Bruxelles-ul a inrăutăţit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei din 2008 şi 2009
adăugat 29 aprilie 2008, 13:14, la Economie
Romania, Slovacia şi Danemarca sunt singurele ţări membre ale UE pentru care Comisia Europeana estimează o inrăutăţire a poziţiei bugetare structurale in 2009Executivul Uniunii Europene şi-a inrăutăţit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei din acest an şi din 2009, ca urmare a creşterii cheltuielilor sociale, legate de majorarea pensiilor şi introducerea pilonului II, dar şi a slabei planificări bugetare, arată, luni, prognoza de primăvară a CE. Astfel, deficitul public ciclic ajustat (la politici publice similare) este estimat de Comisia Europeană (CE) la 3,7% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei pentru 2008 şi la 4,1% din PIB in 2009. "Un factor important de creştere a cheltuielilor este dublarea pensiilor in această perioadă. De asemenea, o parte a contribuţiilor la sistemul de pensii sunt redirecţionate către pilonul II de pensii introdus in 2008 (costul bugetar este estimat la 0,2% şi 0,3% din PIB in 2008, respectiv 2009)", se menţionează in raportul Comisiei. "In plus, nivelul contribuţiilor sociale va fi redus gradual cu sase puncte procentuale in cursul anului 2008, cu un impact resimţit pe deplin din 2009", mai arată CE.
In prognoza de toamnă, CE estima un deficit public de 3,6% din PIB pentru acest an şi de 4% din PIB in 2009. In 2007, deficitul bugetar ajustat a fost de 3,4% din PIB, puţin mai mare decat in 2006, cand echivalase cu 3,3% din PIB. Deficitul general al bugetului consolidat al Romaniei, calculat conform standardului european ESA95, este estimat de Bruxelles la 2,9% din PIB pentru acest an şi la 3,7% din PIB in 2009, faţă de 3,2% din PIB in 2008, respectiv 3,1% din PIB in prognoza de toamnă. In 2007, deficitul bugetar anunţat de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a echivalat cu circa 2,3% din PIB (2,5% din PIB conform ESA95), iar bugetul pentru acest an, aprobat de Parlament, prevede un deficit bugetar de 2,7% din PIB.
Bruxelles-ul vede riscuri mari de nerealizare a veniturilor la nivelul propus şi de cheltuieli mai mari in perioada electorală. Guvernul şi-a propus, insă, să reducă cheltuielile pentru a reduce deficitul public, unele dintre măsuri - precum renunţarea la tichete cadou pentri bugetari - fiind repede abandonate, la presiunea sindicatelor.
Analiştii din piaţă sunt, de altfel, sceptici cu privire la planurile Guvernului, considerand că veniturile sunt mult supraevaluate in bugetul pe 2008, iar cheltuielile nu pot fi mult reduse intr-un an electoral. Proiecţiile bugetare pe acest an prevăd atingerea unor venituri echivalente cu 39,3% din PIB, după ce in 2007 s-au incasat la buget sume echivalente cu mai puţin de 32% din PIB.
Comisia Europeană atrage, de altfel, atenţia in raportul publicat luni că există mulţi factori de risc care pot influenţa negativ bugetul de stat in acest an. "In ciuda măsurilor recente de a controla cheltuielile publice, rămane un risc considerabil de deficite mai mari, care se adaugă unei politici fiiscale deja expansioniste, intr-un context in care vulnerabilităţile macroeconomice ar cere mai degrabă o politică fiscală mai restrictivă", se comentrează in raportul Comisiei. Bruxelles-ul vede, ca risc major, posibilitatea ca Bucureştiul să incaseze venituri mai mici decat cele programate in buget, mai ales din cauza unui impact mai mare decat cel estimat al reformei contribuţiilor sociale.
De asemenea, Comisia indică posibilitatea unor noi derapaje ale politicilor salariale in sectorul public, "cum s-a mai văzut văzut in trecut", continuare a aceloraşi politici slabe de palnificare şi execuţie bugetară şi presiuni asupra cheltuielilor ca urmare a ciclului politic, cu alegeri in 2008 şi 2009. Romania, Slovacia şi Danemarca sunt singurele ţări membre ale UE pentru care Bruxelles-ul estimează o inrăutăţire a poziţiei bugetare structurale in 2009.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲