Casa Albă sprijină reformele Moldovei
adăugat 08 martie 2011, 12:31, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Vicepreşedintele american Joseph Biden va sosi vineri la Chişinău cu un mesaj clar de susţinere a progreselor înregistrate de Guvernul Republicii Moldova. Este prima vizită a unui oficial american de rang înalt la Chişinău, după cea a Secretarului de Stat James Baker, din 1992.
Susţinerea progreselor pe care Moldova le-a înregistrat în ultimii doi ani şi problema traficului de fiinţe umane sunt doar două subiecte anunţate pe agenda oficialului american. Potrivit lui Tony Blinken, consilierul vicepreşedintelui Biden pe probleme de securitate naţională, vizita oficialului la Chişinău este un semnal al sprijinului acordat de Statele Unite ale Americii pentru rezolvarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. „Reformele pe care Alianţa pentru Integrare Europeană le-a început sunt dificile. Vrem să spunem clar că Statele Unite ajută şi sprijină guvernul pe măsură ce vede că aceste reforme sunt duse la bun sfârşit", a menţionat Tony Blinken.
Vicepreşedintele american se va întâlni cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Marian Lupu. Totodată, în timpul zilei Biden urmează să ţină un discurs pentru moldoveni, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Oficialii moldoveni descriu vizita adjunctului lui Obama ca fiind una istorică şi de maximă importanţă pentru ţara noastră. „Vom discuta probleme ce ţin de relaţiile noastre bilaterale, precum şi cu partenerii europeni. O problemă aparte va fi şi soluţionarea conflictului transnistrean. Avem aşteptări mari de la această vizită", a declarat premierul Vlad Filat.
Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, a menţionat că vizita vecepreşedintelui SUA poate da un imbold soluţionării conflictului transnistrean. „Este în interesul nostru să existe relaţii foarte bune în triunghiul Washington-Bruxelles-Moscova. O bună cooperare între actorii internaţionali poate să deschidă noi perspective în soluţionarea diferendului", susţine Corman.
SPRIJIN PENTRU INTEGRAREA EUROPEANĂ
„Venirea oficialului american la Chişinău este legată de schimbările politice care s-au produs în ţara noastră după 2009 şi pe care SUA le susţine", afirmă Victor Chirilă, directorul Asocieţiei pentru Politică Externă. „Vizita lui poate fi interpretată şi ca o încurajare a clasei politice de a continua reformele începute. Mai ales că ceea ce se întâmplă azi în alianţă este un motiv să ne pună pe gânduri", a spus Chirilă.
Sosirea oficialului de la Casa Albă este şi un semnal că Moldova poate deveni parte a Uniunii Europene, mai sugerează expertul, dar totul depinde de reformele pe care le va implimenta clasa politică de la Chişinău.Traficul de fiinţe umane va fi un alt subiect discutat la Chişinău. „Este o temă căreia administraţia de la Washington îi acordă o mare atenţie şi îi provoacă o mare îngrijorare", a declarat Tony Blinken.
Moldova, ultima ţară pe agenda oficialului
Vicepreşedintele american Joseph Biden şi-a început ieri turneul său în Europa. Timp de o săptămână acesta va vizita Finlanda, Rusia şi Moldova. Primul popas oficialul american l-a făcut la Helsinki, capitala Finlandei, unde va marca 100 de ani de la instituirea Zilei internaţionale a femeii. În această ţară nordică atât preşedintele, cât şi prim-ministrul, sunt femei. În Finlanda Joseph Biden îşi propune să discute priorităţile globale şi regionale ale celor două ţări. Marţi seara, oficialul american va sosi la Moscova pentru a relansa relaţiile economice dintre SUA şi Rusia. Biden are programate întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin. De asemenea, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii va vizita Academia de balet al „Teatrului Bolşoi", va ţine un discurs în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat din Moscova şi se va întâlni şi cu reprezentanţii opoziţiei.
AL 47-LEA VICEPREŞEDINTE
Joseph Biden este al 47-lea vicepreşedinte al SUA. Înainte de a fi învestit în această funcţie, la 20 ianuarie 2009, a fost senatorul-senior al Statelor Unite pentru statul Delaware. Membru al Partidului Democrat, el a exercitat această funcţie timp de 36 de ani, începând din 1973.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲