Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:19

 

BM: economia Republicii Moldova va scădea cu 3.0% în 2009

adăugat 25 iunie 2009, 09:16, la Economie

Banca Mondială (BM) prognozează o contracţie economică de 3.0% în Republica Moldova pentru acest an, urmată de o creştere de 2.0% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2010, respectiv 4.0% în 2011, se arată în raportul „Global Development Finance 2009", publicat de BM la sfârşitul săptămânii trecute.

În luna decembrie 2008, Banca Mondială indica o creştere economică de 4,0% în anii 2009-2010.

Deficitul de cont curent se va plasa, în acest an, la nivelul de 12.1% din PIB, faţă de 17.84% din PIB anul trecut, urmând să urce la 10.1% în 2010 şi respectiv 9.3% în 2011. În raportul Perspective Economice Globale 2009, lansat în decembrie, BM estima că deficitul de cont curent se va reduce brusc la 4,4% din PIB în 2009 şi la 5,8% din PIB în 2010.

Prognozele experţilor Băncii Mondiale sunt cu mult mai optimiste decât previziunile Guvernului pentru anul 2009 şi cele ale Fondului Monetar Internaţional în ceea ce priveşte creşterea economică. Cabinetul de miniştri anticipează o contracţie de 5.0%, iar FMI plasează evoluţia negativă la 9.0%.

Biroul Naţional de Statistică a anunţat pentru primul trimestru al acestui an o contracţie de 6.9 la sută a economiei moldoveneşti.

Banca Mondială semnalează, printre cele mai importante riscuri din regiune, prăbuşirea fluxurilor de capital străin către economiile emergente, deteriorarea puternică a activităţii comerciale şi scăderea abruptă a cererii, atât la export, cât şi pe plan intern. Remitenţele vor scădea cu 25%.

Economiile ţărilor emergente din Europa şi Asia Centrală se vor contracta cu 4,7% în acest an, cea mai puternică scădere economică înregistrată în rândul regiunilor cu state emergente, potrivit Băncii Mondiale, care crede că motivele ce stau în spatele acestei evoluţii slabe sunt înăsprirea procesului de creditare şi scăderea cererii pentru export.

În Europa Centrală şi de Est contracţia va fi de 1,6%, în timp ce Comunitatea Statelor Independente, care cuprinde fostele state sovietice din Asia Centrala, va cunoaşte o scădere economică de 6,2%. Un declin economic chiar mai puternic se va vedea în Rusia, unde economia se va contracta cu 7,5%, Ucraina - minus 9.0%, Armenia - minus 6.0%.. Regiunea va reveni pe plus în 2010, când va înregistra o rată de creştere de 1,6%, anticipează experţii BM.

"Nevoia de finanţare din regiune este aşteptată să se menţină la niveluri ridicate, în principal din cauza deficitelor de cont curent masive", potrivit Băncii Mondiale.

Autor: Business Expert
Sursa: www.businessexpert.md
NOI DESCOPERIRI PRIVIND FRAUDAREA BUGETULUI DE STAT
În ziarul online www.hicsuntleones.eu, după cum s-a putut observa a fost preluat un material, în care se arăta cum atacurile de tip "corporate raider " atentează la bugetul de stat al Republicii Moldova. Mai exact este vorba de "Bugetul de stat, victima raiderilor" preluat de pe www.curaj.net.
În articolul menţionat se făcea referire la decizia nr. 839 a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat din 17.12.2008, prin care s-a constatat comiterea de către "Gasvat Grup" SRL a unor fraude fiscale, creându-se la buget o datorie de peste 25 milioane lei.
Pe 23 iunie 2009, preşedintele Vladimir Voronin a convocat o şedinţă în care a abordat problema legalităţii restituirii TVA de către Serviciul Fiscal de Stat.
Considerând subiectul ca fiind unul de interes, am decis să facem o serie de investigaţii în acest sens.
Analizând materialele referitoare la cazul firmei "Gasvat Grup" S.R.L, controlată direct de cunoscutul raider cu numele de CASCEI (pare-se aceeaşi persoană cu VADIM CIORNEA) implicat în mai multe cazuri de preluare a întreprinderilor prin intermediul schemelor criminale de tip "corporate raider" având ca victime recente gigantul de pe piaţa mezelurilor S.A. "CARMEZ" şi S.A. "Nord Mobila", pe baza materialelor întocmite de organele fiscale am depistat următoarele:
* S.R.L. "Gasvat Grup" , în care fondator şi administrator este personal Vadim Ciornea alias "CASCEI" a încheiat un contract de vânzare cumpărare a utilajelor nr. 25/04 din 25.04.2007 cu S.R.L. "Cupvitcons" S.R.L., cu suma de 59 990 000 lei.
* S.R.L. "Cupvitcons", eliberând facturi fiscale către S.R.L. "Gasvat Grup", nu a încasat sumele datorate de S.R.L "Gasvat Grup" direct în cont, dar a încheiat pe data de 15/05/2007 un contract de cesiune a creanţei cu firma Milport Marketing LLC (firmă offshore folosită în mai multe scheme financiare inclusiv, în preluarea S.A. "Cristal Flor").
* "Gasvat Grup" devenind debitorul firmei offshore Milport Marketing LLC, a stins o parte din datoriile sale prin livrarea utilajului, în total de 44. 268. 053 lei. Operaţiunea a avut loc în Zona Economică Liberă Taraclia.
* Restul datoriei S.R.L. "Gasvat Grup" -- de 17 266 503 -- faţă de Milport Marketing LLC a fost preluată de o altă firmă offshore Tess Holding LLC.
* În aceste circumstanţe este evident că de fapt "Gasvat Grup" nu a efectuat nici o achitare a utilajului, operaţiunile având incidenţa în sistemul fiscal al Republicii Moldova, fiind efectuate doar formal.
* Conform recomandărilor FATF, operaţiunile indicate, mai sus sunt determinate ca fiind operaţiuni de spălare a banilor bazate pe tranzacţii comerciale.
* Totodată, în urma expertizei asupra facturilor eliberate de S.R.L. "Cupvitcons" s-a constatat că acestea nu erau semnate de persoana împuternicită să acţioneze în numele S.R.L. "Cupvitcons". Mai mult decât atât, administratorul şi unicul asociat al S.R.L. "Cupvitcons", V. Cupcic, a declarat că nu a semnat nici un contract cu firma "Gasvat Grup" şi nici facturi.
Acest fapt a fost confirmat ulterior şi de expertiză.
* Conform explicaţiilor dlui V. Cupcic, el a înregistrat la cererea unor persoane necunoscute firma S.R.L. "Cupvitcons" şi imediat după înregistrare a transmis acestora toate documentele şi ştampila.
* Pe 26 noiembrie 2008, inspectoratul fiscal a întocmit un act de control la firma "Gasvat Grup" prin care a constatat că facturile eliberate în baza contractului 25/04 din 25/04/2007, în sumă de 59. 990. 000 lei, de către S.R.L. "Cupvitcons", aparţin unei firme fantome.
* De asemenea, s-a constatat că, în baza facturilor fiscale false, "Gasvat Grup" a trecut nejustificat în cont TVA în sumă de 9. 991. 133 lei. S-au mai constatat totodată şi alte încălcări fiscale legate de diminuarea impozitelor pe venit şi încălcarea legislaţiei fiscale, în sumă totală de 15. 840. 644 lei.
* În actul de control, nu s-a făcut însă nici o referire că şi contractul în baza căruia au fost eliberate facturile este fals, lăsând de înţeles că Vadim Ciornea, care a încheiat un contract în sumă de 60 de milioane de lei, a fost dus în eroare în ceea ce priveşte identitatea persoanelor cu care a negociat, mai exact, V. Cupcic şi că el nu era obligat şi nu ar fi trebuit să verifice identitatea persoanelor cu care făcea o afacere.
* Astfel, Inspectoratul Fiscal a creat posibilitatea ca Vadim Ciornea să-şi justifice acţiunile sale, ajungând astfel la statutul de "victimă".
Care ar fi motivaţia funcţionarilor de stat care au depistat o asemenea frauda fiscală ?
În actul de control nu s-a făcut nici o referire la operaţiunile în care au fost implicate firmele offshore şi nici nu s-a verificat temeinicia acestor operaţii, acţiuni care în mod normal ar fi scos în evidenţă intenţia lui Ciornea, de a nu face plăţi în contul firmei fantomă "Cupvitcons", ci doar de a provoca aparenţa unei operaţiuni financiare necesare trecerii nejustificate în cont a TVA.
Considerăm că semnele unei operaţiuni de spălare de bani sunt evidente şi chiar pentru cei neiniţiaţi în domeniu. Se ridică o problemă însă - esenţa acestor operaţiuni evident ilegale.
Schema este una clasică practicată cu regularitate de unii agenţi economici şi care a început să-l scoată până şi pe Vladimir Voronin din sărite, din cauza tupeului unor escroci de felul asta cu care nu se pot lupta nici serviciile de specialitate datorită corumperii acestora şi goana după bani în perioada de criză a statului. Cu toate că nu ştim cu siguranţă dacă şi CASCEI face parte dintre escrocii fiscali cărora li s-a declarat război, bănuim că acesta este unul dintre cei fără scrupule.
Aparent la rugămintea lui Vadim Ciornea, Inspectoratul fFscal întocmeşte un act de control prin care constată grave încălcări fiscale aplicând şi cele mai drastice sancţiuni S.R.L. "Gasvat Grup".
Creând doar o impresie că Inspectoratul Fiscal pune la respect contribuabilul obraznic, sub această acoperire, inspectorii se fac că nu observă unele circumstanţe esenţiale care mai târziu urmează ai servi lui Ciornea la justificarea acţiunilor sale criminale.
Vadim Ciornea a mers în judecată şi a confirmat legalitatea acţiunilor sale şi respectiv a legalizat atribuirea corectă în cont a circa 10 milioane de lei. Fiind un "client" permanent al sistemului judiciar, Vadim Ciornea a soluţionat cu uşurinţă problema, fapt confirmat şi de emiterea pe fiecare caz de aplicare a sancţiunilor de către IFS şi CCCEC a măsurilor de asigurare a acţiunii. Clientul VIP beneficiază şi de servicii VIP. Nu ar putea el să trăiască sub stresul consecinţelor sancţiunii până la soluţionarea problemei…
După ce a fost primit de la judecată "certificatul de legalizare a trecerii unor sume nejustificate în cont", Vadim Ciornea a exonerat toţi participanţii de răspundere şi a legalizat "afacerea".
În mod normal CCCEC nu poate să mai intenteze un dosar penal pe faptul spălării banilor, evaziune fiscală şi uz de fals la comiterea evaziunii fiscale - adevărul a fost stabilit de judecată.
Se pare că aici istoria a luat sfârşit, V. Ciornea şi-a spălat câteva milioane de lei şi a scăpat de pedeapsă.
La prima vedere pare a fi aşa, dar dacă intrăm în esenţa problemei urmează şi a doua parte chintesenţa - S.R.L. "Gasvat Grup" având legalizarea trecerii în cont a circa 10 milioane lei TVA. Conform legii este îndreptăţită să ceară restituirea TVA. Astfel bugetul de stat este sancţionat dublu odată cu neîncasarea taxelor şi impozitelor provenite din operaţiunile de spălare a banilor şi a doua oară este obligat să restituie 10 milioane de lei care nu au fost plătiţi. Costurile operaţiunii de spălare a banilor sunt + 10 milioane lei.
Miracolul - nimeni nu trage un semnal de alarmă şi de ce oare ?
Mai mult decât atât, la nevoie, Vadim Ciornea are la dispoziţia sa întreg arsenalul de poliţişti, procurori şi judecători pentru ai servi la preluări de firme cum este ultimul caz S.A. "CARMEZ", unde fără implicarea procuraturii nu ar fi reuşit gruparea lui CASCEI să pună mâna pe această întreprindere, iar dacă nu ar fi cei de la CCCEC, miopi la operaţiuni de spălarea banilor şi evaziune fiscală, Chîşlaru ar fi avut curajul să opună rezistenţă grupării de raider a lui Cascei, ba mai mult decât atât să demaşte pe unii dintre aceia care stau în spatele firmelor şi persoanelor care au fost puse la înaintare.
Probabil mulţi îşi pun întrebarea cine este acest Cascei şi care este cheia succesului ?
Sugestia vine de la sine: având un venit de 10 milioane lei ar fi si normal sa suporţi cel puţin un 10% cheltuieli, problema este să direcţionezi corect cheltuielile, dar după cum se vede în cazul lui Cascei acest lucru ii reuşeşte cel mai bine.
Pentru a fi sigur de afacerea în derulare, legată de fraudarea bugetului cu 25 milioane, Vadim Ciornea recurge la măsuri de precauţie speciale, în locul reprezentantului său permanent Vitalie Ciofu implicat în fraude mai puţin evidente, pentru a exercita o convingere mai puternică asupra judecătorilor şi de a le mai anihila din frică, acesta scoate în joc rezerva sa, avocatul Igor Clima feciorul cel mai mic al Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturi, al cărui tată Nicolae Clima are mai multe implicaţii la legalizarea prin justiţie a "afacerilor" grupării lui CASCEI.
Cazul pe care l-am descris este unul dintre cele mai evidente din celelalte cazuri care se află în momentul actual în proces de "legalizare", de către judecătorii de buzunar a lui CASCEI. Cazul liniei de producere a prafului de ouă, generatorul DGA-320, S.A. Nord Mobila, Bonşeron, şi firma offshore Elistar Invest, legat de preluarea de către gruparea lui CASCEI a 44% de acţiuni de la S.A. "CARMEZ" în care are implicări majore are Aurel Colenco precum şi implicarea în pensionarea urgentă a judecătorului Ralea, rămân a fi subiecte deschise pentru discuţii ….
Nu credem că vreunul dintre cititorii noştri dispune de atâta naivitate să-şi creeze impresia că "afacerile" lui CASCEI reuşesc datorită "agerimii deosebite a minţii" sau incompetenţei unor funcţionari de stat or chiar datorită puterii de convingere a avocaţilor lui CAŞCEI...
www.hicsuntleones.eu
A comentat leul 29 iunie 2009, 08:07


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0515 secunde