Bancile din R. Moldova se confrunta cu o criza de lichiditati
adăugat 26 aprilie 2009, 20:02, la Economie
Bancile din Republica Moldova se confrunta cu o criza de lichiditati si acorda tot mai reticent credite, mai ales ca urmare a scaderii transferurilor realizate de moldovenii din strainatate, oficialii incercand sa gaseasca o solutie alaturi de o misiune a FMI care se afla la Chisinau.Economistul moldovean Iurie Gotisan a explicat pentru Europa Libera ca actuala criza de la Chisinau este foarte discreta, "la fel ca si eforturile autoritatilor de a ajuta anumite institutii financiare in dificultate", informeaza NewsIn.
"O buna parte din lichiditatile bancilor pina de curand erau plasate din banii trimisi de moldovenii care lucreaza in afara tarii. Odata ce transferurile au scazut din intensitate - comparativ cu primul trimestru al anului trecut acestea au scazut cu aproximativ 60 de milioane de dolari - putem spune ca actualmente bancile au mai putini bani in portofoliu", a declarat specialistul in probleme economice.
Principala explicatie pentru faptul ca sectorul financiar-bancar este mult mai reticent in acordarea de credite ar fi, in opinia lui Gotisan, ca mai multe companii sau intreprinderi, in special cele de constructii, nu mai sunt in stare sa returneze imprumuturile contractate acum jumatate, un an sau chiar doi in urma.
"Unele institutii bancare chiar au stopat creditarea pentru persoanele fizice, iar majoritatea dintre ele nu mai acorda credite ipotecare pentru persoanele juridice. Am putea concluziona ca sistemul ar fi in criza de lichiditate, cu toate ca principalii indicatori bancari, potrivit statisticii Bancii Nationale, arata contrariul", subliniaza economistul. Mai mult decat atat, atrage acesta atentia, surse bancare arata ca depozitele din sistem au scazut semnificativ fata de ultimele luni ale anului trecut.
In ceea ce priveste riscurile, Gotisan spune ca, in ciuda faptului ca situatia este dificila, nu ar exista riscul de faliment al unor banci. "Insa, daca tendintele actuale ar fi de durata, in opinia mea, riscurile ar fi foarte, foarte mari. Iar daca s-ar ivi o asemenea situatie, exista mai multe mecanisme de prevenire a falimentului unor banci, cum ar fi fuzionarea unor institutii cu altele care se afla in dificultate de lichiditati sau atragerea unor lichiditati financiare din exterior, ma refer la acei actori bancari internationali prezenti pe piata locala", sustine economistul.
Gotisan mai spune ca nici cetatenii nu se prea imbulzesc sa contracteze credite de la banci. "Mai ales in actuala conjunctura economica, cum ar fi spre exemplu potentialele prognoze de depreciere a leului fata de pricipalele monede de referinta, altfel spus, daca imprumutam 11.000 de lei in prezent, in final va trebui sa restituim 13.000 de lei, in cazul devalorizarii", a explicat el.
"Pot sa spun ca odata cu incetinirea creditarii o sa scada puterea de consum a populatiei. Astfel, ma astept sa se resimta o reducere a presiunilor de crestere a preturilor, in conditiile in care politica monetara a bancii centrale va ramine restrictiva si in 2009. Cu toate ca pot spune cu certitudine ca pentru trimestrul unu al anului 2009 avem chiar o deflatie", a constatat Gotisan.
Mai putine imprumuturi vor insemna, potrivit economistului, si o cerere mai mica pentru bunurile de larg consum, chiar si a celor aduse din afara granitelor tarii.
"Asta ar insemna importuri mai reduse, adica si o reducere a deficitului comercial, dar in acelasi timp si potentiale reduceri ale veniturilor la buget, respectiv, ar putea fi afectate cheltuielile bugetare ale statului. In fine, mai putine credite, inclusiv pentru agentii economici vor duce la o scadere a consumului, dupa cum spuneam, si implicit a ratei de crestere a Produsului Intern Brut. Limitarea creditarii, cu impact direct asupra consumului populatiei se va resimti din 2009 si ar putea determina o incetinire a cresterii economice, in special pe segmentul constructiilor si serviciilor", a punctat Iurie Gotisan.
Ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon anuntase saptamana trecuta, potrivit portalului Interlic, ca o misiune a Fondului Monetar International se va afla la Chisinau in perioada 22-24 aprilie. Dodon a subliniat atunci ca relatia Republica Moldova cu FMI este una buna si ca spera ca negocierile pe marginea noului program de cooperare vor fi incheate cat mai curand.
Potrivit lui Dodon, in cadrul vizitei vor fi discutate si aspecte ce tin de deficitul bugetar si indicatorii macroeconomici. Potrivit lui Igor Dodon, in prezent deficitul bugetar se mentine in limita nivelului planificat si nu va constitui un subiect de divergente cu FMI. Ministrul a mentionat ca deficitul bugetar al trebui majorat, alocand resurse pentru proiectele de infrastructura.
"Cand toate tarile din regiune sunt afectate de criza financiara, este necesara finantarea obiectelor de infrastructura. Astfel procedeaza toate tarile, si SUA cu deficitul bugetar de 12%, si Rusia - cu 7,8% majoreaza deficitul bugetar prin atragerea resurselor pentru infrastructura. La etapa actuala acesta este scopul nostru", a spus Dodon.
Pentru 2009, Fondul Monetar International prognozeaza o reducere a rezervelor valutare ale Moldovei cu 614 milioane de dolari. Potrivit datelor oferite de Banca Nationala a R. Moldova, citate de Interlic, rezervele valutare ale Moldovei au ajuns la inceputul lui aprilie la apropae 1,3 miliarde de dolari.
De la inceputul anului, rezervele valutare s-au redus cu 545,68 mil. dolari, cu 32,6% mai putin. In perioada 3-10 aprilie activele oficale de rezerva s-au redus cu 19,64 milioane de dolari, adica cu 1,7%. Rezervele valutare ale R. Moldova crescusera in 2008 cu 338,72 milioane de dolari (25,4%) - pana la 1,7 miliarde de dolari. La 31 decembrie 2007 rezervele valutare ale BNM ajungeau la 1,3 miliarde de dolari.
Financial Times remarcase intr-un articol de saptamana trecuta ca R. Moldova, cu un deficit bugetar de peste un miliard de euro, risca o acuta criza financiara, avand in vedere ca actuala criza politica tergiverseaza formarea unui guvern care sa negocieze un pachet de sustinere cu FMI si care sa poata revizui bugetul de stat.
Publicatia a aratat ca o delegatie FMI ar urma sa vina la Chisinau pentru a demara discutiile despre forma pachetului de sustinere care ar urma sa inlocuiasca un acord din 1995, dar arata ca in R. Moldova nu are cine sa negocieze acest nou acord.
"Nu exista un guvern care sa revizuiasca cheltuielile bugetare si sa negocieze un acord international de sustinere. In acest context, Republica Moldova risca sa se confrunte cu o severa criza financiara in anul 2009, avand in vedere incapacitatea de a acoperi un deficit bugetar de un miliard de dolari si tensionarea politica tot mai mare", constata Financial Times.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲