Comisia Europeana include autostrada Timișoara - Iași - Ungheni in rețeaua trans-europeană de transport
adăugat 24 martie 2012, 06:33, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc
Comisia Europeana a acceptat includerea in noua retea trans-europeana de transport TEN-T a traseului Timisoara-Sebes-Turda-Targu-Mures-Iasi-Ungheni si a rutei Calafat-Craiova-Alexandria-Bucuresti, ambele atat in componenta rutiera cat si feroviara, informeaza Ministerul Transporturilor.
De asemenea, "s-a acceptat de catre Comisie si includerea rutelor Bors-Turda si Constanta-Tulcea-Braila-Galati in reteaua globala si a Canalului Dunare-Bucuresti in reteaua centrala", mai arata Ministerul Transporturilor. De fapt, asa cum arata comunicatul ministerului, aceste lucruri au fost convenite in cadrul unei sedinte de lucru cu Vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul Siim Kallas.
Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a participat la Bruxelles la intrunirea Consiliului pentru Transport, Telecomunicatii si Energie al Uniunii Europene, unde a fost discutata revizuirea Retelei Trans-europene de Transport TEN-T.
"Am adus astazi o contributie foarte importanta la dezvoltarea viitoare a infrastructurii din Romania. Dupa negocieri foarte lungi si foarte dificile cu Comisia pe perioada ultimului an si jumatate am impus in sfarsit trasee ale retelelor TEN-T care sprijina direct dezvoltarea noastra economica si de infrastructura din perioada urmatoare. Romania a obtinut dublarea retelei rutiere TEN-T pe teritoriul national si impunerea unei axe est-vest de relevanta regionala. Includerea segmentului de autostrada Targu-Mures - Iasi - Ungheni, mai cu seama, se prefigureaza drept un coridor de dezvoltare pentru zona nordica a Romaniei si consolideaza interconectarea viitoare a Republicii Moldova la principalele coridoare europene", a afirmat Alexandru Nazare.
In urma deciziei, lungimea totala a retelelor TEN-T din Romania (n.red. deocamdata doar pe harta) se dubleaza pe partea de transport rutier si creste cu 40% pe partea feroviara.
"In calitate de stat membru pe granita UE cu un interes direct in vecinatatea estica, am promovat prin Targu-Mures -Iasi un traseu prin excelenta de importanta europeana: traverseaza Carpatii, conecteaza doua state membre, Romania si Ungaria, cu doi vecini importanti, R. Moldova si Ucraina, si scurteaza ruta europeana Est-Vest la nivel de autostrada cu peste 300 de km", a mai spus Nazare.
Acesta sustine ca pe viitor accesul la finantare va fi simplificat. "Finantarea europeana disponibila pentru proiectele acestea, identificate de acum ca fiind prioritare, va creste substantial, la fel interesul si increderea finantatorilor privati si internationali. Investitiile pe care astfel le prefiguram in infrastructura vor duce la scaderea costurilor pentru transportatori, vor creste potentialul de dezvoltare regionala prin costuri mai mici si o economie mai competitiva", a adaugat Nazare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲