Ce ameninţă leul în 2012?
adăugat 27 ianuarie 2012, 12:36, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc
Anul 2012 va fi unul dificil pentru piaţa monetară din R. Moldova.
Experţii prognozează că, pe fundalul crizei europene, numărul depozitelor în dolari va creşte, iar cel în euro va scădea. Un pericol real pentru leul moldovenesc este şi situaţia politică instabilă care poate determina partenerii externi să nu mai acorde asistenţă financiară republicii. Specialiştii se aşteaptă şi la o intensificare a infracţiunilor economice.
Dolarul va varia între 11,5 şi 12 lei
Alexandru Fală, expert în analiză şi prognoză macroeconomică la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, consideră că, din perspectiva aprecierii leului în raport cu euro, primul risc poate fi legat prelungirea crizei europene. „Acest fapt ar putea cauza retragerea masivă a depunerilor în valuta europeană. În aceste condiţii, este important şi modul în care va interveni Banca Naţională, dar cred că va fi dificil pentru economia statului”, a afirmat A. Fală. Potrivit expertului, din aceleaşi cauze vor avea de pierdut şi exportatorii, care vor obţine mai puţini lei în urma schimbului valutar, după ce tranzacţiile au fost plătite cu euro. În ultima săptămână, se observă o stabilizare a monedei euro în raport cu leul, dar multe depind şi de deciziile ce vor fi aprobate la Summitul Uniunii Europene de la sfârşitul lunii ianuarie.
„Nu există „pericole” pentru întărirea leului”
Expertul mai spune că, din perspectiva deprecierii, se presupune că, până la al doilea val al crizei sau la criza datoriilor, vor exista influxuri mari, în rezultatul creşterii economice la nivel mondial. „Mă refer aici la remiteri, venituri mai mari din exporturi, investiţii străine, dar şi în condiţiile unei recesiuni minore, apropiată de zero. Cred că vom avea nişte parametri constanţi la creşterea influxurilor de valută din străinătate. Şi probabil, de aici, nu vor exista „pericole” pentru întărirea leului”, consideră Alexandru Fală. „Ar putea exista şi anumite riscuri legate de deprecierea leului în raport cu dolarul. Există probabilitatea ca oamenii să vândă euro şi să procure dolari şi să avem o uşoară întărire a dolarului. Acest lucru ar putea avea şi efecte pozitive: se pot bucura exportatorii care operează cu dolari”, a spus expertul IDIS, menţionând că dolarul va varia în 2012 în coridorul sumelor 11,5 lei şi 12 lei. „Depinde însă şi de relaţiile economice pe care le vom avea…”, a conchis A. Fală.
Euro va costa maximum 18 lei
Anatolie Ignat, expert în marketing şi manager în agrobusiness, este de părere că leul poate fi influenţat în primul rând de impactul crizei globale care va veni şi în R. Moldova. „Deocamdată, nu ştim cum va fi anul agricol pentru că, analizând situaţia meteorologică actuală, putem observa că nu va fi un an favorabil. Indicele umidităţii solului este sub normă. Astfel, veniturile din exportul cerealelor vor fi mai mici. Nici pentru viţa de vie anul nu e atât de favorabil. Şi acest fapt va influenţa fluxul de valută în ţară”, a explicat specialistul. Anatolie Ignat a invocat că un pericol foarte mare este instabilitatea politică, care nu permite instituţiilor financiare să ne abordeze ca pe nişte parteneri serioşi, credibili şi de durată. El consideră că acest fapt va reduce asistenţa financiară externă. „Vrem, nu vrem, vom avea iarăşi alegeri cu promisiuni. În funcţie de acestea, vor fi luate deciziile Băncii Naţionale (BNM), care vor influenţa cursul lucrurilor într-un fel sau altul. Desigur că BNM va încerca să menţină cursul leului la un nivel constant. Instrumentele monetare vor fi suficiente pentru a menţine leul în raport cu moneda europeană la un nivel de maximum 18 lei, iar în raport cu dolarul – de 13-14 lei”, a mai spus managerul.
Nivelul inflaţiei – cel mai înalt din regiune
În studiul „Realitatea economică” nr. 24 şi nr. 25, efectuat de Centrul analitic „Expert-Grup”, se menţionează că în anul 2012 se aşteaptă un proces dezinflaţionist, care a început deja la finele anului 2011. „O serie de factori de natură externă şi internă au determinat un nivel al inflaţiei neobişnuit de mic pentru luna decembrie (+0,2% faţă de luna precedentă). Faptul e determinat de încetinirea activităţii economice, de aprecierea monedei naţionale faţă de moneda euro cu 2,3% faţă de luna precedentă. Totodată, temperaturile anormal de înalte pentru sezonul de iarnă au permis ieftinirea unor produse alimentare (cartofii, de exemplu) şi menţinerea stabilă a preţurilor la carburanţi. Totuşi, în pofida factorilor menţionaţi, nivelul anual al inflaţiei a rămas unul din cele mai înalte din regiune. Încetinirea creşterii preţurilor prognozată pentru anul 2012, precum şi riscurile generate de criza datoriilor suverane din zona euro, au determinat BNM să relaxeze politica monetară”, punctează studiul.
TOP-5 riscuri economice pentru 1912
„Expert-Grup” prezintă topul celor cinci riscuri economice pentru 2012. Acesta începe cu riscul unei creşteri economice minore sau chiar al unei recesiuni. De asemenea, ne putem aştepta la o intensificare a infracţiunilor economice. Din cauza incapacităţii de a valorifica resursele financiare, ar putea apărea riscul de reducere a volumului de resurse externe acordate Moldovei pentru finanţarea investiţiilor publice. În 2012, este posibilă înrăutăţirea relaţiilor Moldovei cu partenerii din CSI. Al cincilea risc ar fi „forţarea” unei remanieri guvernamentale, care ar putea să amplifice esenţial celelalte riscuri evidenţiate mai sus.
Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), Europa Centrală şi de Est va resimţi cel mai puternic impactul crizei din zona euro. Criza se agravează şi trage în jos şi economia mondială. Fondul a redus prognoza de creştere pentru economia globală de la 4% la 3,3%. Avansul PIB la nivel mondial ar putea fi cu circa două puncte procentuale sub nivelul estimat, dacă liderii europeni nu reuşesc să limiteze criza. Zona euro va intra, probabil, într-o recesiune uşoară în acest an, se menţionează în ultimul raport al FMI.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲