă neîndeplinirea în termenul promis a acestor acțiuni, asupra relației dintre politic și societate.

 

,,Reforma justiției- nu cumperi judecători din altă țară, reforma Ministerului de Interne- nu aduci polițiști din Germania, aici trebuiesc gândite strategii bune pe durată lungă și acestea nu se fac în 2 ani de zile. Dacă planul nu va fi realizat în termenul de 2 ani- 2 ani jumate, politicienii ar trebui să răspundă. Desigur ei își asumă riscul, pentru că întradevăr sunt făcute promisiuni."

 

Realizarea acestora întru-un timp scurt capabil să satisfacă atât guvernul, cât şi cetăţenii este condiţionată de performanţa de care trebuie să dea dovadă autorităţile dar şi de stabilitatea politică, care astăzi este pusă încă sub semnul întrebării atât la Chişinău cât şi în Uniunea Europeană.

 

AUDIO


Autor: Marian Cepoi
Sursa: www.voceabasarabiei.net


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.1515 secunde