CE SE VA INTAPLA DACA GRECIA VA INTRA IN DEFAULT?
adăugat 22 septembrie 2011, 13:58, la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
Politicienii germani deja nu se mai ascund dupa culise pentru a discuta despre situatia agravanta a Greciei, cat si despre eliminarea acesteia din zona euro. Unii politicieni germani s-au exprimat deja public in privinta acestor solutii cu privire la eliminarea Greciei din Uniunea Monetara Europeana, ceea ce a dus la tensiuni pe pietele financiare, declara analistii TeleTRADE.
In realitate, consecintele acestor actiuni nu sunt previzionate. In istorie au mai existat situatii in care unele state au refuzat sa isi indeplineasca datoriile cu privire la creditele externe ( ex: Rusia si Argentina ), dar nu a existat niciodata riscul ca default-ul unui stat sa influenteze un grup de alte state ce au aceeasi moneda comuna. Cu toate ca aceste state au acordat un ajutor financiar Greciei de 110 mld. euro si s-a promis ca se va mai acorda inca o transa cu aceeasi valoare.
Situatia nervoasa de pe pietele bursiere este evidenta, deoarece se discuta despre imprumuturile Greciei. In cazul in care, Grecia va fi declarata in stare de faliment, o mare parte din creditele acordate Greciei, am putea spune ca sunt pierdute. Conducerea UE i-a acordat si a garantat Greciei, credite in valoare de miliarde de euro, iar daca acesti bani vor fi pierduti, tarile creditoare vor intra intr-o situatie financiara mai agravanta. Aceste consecinte ar putea duce la diminuarea rating-ului de creditare a Germaniei, dupa care se poate ajunge la o crestere a ratei imprumuturilor luate de Germania.
Aceste consecinte nu sunt dezastruoase pentru Germania ca stat, dar le poate crea probleme pentru o perioada determinata de timp declara analistii TeleTRADE.
In schimb, state precum Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, care in acest moment atarna de un fir de ata subtire, un astfel de scenariu poate duce la consecinte foarte grave. In aceasta situatie ne putem astepta la doua scenarii din partea pietelor financiare:la o continuare a creditarii statelor aflate in criza financiara si la o cadere a statelor in lant - a cazut Grecia, cine e urmatoarea?
Default-ul Greciei va duce la consecinte grave in sistemul bancar, chiar daca o parte din hartiile de valoare au fost vandute BCE (Bancii Centrale Europene). Actionarii acestor banci, cat si sistemul bancar grecesc nu se vor alege doar cu o mica sperietura. Acesta este motivul pentru care in ultimele zile s-au depreciat actiunile bancilor germane si franceze. Nu este exclus, ca pentru stabilizarea sistemului bancar sa fie nevoie de o noua interventie guvernamentala din fondurile ce ar fi trebuit sa fie alocate pentru alte structuri. La un asemenea risc se supune insasi BCE, prin achizitionarea de obligatiuni guvernamentale grecesti. Daca acestea se vor devaloriza, consecintele vor cadea asupra monedei euro, in special asupra cursului valutar cat si a increderii detinatorilor in aceasta moneda. Cel mai grav lucru, este faptul ca nu putem prevedea consecintele acestui scenariu.
Pentru evitarea unor astfel de consecinte catastrofale pentru intreaga zona euro, politicienii germani, deja discuta in public o posibila eliminare a Greciei din Uniunea Monetara Europeana, dar si revenirea la drahma - impus sau de bunavoie. In politica UE aceasta procedura nu este inclusa, la fel cum nu este si in politica Greciei, revenirea la moneda lor initiala.
Toate partidele politice, cu exceptia celor marginale, vad aceasta ca pe o obligatie nationala de a mentine moneda euro, iar cu ei sunt de acord si majoritatea analistilor financiari greci. Revenirea la drahma ar insemna o autodistrugere economica, si chiar si o devalorizare a monedei nu va duce la solutionarea problemelor pe care le are Grecia. Mentinerea monedei unice nu anuleaza deciziile cu referire la diminuarea salariilor si preturilor pentru a creste concurenta in economia greceasca. Multi bugetari deja primesc cu 40% mai putin din salarii, fata de cele primite pana la criza. Cam in aceeasi masura ar fi trebuit sa fie diminuate si salariile din sistemul privat, declara analistii TeleTRADE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲