BNM vrea să afle cine stă în spatele băncilor comerciale!
adăugat 03 mai 2012, 11:11, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc
BNM a elaborat un proiect de lege ce prevede impunerea unui grad sporit de transparență în acționariatul băncilor comerciale, a anunțat Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM, joi, 3 mai, la o conferință de presă.
Guvernatorul BNM a declarat că proiectul prevede trei noi modificări la Legea privind instituțiile financiare. În primul rând, băncile și acționarii băncilor vor fi stimulați din punct de vedere economic pentru a fi mai transparenți, netransparența fiind sancționată. ”Asta înseamnă amenzi, blocarea unor drepturi cum ar fi cel de vot, de a convoca adunarea generală a acționarilor sau de a include subiecte pe agenda adunării generale a acționarilor”, a precizat Dorin Drăguțanu.
Cea de-a doua modificare vizează obligativitatea acționarilor de a asigura transparența. În prezent, legislația în vigoare nu prevede o atare responsabilitate. În cazul în care BNM va solicita informații suplimentare despre acționarii băncilor sau anumite tranzacții bancare, anume acționarii vor trebui să prezinte aceste informații, a menționat guvernatorul.
Și în final, BNM va aplica în legislație noțiunea de ”beneficiar final” al cotelor de participare în băncile comerciale, față de noțiunea de ”beneficiar nominal” cu care se operează în prezent. ”Noi vrem să spunem cine stă în spatele acestor companii, care este ”fața” și ”persoana reală” din spatele acestor bănci” , a menționat Dorin Drăguțanu. Guvernatorul a precizat că scopul BNM este ”de a afla persoanele care influențează semnificativ deciziile operaționale, economice, financiare ale băncii și care este capacitatea și intențiile acestor beneficiari finali de a gestiona o bancă”.
Dorin Drăguțanu a precizat că proiectul de lege a fost elaborat în comun cu experții de la Fondul Monetar Internațional. Guvernatorul BNM a precizat pentru presă că proiectul a fost elaborat ca urmare a atacurilor de tip raider ce au avut loc în în vara 2011,când au fost preluate acţiunile de la patru bănci.
În R.Moldova activează 14 bănci comerciale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲