Autorităţile de la Tiraspol refuză să lichideze serviciul de grăniceri
adăugat 21 noiembrie 2010, 16:02, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan
Autorităţile de la Tiraspol continuă să investească în construcţia şi dezvoltarea aşa numitelor posturi vamale şi de grăniceri amplasate pe malul Nistrului, în regiunea transnistreană. Discuţii aprinse pe marginea acestui subiect au avut loc în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control care a avut loc la finele acestei săptămâni. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării, reprezentantul Chişinăului a ridicat problema dezvoltării infrastructurii din subordinea aşa numitului serviciu de grăniceri al Transnistriei, care crează dificultăţi şi îngrădeşte dreptul la liberul acces al cetăţenilor de pe cele două maluri ale Nistrului.
Reprezentanţii Tiraspolului au obiectat că investiţiile în această structură sunt făcute cu scopul de a le crea condiţii colaboratorilor săi, nu pentru a majora numărul acestora.
Membrii CUC de la Chişinău au ţinut să amintească că aşa posturi conform acordului semnat în 1992 de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă, nu trebuie să existe. Mai mult ca atât în 1998 a existat o înţelegere privind reducerea treptată a acestor structuri militarizate. Ei au mai declarat că aşa numitele posturi de grăniceri sunt nişte structuri ilegale şi prin urmare pun în pericol securitatea în Zona de Securitate, cât şi operaţiunea de pacificare în raioanele de est ale Republicii Moldova.
De remarcat că şi vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, a îndemnat anterior autorităţile de la Tiraspol să lichideze Serviciul de Grăniceri, „Transnistria nu are nevoie de grăniceri. Tiraspolul ar trebui să scoată toate barierele care împiedică libera circulaţie a oamenilor”, a spus atunci vicepremierul.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲