CE TREBUIE SA FACEM CA SA EVITAM URMATOAREA CRIZA FINANCIARA?
adăugat 28 septembrie 2011, 10:22, 13:22 la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
Este oare inutila teoria macroeconomica? Dupa parerea mea - nu. Multi economisti incearca sa invete cate ceva din criza economica globala si prin urmare sa elaboreze mecanisme de mentinere si crestere economica pe viitor.
Este indicat ca Rezerva Federala sa micsoreze bulele de credit prin majorarea ratei dobanzii de referinta - declara profesorul Shin Hyon Song de la universitatea Princeton. Criza financiara a luat nastere in special de la creditele acordate companiilor si gospodariilor intr-un volum excesiv de mare fara a avea o acoperire reala. Economistii aveau un sistem de acordare a imprumuturilor ce nu lua in considerare eventualele riscuri ce puteau sa apara, cum ar fi, bulele de credit sau modificarea standardelor de acordare a lor. In ultimii zece ani aceste riscuri au fost in totalitate ignorate. Rezerva federala la randul sau a ignorat total aceste aspecte ce au dus la acumularea "virusilor" in spatele bancilor nationale. FED ar trebui pe viitor sa tina sub control volumul creditelor acordate si la primele semnale de accentuare a acestora sa recurga la majorarea ratei dobanzii de referinta. Roger Farmer, de la Universitatea California din Los Angeles, este de parere ca FED ar trebui sa recurga la achizitionarea masiva a actiunilor din piata pentru a readuce increderea investitorilor in piata si la cresterea economica. Achizitionarea actiunilor de pe piata de capital ar fi putut fi o solutie mai reusita decat majorarea cheltuielilor. Daca statul acorda resurse financiare populatiei prin majorarea cheltuielilor bugetare sau prin diminuarea impozitelor, populatia nu va recurge la plasarea acestor resurse in piata pana in momentul in care nu vor vedea avantaje pe piata de capital. In aceste conditii FED ar fi trebuit sa recurga la aprecierea pietelor de capital prin achizitionarea actiunilor. Un pret ridicat al actiunilor ar fi dus la cresterea bunastarii populatiei cat si la stimularea consumului, creand conditii avantajoase pentru dezvoltarea economica. O astfel de strategie a fost aplicata in Hong Kong, Taiwan si Japonia. Rezultatele au fost neinsemante dar economistii sunt de parere ca aceasta strategie a ajutat Hong Kong-ul sa iasa din criza financiara asiatica din anul 1998.
Sistemul economic este foarte volatil datorita faptului ca, gospodariile si business-ul in general nu au o baza stabila, ceea ce duce la schimbari bruste, declara, Tomas Sargent de la Institutul New York.In anii '70 Sargent a fost unul din sustinatorii teoriei "asteptarilor rationale", care spune ca, oamenii obisnuiti pot astepta in mod corect probabilitatea viitoarelor rezultate. Astazi, el declara faptul ca acesta teorie a fost simplificata, deoarece gospodariile si business-ul sunt foarte schimbatoare. Actiunile schimbatoare la nivel guvernamental cat si in sectorul privat pun populatia in situatia de a-si recalcula viitoarele actiuni.Vestea buna este ca populatia isi poate schimba comportamentul si in cazul unor tendinte pozitive. La inceputul anilor '80 FED a diminuat asteptarile populatiei cu privire la nivelul ratei mari de inflatie pe termen lung. Drept rezultat s-a produs o diminuare a ratei inflatiei si o iesire din zona stagflatiei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲