CC:În cazul BEM, interesul public prevalează asupra secretelor de stat
adăugat 22 iunie 2015, 12:29, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
Orice limitare a dreptului la informație de către instituțiile de stat trebuie prevăzută de lege, iar autoritățile sunt obligate să justifice în ce mod divulgarea acesteia ar putea amenința grav protecția cetățenilor sau securitatea națională a Republicii Moldova. Asta reiese dintr-o decizie a Curții Constituționale, care s-a pronunțat astăzi pe marginea unei sesizări depuse de liberali în legătură cu decizii secretizate de Guvern privind acordarea unor credite celor trei bănci devalizate de un miliard de euro.
În orice caz, interesul public prevalează, se arată în hotărârea Curții Constituționale.
Conform deciziei, pronunțată astăzi de președintele Curții, Alexandru Tănase:
„În sensul articolul 34 aliniat 3 din Constituție, restrângerea dreptului la informație poate avea loc doar atunci când are la bază un scop real și justificat de protecție a unui interes legitim, privind protecția cetățenilor sau siguranța națională, iar interesul public pentru aflarea informației nu prevalează. Orice restrângere a accesului la informație, inclusiv categoriile de informație specifice și limitate, care nu pot fi dezvăluite în vederea protecției cetățenilor sau siguranței naționale, trebuie să fie prevăzute de lege și necesară într-o societate democratică pentru protecția unui interes legitim. Justificarea interesului legitim se fundamentează pe gravitatea prejudicierii acestuia în cazul publicării unor informații, autoritățile publice urmând să demonstreze că divulgarea informației ar amenința în mod grav protecția cetățenilor sau siguranța națională”,
De asemenea, Curtea Constituțională va decide cu discernământ în cazurile de restrângere a accesului la informație prin actele Parlamentului, președintelui și Guvernului Republicii Moldova.
Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de deputații PL, care au cerut magistraților să răspundă la întrebarea dacă Guvernul este în drept să catalogheze drept secretă informaţia privind utilizarea banului public, indiferent de formula utilizată, fie sub formă de credite sau garanţie de stat, în situaţia în care rezervele valutare respective sunt acumulate din impozitele şi taxele achitate de cetăţenii Republicii Moldova, sau peroanele juridice fondate de către aceştia.
În speță, liberalii s-au referit la secretizarea documentelor privind acordarea unor credite în valoare de miliarde de lei, menite să mențină pe linia de plutire Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, după ce din activele acestora a fost sustras un miliard de dolari.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲