Camera de Comerţ Americană consideră că numărul locurilor de muncă vacante în Republica Moldova este de circa 90 mii
adăugat 09 decembrie 2008, 21:55, la Economie
Numărul locurilor de muncă vacante pe piaţa forţei de muncă din R.Moldova variază între 84 mii şi 92 mii, potrivit studiului "Piaţa forţei de muncă în R.Moldova în 2008", realizat de Camera de Comerţ Americană (AmCham).După cum transmite INFOTAG, Emilia Dodon, directorul executiv al AmCham, a menţionat luni în cadrul prezentării studiului, că acesta a fost realizat pe un eşantion de 424 întreprinderi, numărul locurilor vacante din cadrul acestora fiind de 1031.
"În cazul în care extrapolăm această cifră la numărul total de întreprinderi din R.Moldova ajungem la cifra de circa 88 mii locuri de muncă vacante în întreaga ţară. Luînd în consideraţie marja de eroare, numărul real al locurilor de muncă vacante variază între 84 mii şi 92 mii", a spus Dodon.
Potrivit sursei citate, rezultatele studiului la capitolul locurilor vacante sînt de circa 5,5 ori mai mari în comparaţie cu statistica oficială prezentată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit căreia la 20 octombrie 2008 erau înregistrate doar 16 mii locuri de muncă vacante.
În opinia directorului executiv al AmCham, acest fapt denotă numărul mic de solicitări din partea agenţilor economici la structurile de gestionare a forţei de muncă.
Potrivit studiului, ponderea cea mai mare a locurilor vacante este înregistrată la întreprinderile din sectorul industrial (40%).
De asemenea, studiul a mai relevat faptul că numărul de angajaţi în R.Moldova variază între 738 mii şi 816 mii persoane. În funcţie de sectorul de activitate, cei mai mulţi angajaţi sînt înregistraţi în sfera industriei (19,7%), comerţului (16,7%), agriculturii (12,5%), transportului (9,1%) şi serviciilor medicale (8,9%). Ponderea cea mai mare a angajaţilor este în mediul urban (86%).
Din numărul total de angajaţi la întreprinderile chestionate, majoritatea absolută (93%) au regim de muncă complet şi doar 7% lucrează cu regim de muncă incomplet.
Studiul a fost realizat în perioada 29 septembrie - 31 octombrie 2008, fiind chestionaţi 424 agenţi economici, dintre care 366 în mediul urban şi 58 în mediul rural.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲