(AUDIO) UE ofera recomandari in vederea promovarii domeniilor energetic, comercial si servicii financiare
adăugat 11 martie 2011, 13:22, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Pentru sprijinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova de a implimenta standarde europene în sectoarele energetic, comerţ şi servicii financiare, la Chişinău au fost lansate astăzi 3 ghiduri de armonizare a legislaţiei.
Lucrările elaborate în cadrul proiectului „Suport pentru implimentarea Acordurilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană", finanţat de UE, descriu situţia actuală şi indică recomandări concrete în scopul fortificării creşterii economice.
Tatiana Guţu ne oferă detalii.
AUDIO
Pe plan energetic, studiul oferă Republicii Moldova soluţii de depăşire a impedimentelor privind numărul limitat de surse energetice externe, insuficienţa resurselor umane şi financiare, capacitatea redusă de plată a populaţiei etc. În domeniul serviciilor financiare, ghidul investighează evoluţiile legale şi instituţionale necesare pentru avansarea sectorului dat. La nivel comercial însă, lucrarea urmăreşte în special negocierea prezentului acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, a declarat şeful secţiei de politici economice a Delegaţiei UE în Republica Moldova, Wolfgang Behrendt.
Deşi astăzi Republica Moldova încă nu are o viziune clară privind integrarea în Uniunea Europeană, totuşi studiile în cauză oferă ţării noastre posibilitatea de-a parcurge acest drum, aliniindu-se pas cu pas la normele europene, a menţionat şeful secţiei relaţii economice cu UE, asistenţă şi coordonare sectorială din cadrul Ministerului de Externe, Veaceslav Pituşcan.
Având în vedere că în anul curent Ministerul Economiei şi-a planificat realizarea unui şir de obiective, suportul oferit de Uniunea Europeană este extrem de important pentru implimentarea acestora, a subilinat reprezentantul ministerului, Vadim Ceban.
Cele trei ghiduri de armonizare a legislaţiei sectoriale servesc sursă importantă pentru decidenţii politici, specialiştii în domeniu, producătorii de energie, operatorii de transmisie şi distribuire, comunitatea de afaceri, consumatori şi asociaţiile acestora, jurişti şi comunitatea academică.
În total în cadrul proiectului „Suport pentru implimentarea Acordurilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană", finanţat de UE au fost publicate 16 ghiduri.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲