Banii pierduţi de Moldova în ultimul dosar la CEDO ar fi ajuns pentru majorarea salariilor medicilor şi profesorilor cu 100 lei, consideră un expert economic
adăugat 12 decembrie 2008, 11:51, la Economie
Moldova a pierdut 6,7 mln de euro, cea mai mare sumă din istoria sa într-un proces de judecată examinat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Deşi Nicolae Eşanu, viceministru Justiţiei, a declarat că statul a avut numai de câştigat, experţii economici sunt de altă părere şi susţin că banii ar fi ajuns pentru a majora salariile medicilor şi profesorilor cu 100 lei.Amintim că Guvernul a fost obligat să plătească peste 6,7 mln de Euro companiei germane Unistar Ventures cu care a decis să fondeze un transportator Aero în 2000, dar pe urmă a început să-i pună beţe în roate.
În acest context, solicitat de UNIMEDIA, Valeriu Prohniţchi, expert economic la Centrul Analitic Independent "Expert Grup" a declarat că este o sumă impunătoare. "Ca să ne dăm seama cât este de mare, putem aduce ca exemplu că în buget pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar sunt alocaţi 205, 5 mln lei, deci s-ar fi putut de a majora substanţial salariul acestora. De asemenea, ar fi putut majora cu 1/3 fondul cultural, ceea ce nu ar fi deloc rău".
Un alt expert economic, Adrian Lupuşor, a menţionat pentru UNIMEDIA că suma de 6,7 mln euro "ar putea fi utilizată în calitate de majorare a salariilor lunare pentru toţi profesorii şi medicii în mediu cu 100 MDL (luând în consideraţie că numărul de cadru didactice al acestor angajaţi este aproximativ de 58 mii persoane)".
"De asemenea, aceşti bani ar fi putut fi utilizaţi pentru crearea unui fond statal de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Aceşti bani ar putea contribui la dezvoltarea a aproximativ 300 de afaceri viabile", a mai precizat Adrian Lupuşor.
Precizăm că această sumă de peste 6,7 mln de Euro este cea mai mare sumă pe care a pierdut-o Moldova într-un dosar la CEDO.
Nicolae Eşanu, viceministrul al Justiţiei a declarat pentru ProTV că statul a avut numai de câştigat din naţionalizarea companiei Air Moldova: "Pentru că nu a restituit atunci banii investiţi de compania germană, guvernul i-a folosit, iar acum îi dă înapoi cu dobândă, a adăugat funcţionarul".
Referindu-se la cazul companiei germane Unistar Ventures, avocatul Vitalie Nagacevschi a declarat recent în cadrul unei conferinţe de presă că "după ce partidul comuniştilor a câştigat alegerile parlamentare în 2001, compania a început să întâmpine presiuni din partea diferitor organe de stat".
Amintim că Unistar Ventures a contestat decizia de disponibilizare a directorului în instanţă la 26 iunie 2002. La 6 august 2002 Judecătoria Economică a decis rezilierea contractului prin care a fost creată compania mixtă. Nemţii au cerut de la Guvern înapoi cele 2,3 mln de dolari cu care au participat la formarea capitalului statutar al companii, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent. Mai mult, la 6 aprilie 2006, Centrul Naţional de Expertize Judiciare a întocmit un raport care concluziona că firma germană nu are dreptul să-şi ceară de la Guvern banii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲