Cât costă armata a 14-a?
adăugat 29 aprilie 2010, 10:06, la Economie
În pofida faptului că Rusia arendează zeci de terenuri străine, transformându-le în baze şi obiecte militare, pentru care, în mod normal, ar trebui să plătească, în realitate, bani nu se plătesc. De cele mai multe ori, Rusia se achită cu vecinii prin arme, resurse energetice, prezenţa sa militară, uneori chiar şi cu promisiuni goale, scrie cotidianul rus Marker.ru.
Spre exemplu, Tadjikistanul a primit cea mai mare recompensă pentru amplasarea obiectului militar rus - Rusia a anulat datoria Tadjikistanului, în valoare de $242 mln plus achitarea arendei anuale - 8,5 mlrd ruble.
În Kazahstan Rusia are 7 obiecte militare. Arenda Baikonur-ului de către ruşi costă 115 milioane de dolari anual. Pentru alt poligon din Kazahstan, cu o suprafaţă de 600 km, Rusia plăteşte doar cu arme, modernizarea infrastructurii militare şi perfecţionarea cadrelor militare locale. Aceeaşi schemă este utilizată în cazul Kirgistanului, unde Federaţia Rusă arendează patru obiecte militare.
Pentru obiectele militare din Armenia şi Bielorus, conform tratatului de apărare antiaeriană al CSI, Rusia nu plăteşte nimic, unicul profit fiind protejarea spaţiului aerian al acestor ţări.
Precizeazăm că recent, Rusia şi Ucraina au încheiat un acord, conform căruia prima va oferi Ucrainei gaz la un preţ redus cu 30 la sută,în schimbul prelungirii prezenţei flotei ruseşti în Marea Neagră pentru 25 de ani.
Pentru dislocarea armatei ruse în regiunea transnistreană, unica funcţie a cărei este paza arsenalului rămas de armament, Rusia nu plăteşte nimic Moldovei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Oferta facuta Ucrainei in schimb la baza militara de la Sevastopol are menirea de a a-i face si pe altii sa-si doreasca gaz cu 30% mai ieftin, acceptand benevol baze rusesti pe teritoriul lor. In conditiile crizei acute economice si aducerii la disperare a unei mari parti din populatia R.Moldova (de cand primarul Chirtooaca ne-a marit de 2 ori plata pentru caldura pana la 100 $ lunar, la o pensie mai mica de 100$ si un salariu mediu de bugetar de 150-200$) este foarte real ca multi cetateni din R.Moldova sa opteze in favoarea unor partide care vor obtine de la Rusia o reducere de 30% la gaz si pentru R.Moldova (actiunile AIE si ale lui Chirtoaca legate de majorari au corespuns cum nu se mai poate de bine intereselor Rusiei si partidelor promoscovite din R.Moldova). Cat priveste 100 mln euro din partea Romaniei si a miliardelor de la UE -ele pot fi majorate si de 10 ori - totuna nu vor imbunatati cu nimic starea financiara a celor care au saracit si mai mult in ultimul an. De ce? - Nimeni nu-si face iluzii stiind ca acesti bani se vor pierde prin serviciile de consultantza a celora din UE (care de regula absorb orice credit, plus cei de la putere stiu bine ce sa faca cu creditele. Numai premieri Tarlev si Grecanai - nu s-au ales cu banci personale dupa incheierea mandatului, in rest fiecare nou prim ministru de pana la 2000 si-a creat cate o banca. Cred ca aceasta "traditzie" moldoveneasca va fi preluata si de actualii din AIE.