Beneficiile Acordului de Liber Schimb cu UE
adăugat 18 mai 2012, 09:02, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Mărfuri mai diverse şi mai ieftine, mai mulţi investitori străini şi, respectiv, mai multe locuri de muncă şi salarii mai mari. Sunt doar câteva dintre avantajele documentului negociat cu Bruxelles
Liberalizarea comerţului cu Uniunea Europeană poate avea un impact economic major asupra ţării noastre, potrivit unui studiu realizat de experţii de la centrele de analiză Ecorys (Olanda) şi Case (Polonia). Autorii constată că, pe termen scurt, crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv va genera o creştere a Produsului Intern Brut, în medie, cu 3,2% sau cu 75 milioane de euro pe an.
În timp, avansul economiei va fi chiar mai mare, de circa 5,4% sau 142 de milioane de euro pe an. Şi salariile se vor majora, susţin experţii, în medie, cu 3,1%, pe termen scurt, şi cu 4,8%, într-o perspectivă de lungă durată. Efectele pozitive se vor face observate şi în scăderea preţurilor pe piaţa moldovenească. Crearea zonei de liber schimb cu UE va îmbunătăţi şi balanţa comercială a Republicii Moldova. Astfel, exporturile se vor majora cu 16%, iar importurile cu 8%, susţin specialiştii de la Ecorys şi Case.
PRODUCŢIA DE ZAHĂR, CEL MAI MARE BENEFICIAR
Cea mai mare creştere o va avea sectorul producţiei de zahăr, cu 187%. Aceasta în special datorită reducerii tarifelor aplicate la exportul pe piaţa UE. Impactul pozitiv va fi resimţit şi în domenii precum producţia de cereale, textile şi haine, precum şi transportul aerian, unde creşterea se va accelera cu mai mult de 10%. Industria de carne, vehicule cu motor, electronice, computere şi alte obiecte manufacturate vor înregistra creşteri între 8% şi 22%.
EFECTE POZITIVE ŞI PENTRU UE
Efectele pozitive vor fi resimţite şi de în UE. Ca valoare, acestea vor ajunge la circa 240 milioane de euro pe an. Ţinând cont de faptul că UE este la ora actuală cea mai mare piaţă şi cea mai mare economie din lume, efectul asupra PIB-ului general va fi nesemnificativ. „Astfel, este de aşteptat ca impactul să fie mult mai pronunţat asupra economiei Republicii Moldova decât asupra celei europene", concluzionează experţii de la Ecorys şi Case.
VOR EXISTA ŞI PROBLEME DE ADAPTARE
Economistul Viorel Chivriga susţine că pentru orice ţară, nu doar pentru Moldova, un astfel de acord reprezintă o oportunitate ce deschide accesul pe cea mai mare piaţă din lume. „Toate sectoarele economiei vor avea de câştigat, în special pe termen mediu şi lung, dar va depinde de capacitatea companiilor de a se adapta la noile condiţii", spune expertul. Potrivit lui Chivriga, „acordul va duce la dezvoltarea concurenţei loiale pe piaţa autohtonă, va deschide accesul la tehnologie şi expertiză avansată, dar va necesita şi un efort major de adaptare la noile condiţii".
În acelaşi timp, economistul atrage atenţia şi asupra procesului de negocieri. „O negociere proastă a condiţiilor ar putea aduce prejudicii imense ţării noastre şi aici poate că nu ar trebui să grăbim lucrurile", a precizat Viorel Chivriga. Anterior, comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht, a anunţat că Moldova ar putea semna Acordul de Liber Schimb cu UE în toamna anului 2013.
„Nu suntem pregătiţi pentru piaţa UE“
„Nu suntem încă pregătiţi pentru o competiţie cu producătorii din ţările vestice, dar nici nu ne putem opune creării acestei zone de liber schimb. Tehnologia este veche, atât cea de producere, cât şi cea de ambalare, şi suntem cu mult în urmă faţă de gospodăriile agricole din Franţa sau Germania", a declarat Constantin Putregai, preşedintele Cooperativei agricole Glia din Pleşeni, Cantemir. „Nici la capitolul strategii de marketing nu stăm mai bine. Cred că cei puternici vor rezista, iar cei care nu vor corespunde cerinţelor UE, vor fi eliminaţi foarte uşor", adaugă specialistul.
„ALTĂ CALE NU EXISTĂ“
Raisa Bejan, director executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr, se aşteaptă că în urma acestui acord să se mărească producţia şi astfel să fie create noi locuri de muncă. „Avem mai multe fabrici în ţara nostră care staţionează, pentru că nu avem piaţă de desfacere. Datorită accesului liber la piaţa UE, vom avea posibilitatea de a exporta o cantitate mai mare de zahăr", a menţionat aceasta. Totodată, Raisa Bejan s-a declarat convinsă că toţi producătorii vor face tot posibilul să se adapteze la noile condiţii, pentru că altă cale nu există.Economistul Viorel Chivriga crede că cele mai mari probleme de acces la piaţa UE le va avea sectorul zootehnic.
NEGOCIERI ÎN LUNA IUNIE
Prima rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb cu UE a avut loc în luna martie, la Chişinău, în cadrul căreia s-a încercat identificarea sectoarelor şi grupurilor de mărfuri ce vor fi protejate sau liberalizate gradual. În cadrul următoarei runde, care va avea loc în iunie, la Bruxelles, negociatorii vor discuta conţinutul şi aspectele juridice ale acordului, iar la cea de-a treia rundă se va pune accent pe domenii sensibile pentru Republica Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲