BCE NU VREA SA PORNEASCA TIPARNITA.
adăugat 28 noiembrie 2011, 10:48, 12:48 la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
BCE si creditorul principal al acesteia, Germania, se opun deciziei de-a pune in functiune masina de tapat bancnote pentru a limita cresterea crizei datoriilor din zona euro. In timp ce multi investitori cat si politicieni sunt de parere ca BCE alta solutie pur si simplu nu are.
Aceasta decizie ne da de inteles ca BCE se afla sub influenta germanilor si din nou se impotriveste in luarea masurilor radicale de salvare a economiei statelor europene si a Uniunii Europene in general.
Cu toate acestea politicienii UE cat si investitorii sunt de parere ca zona euro poate fi salvata de criza datoriilor doar de BCE. Banca Europeana practic este impusa sa adopte pozitia FED, care din anul 2008 are permisiunea de-a emite moneda in orice volume cu conditia sa mentina o buna functionare a sistemului economic.
Prim ministrul Spaniei, J.L. Zapatero, deja s-a adresat conducerii BCE sa ia masuri urgente de stoparea cresterii crizei datoriilor din zona euro.
Dobanda obligatiunilor guvernamentale spaniole ce au scadenta in ianuarie 2022 a atins joi, nivelul maxim din anul 1997, de 6.975% fata de 5.433% din data de 20 octombrie.
Profitul obligatiunilor guvernamentale ale Greciei, Irlandei si Portugaliei cu scadenta peste 10 ani au depasit 7%. Cresterea dobanzii la obligatiunile Italiei a fost motiv principal ce a dus la demiterea cabinetului Silvio Berlusconi.
Cererile ca BCE sa ia pozitia de creditor de ultima instanta sunt de mult timp discutate printre economistii si politicienii zonei euro, dar in schimb conducerea BCE cat si Germania se opun vehement in punerea in aplicare a tiparnitei europene.
Adunarea generala a BCE are doar 2 voturi din partea Bancii Germane din totalul de 23, dar in schimb ei vin cu cea mai mare parte a capitalului. In spatele Bancii Germane stau si "operatiunile de salvare", inclusiv achizitionarea de obligatiuni guvernamentale. Datorita Bundesbank-ului Italia a reusit sa vanda obligatiunile sale cu scadenta peste 5 ani in decursul saptamanii precedente.
BCE are un rol mult mai mic in raport cu FED-ul american. Sarcina principala a BCE este, sa nu permita cresterea rapida a ratei inflatiei. In timp ce multi analisti sunt increzatori in faptul ca in procesul de limitare a cresterii inflatiei, BCE a limitat cresterea economica din zona euro si a dus UE la "marginea prapastiei".
Analistii germani considera ca, creditarea tarilor cu probleme din zona euro prin achizitionarea de obligatiuni guvernamentale nu doar incalca intelegerea initiala a tarilor membre a zonei euro dar si limiteaza capacitatile acestora de-a reusi in dezvoltarea economica. Acesta este motivul unei dobanzi ridicare a obligatiunilor emise de tarile cu probleme din zona euro.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲