Chişinăul ar trebui să sesizeze Președintele Adunării Parlamentare CE privind discriminarea românilor din Transnistria
adăugat 30 martie 2012, 14:38, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Chişinăul şi moldovenii/românii din Transnistria ar trebui să sesizeze Președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că în regiunea transnistreană, deşi sunt oficiale 3 limbi, se foloseşte doar limba rusă atât pe site-urile ministerelor de la Tiraspol cât şi în administraţie şi inscripţii publice. Moldovenii/românii sunt etnia cea mai numeroasă conform recensămintelor Tiraspolului dar limba lor (chiar şi cea în chirilică) nu este folosită în spaţiu public.
Recunoaşterea dreptului de a învăţa limba română în şcolile transnistriene de către cei care doresc să o înveţe trebuie să fie o condiţie minimă şi urgentă pusă lui Şevciuk ca dovadă că actualul regim de acolo se află măcar în direcţia unei firave democratizări, iar folosirea pe scară largă a limbii care dă numele statului autoproclamat ar trebui să fie o a doua condiţie.
Președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trebuie să i se sesizeze discriminarea minorităţii române din Transnistria dar şi lipsa uzului oficilal în practică al aşa zisei limbi moldoveneşti care doar şi doar teoretic este limbă oficială la Tiraspol. Indiferent cum se numesc sau sunt numiţi românii/moldovenii din Transnistria şi indiferent de alfabetul ales/impus, aceştia trebuie să aibă dreptul la şcoală în limba aleasă şi la utilizarea limbii în spaţiul public. Testul de democraţie minimă al lui Şevciuk trebuie să fie finanţarea de către Tiraspol şi a şcolilor de limbă română (actualmente exilate peste Nistru sau nerecunoscute) şi punerea în practică a propriilor prevederi ,,constituţionale,, (3 limbi oficiale) prin publicarea în toate cele 3 limbi a actelor oficiale la Tiraspol şi pe site-urile ,,minsterelor,, Transnistriei, tăbliţe trilingve în spaţiul public, folosirea la radio şi tv a celor 3 limbi în proporţii egale. La Tiraspol este un stigmat să fie cineva moldovean chiar dacă autoproclamata republică îşi spune oficial ,,Moldovenească,,. La Tiraspol este interzis să se identifice cineva ca roman. Acestea sunt lucruri de NEPERMIS cuiva care se pretinde cât de cât că are ceva de a face cu democraţia. Acestea sunt lucruri care trebuie să i se ceară lui Şevciuk înainte de orice şi de către Chişinău şi de către comunitatea internaţională şi de către modovenii/românii care domiciliază în raioanele de este ale RM sau sunt originari de acolo. TREBUIE CAMPANIE DE PRESA PE ACEASTĂ TEMĂ ŞI PERSUASIUNE ŞI FERMITATE DIN PARTEA DIPLOMAŢIEI. Dincolo de statutul acelei zone, trebuie cerute aceste lucruri care sunt atât de fireşti, logice şi legitime în ochii oricărui om. Şevciuc nu ar putea spune că aceste cereri nu sunt perfect îndreptăţite şi conforme propriei legislaţii ca să nu mai vorbim de cea internaţională.
Basarabeni.Ro amintește că Jean-Claude Mignon, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va efectua o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 2-5 aprilie 2012. În ziua de 4 aprilie Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei se va deplasa la Tiraspol.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲