Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:03

 

Bancile din R. Moldova se confrunta cu o criza de lichiditati

adăugat 26 aprilie 2009, 20:02, la Economie

Bancile din Republica Moldova se confrunta cu o criza de lichiditati si acorda tot mai reticent credite, mai ales ca urmare a scaderii transferurilor realizate de moldovenii din strainatate, oficialii incercand sa gaseasca o solutie alaturi de o misiune a FMI care se afla la Chisinau.

Economistul moldovean Iurie Gotisan a explicat pentru Europa Libera ca actuala criza de la Chisinau este foarte discreta, "la fel ca si eforturile autoritatilor de a ajuta anumite institutii financiare in dificultate", informeaza NewsIn.

"O buna parte din lichiditatile bancilor pina de curand erau plasate din banii trimisi de moldovenii care lucreaza in afara tarii. Odata ce transferurile au scazut din intensitate - comparativ cu primul trimestru al anului trecut acestea au scazut cu aproximativ 60 de milioane de dolari - putem spune ca actualmente bancile au mai putini bani in portofoliu", a declarat specialistul in probleme economice.

Principala explicatie pentru faptul ca sectorul financiar-bancar este mult mai reticent in acordarea de credite ar fi, in opinia lui Gotisan, ca mai multe companii sau intreprinderi, in special cele de constructii, nu mai sunt in stare sa returneze imprumuturile contractate acum jumatate, un an sau chiar doi in urma.

"Unele institutii bancare chiar au stopat creditarea pentru persoanele fizice, iar majoritatea dintre ele nu mai acorda credite ipotecare pentru persoanele juridice. Am putea concluziona ca sistemul ar fi in criza de lichiditate, cu toate ca principalii indicatori bancari, potrivit statisticii Bancii Nationale, arata contrariul", subliniaza economistul. Mai mult decat atat, atrage acesta atentia, surse bancare arata ca depozitele din sistem au scazut semnificativ fata de ultimele luni ale anului trecut.

In ceea ce priveste riscurile, Gotisan spune ca, in ciuda faptului ca situatia este dificila, nu ar exista riscul de faliment al unor banci. "Insa, daca tendintele actuale ar fi de durata, in opinia mea, riscurile ar fi foarte, foarte mari. Iar daca s-ar ivi o asemenea situatie, exista mai multe mecanisme de prevenire a falimentului unor banci, cum ar fi fuzionarea unor institutii cu altele care se afla in dificultate de lichiditati sau atragerea unor lichiditati financiare din exterior, ma refer la acei actori bancari internationali prezenti pe piata locala", sustine economistul.

Gotisan mai spune ca nici cetatenii nu se prea imbulzesc sa contracteze credite de la banci. "Mai ales in actuala conjunctura economica, cum ar fi spre exemplu potentialele prognoze de depreciere a leului fata de pricipalele monede de referinta, altfel spus, daca imprumutam 11.000 de lei in prezent, in final va trebui sa restituim 13.000 de lei, in cazul devalorizarii", a explicat el.

"Pot sa spun ca odata cu incetinirea creditarii o sa scada puterea de consum a populatiei. Astfel, ma astept sa se resimta o reducere a presiunilor de crestere a preturilor, in conditiile in care politica monetara a bancii centrale va ramine restrictiva si in 2009. Cu toate ca pot spune cu certitudine ca pentru trimestrul unu al anului 2009 avem chiar o deflatie", a constatat Gotisan.

Mai putine imprumuturi vor insemna, potrivit economistului, si o cerere mai mica pentru bunurile de larg consum, chiar si a celor aduse din afara granitelor tarii.

"Asta ar insemna importuri mai reduse, adica si o reducere a deficitului comercial, dar in acelasi timp si potentiale reduceri ale veniturilor la buget, respectiv, ar putea fi afectate cheltuielile bugetare ale statului. In fine, mai putine credite, inclusiv pentru agentii economici vor duce la o scadere a consumului, dupa cum spuneam, si implicit a ratei de crestere a Produsului Intern Brut. Limitarea creditarii, cu impact direct asupra consumului populatiei se va resimti din 2009 si ar putea determina o incetinire a cresterii economice, in special pe segmentul constructiilor si serviciilor", a punctat Iurie Gotisan.

Ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon anuntase saptamana trecuta, potrivit portalului Interlic, ca o misiune a Fondului Monetar International se va afla la Chisinau in perioada 22-24 aprilie. Dodon a subliniat atunci ca relatia Republica Moldova cu FMI este una buna si ca spera ca negocierile pe marginea noului program de cooperare vor fi incheate cat mai curand.

Potrivit lui Dodon, in cadrul vizitei vor fi discutate si aspecte ce tin de deficitul bugetar si indicatorii macroeconomici. Potrivit lui Igor Dodon, in prezent deficitul bugetar se mentine in limita nivelului planificat si nu va constitui un subiect de divergente cu FMI. Ministrul a mentionat ca deficitul bugetar al trebui majorat, alocand resurse pentru proiectele de infrastructura.

"Cand toate tarile din regiune sunt afectate de criza financiara, este necesara finantarea obiectelor de infrastructura. Astfel procedeaza toate tarile, si SUA cu deficitul bugetar de 12%, si Rusia - cu 7,8% majoreaza deficitul bugetar prin atragerea resurselor pentru infrastructura. La etapa actuala acesta este scopul nostru", a spus Dodon.

Pentru 2009, Fondul Monetar International prognozeaza o reducere a rezervelor valutare ale Moldovei cu 614 milioane de dolari. Potrivit datelor oferite de Banca Nationala a R. Moldova, citate de Interlic, rezervele valutare ale Moldovei au ajuns la inceputul lui aprilie la apropae 1,3 miliarde de dolari.

De la inceputul anului, rezervele valutare s-au redus cu 545,68 mil. dolari, cu 32,6% mai putin. In perioada 3-10 aprilie activele oficale de rezerva s-au redus cu 19,64 milioane de dolari, adica cu 1,7%. Rezervele valutare ale R. Moldova crescusera in 2008 cu 338,72 milioane de dolari (25,4%) - pana la 1,7 miliarde de dolari. La 31 decembrie 2007 rezervele valutare ale BNM ajungeau la 1,3 miliarde de dolari.

Financial Times remarcase intr-un articol de saptamana trecuta ca R. Moldova, cu un deficit bugetar de peste un miliard de euro, risca o acuta criza financiara, avand in vedere ca actuala criza politica tergiverseaza formarea unui guvern care sa negocieze un pachet de sustinere cu FMI si care sa poata revizui bugetul de stat.

Publicatia a aratat ca o delegatie FMI ar urma sa vina la Chisinau pentru a demara discutiile despre forma pachetului de sustinere care ar urma sa inlocuiasca un acord din 1995, dar arata ca in R. Moldova nu are cine sa negocieze acest nou acord.

"Nu exista un guvern care sa revizuiasca cheltuielile bugetare si sa negocieze un acord international de sustinere. In acest context, Republica Moldova risca sa se confrunte cu o severa criza financiara in anul 2009, avand in vedere incapacitatea de a acoperi un deficit bugetar de un miliard de dolari si tensionarea politica tot mai mare", constata Financial Times.

Autor: ECOnomist
Sursa: www.eco.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0518 secunde