Comuniştii moldoveni pierd la CEDO, dar câştigă la Chişinău
adăugat 26 mai 2009, 20:19, la Economie
Dosarele opozanţilor arestaţi vor fi judecate în regim de urgenţă la CEDO, iar Adunarea Parlamentară NATO avertizează asupra derapajelor puterii comuniste. La Chişinău, partidul lui Voronin îşi îngroaşă însă rândurile înaintea aşteptatelor anticipate, cooptând mai mulţi “trădători” social-democraţi.Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a anunţat marţi că va examina în regim de urgenţă dosarul fraţilor Gheorghe şi Anatol Stepuleac, arestaţi în urma protestelor postelectorale de la Chişinău. Cei doi au fost acuzaţi de “uzurparea puterii de stat” şi organizarea unor violenţe în masă, fiind arestaţi imediat după 7 aprilie. Avocata omului de afaceri Gheorghe Stepuleac, deţinătorul unei firme de protecţie şi pază, a declarat pentru ziarul “Timpul” că statul moldovean va pierde fără îndoială procesul de la CEDO.
CEDO a acceptat să examineze în regim de urgenţă şi alte cazuri similare: cel în care este implicat omul de afaceri Gabriel Stati, arestat sub aceleaşi acuzaţii, alături de patronul unei alte firme de protecţie, Aurel Marinescu.
În aceeaşi situaţie se află şi Anatol Mătăsaru, un cunoscut anticomunist, şi fostul consilier prezidenţial Sergiu Mocanu.
Tot marţi, regimul de la Chişinău a primit un avertisment din partea Adunării Parlamentare NATO, care a adoptat o rezoluţie reflectând preocuparea faţă de modul în care sunt respectate drepturile omului în R. Moldova. Adunarea Parlamentară NATO “solicită cu fermitate guvernului Republicii Moldova să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale pe care Republica Moldova s-a angajat să le aplice, inclusiv prin aderarea la Parteneriatul pentru Pace”, se arată în rezoluţie, redactată la propunerea delegaţiei române. Documentul mai cere şi un dialog transparent şi efectiv între guvern şi opoziţie.
Comuniştii moldoveni au numit deja trei negociatori cu partidele de opoziţie, în vederea alegerii noului şef al statului, însă cele trei partide parlamentare de opozitie au refuzat negocierile, considerând tardivă această iniţiativă. “Este prea târziu - au avut la dispoziţie opt ani ca să asigure cu libertate şi bunăstare cetăţenii acestei ţări”, spune liderul liberal-democrat Vlad Filat. Opoziţia a convenit să boicoteze alegerile prezidenţiale şi să nu propună nici un candidat. În primul tur al alegerilor, candidaturii comunistei Zinaida Greceanîi i-a lipsit un singur vot, iar respingerea sa şi în turul doi va duce la alegeri legislative anticipate.
Comuniştii moldoveni au lăsat să se înţeleagă că iau tot mai mult în calcul perspectiva anticipatelor şi chiar au cooptat politicieni din alte partide. Eduard Muşuc, fost preşedinte al Consiliului Municipal Chiţinău şi fost secretar general al Partidului Social Democrat, şi-a depus, luni cererea de aderare la Partidul Comuniştilor. El a fost urmat de mai mulţi foşti social-democraţi, printre care şi viceprimarul Chişinăului. Recent, preşedintele PSD, Dumitru Braghiş, declara că Muşuc are misiunea de a distruge acest partid şi de a transforma PCRM-ul lui Voronin într-un partid social-democrat.
Guvernul comunist a mai obţinut o victorie, prin decizia Curţii Constituţionale de a decide incompatibilitatea dublei cetăţenii cu funcţia publică. Decizia a venit după o contestaţie a acestei legi depusă de liderul liberal-democrat Vlad Filat. Curtea a argumentat că prevederile legii contestate nu contravin normelor internaţionale şi se încadrează în standardele europene.
Razvan Ciubotaru
_______________________________________________________
Un motiv pe zi pentru eurovot: PE a presat Chişinăul
Abstract şi îndepărtat pentru majoritatea românilor, Parlamentul European se dovedeşte a fi o instituţie ale cărei decizii afectează viaţa a sute de milioane de cetăţeni comunitari, implicit a celor peste 22 de milioane de români din spaţiul Uniunii.
Violenţele la care au fost supuşi contestatarii alegerilor parlamentare recente din Republica Moldova nu au trecut neobservate de Parlamentul European. Acesta a adoptat o rezoluţie la începutul acestei luni, în care a criticat ferm puterea comunistă de la Chişinău.
Parlamentarii europeni au criticat regimul Voronin pentru campania amplă de hărţuiri, gravele încălcări ale drepturilor omului, precum şi decizia autorităţilor moldovene de extrădare a ambasadorului român şi de introducere a obligativităţii vizelor. În acelaşi timp, eurodeputaţii au condamnat campania de hărţuire lansată de autorităţile moldovene împotriva jurnaliştilor, a reprezentanţilor societăţii civile şi ai partidelor din opoziţie, îndeosebi arestarea şi expulzarea jurnaliştilor.
COTIDIANUL
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲