COTA IT ÎN PIB-UL MOLDOVEI A AJUNS LA 10%
adăugat 31 martie 2010, 07:46, la Economie
Marţi (30.03.2010) în Moldova s-a deschis summit-ul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor.
După cum transmite corespondentul special al agenţiei INFOTAG, summit-ul este organizat de ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, de Asociaţia companiilor private care activează în domeniul IT, precum şi de proiectul CEED (creşterea competitivităţii şi dezvoltării întreprinderilor), finanţat de USAID.
Prezent la lucrările summit-ului, prim-ministrul Vlad Filat a spus că Guvernul împreună cu Banca Mondială va începe realizarea proiectului „Guvernul electronic”.
„În acest scop, în timpul apropiat în Moldova va sosi un grup de experţi din SUA, Estonia, Singapore, Noua Zeelandă şi Marea Britanie. Ei vor oferi consultanţă specialiştilor moldoveni privind crearea guvernului electronic”, a spus Filat.
Şeful Guvernului a comunicat că Moldova a încheiat un acord cu Agenţia pentru dezvoltarea informaţională din Singapore, care oferă dreptul de a aplica experienţa acestei ţări în lansarea activităţii guvernului electronic.
Filat a spus că obiectivul guvernului pe care-l conduce de a contribui la dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor este transmiterea în regim on-line a şedinţelor cabinetului de miniştri.
Ministrul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, Alexandru Oleinic, s-a referit la problemele care împiedică dezvoltarea sectorului IT în ţară. Printre acestea se numără dezvoltarea insuficientă a infrastructurii, din care cauză doar 6% din populaţie are acces la internet pe bandă largă, în timp ce în Europa acest indice ajunge la 20%.
De asemenea, ministrul a enumerat o serie de probleme care influenţează negativ exportul moldovenesc de produse IT.
Ambasadorul SUA în Moldova, Asif Chaudhry, a menţionat succesele Moldovei în domeniul IT, atinse în ultimii ani. Potrivit lui, cota acestui sector în PIB-ul Moldovei ajunge la 10%.
„Cota agriculturii moldoveneşti în PIB , practic, echivalează cu cea a IT”, a spus ambasadorul, menţionînd că în acest sector activează 40 mii de persoane, iar salariul lor ajunge la nivelul sectorului financiar.
Asif Chaudhry a menţionat interesul sporit al investitorilor străini în acest sector al economiei moldoveneşti, precizînd că numai în ultima săptămînă la el s-au adresat trei investitori mari.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲