Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:38

 

Cu ce s-a ales România de la summitul UE? Va rezista disciplina fiscală în faţa recesiunii? Ce nu a lămurit preşedintele?

adăugat 12 decembrie 2011, 14:59, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc

acord-fiscal,curtea-europeana-de-justitie,regula-fiscala,summitul-ue,traian-basescu,

Constituţia trebuie modificată până la finele anului în sensul introducerii în legea funda­men­tală a prevederilor "acor­dului de uniune fiscală" con­venit la Bruxelles săptămâna trecută, care limitează deficitul structural la 0,5% din PIB. Dacă această condiţie nu este stabilită, România va rămâne în afara acordului cu consecinţele care decurg de aici - în primul rând izolarea în Europa -, susţine preşe­dintele Traian Băsescu.

Aşadar, o decizie şi mai multe întrebări care îşi aşteaptă răspunsul: România participă la planul de austeritate al UE, botezat eufemistic "acord de uniune fiscală", dar nu este încă foarte clar de când ar urma să fie puse în practică măsurile convenite de a reduce deficitul structural la 0,5% din PIB şi nici dacă România va contribui cu bani la FMI pentru cele 200 mld. euro cu care ar urma să fie alimentate conturile Fondului, după cum au stabilit la finele săptămânii liderii Uniunii.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri că acordul trebuie înscris în Constituţie până la finele lui 2012 şi a dat asigurări că punerea lui în practică nu va modifica parametrii bugetului pentru 2012 care fixează deficitul bugetar la 1,9% din PIB pe metodologia cash. Nu vor fi majorări de taxe şi impozite, a mai susţinut preşedintele.

Dimpotrivă, unii membri ai opoziţiei au susţinut că introducerea în legislaţia na­ţio­nală a acordului se poate face printr-o lege specială, lucru despre care şeful statului sus­ţine că este imposibil întrucât nu avem norme constituţionale în acest sens, iar ali­nierea va fi judecată de Curtea Europeană de Justiţie care ar avea o altă înţelegere asu­pra a ceea ce presupune înscrierea normelor în Constiuţie sau în legislaţia echivalentă.

La Bucureşti, aşadar, mingea este acum pe terenul politicii. Opoziţia este, în principiu, de acord cu măsurile decise la Bruxelles.

Va exista miercuri o întâlnire între preşedinte şi partide, dar dincolo de uşurarea că, în sfârşit, în Europa s-a ajuns la un acord de la care se aşteaptă calmarea pieţelor rămâne constatarea că punerea în practică a măsurilor convenite ar putea însemna pentru România noi constrângeri bugetare.

După doi ani deja foarte complicaţi va urma un 2012 la fel de greu, dacă nu şi mai greu. Dacă măsurile de reducere a deficitului structural s-ar fi aplicat din 2012, practic Guvernul ar fi trebuit să reanalizeze bugetul pentru anul viitor şi să reducă cheltuielile cu încă un miliard de euro. Preşedintele a dat asigurări că punerea în practică a acordului nu presupune noi constrângeri pentru populaţie, dimpotrivă: "Deficitul pe chash în 2012 de 1,9% din PIB rămâne valabil".

Ce spune în schimb preşedintele? Atâta vreme cât România sau oricare altă ţară rămâne în limitele parametrilor stabiliţi, nimeni nu-i va modifica politica na­ţională de taxare: "A fost o discuţie lungă pe acest subiect. Se urmăresc parametri. Dacă îi depăşeşti, îţi spune Comisia Europeană ce să faci. Cât stai în parametri, rămâi la nivelul de fiscalitate stabilit la nivel na­ţional. Nu s-a pus problema unei fis­calităţi unice. Este imposibil pentru că am putea vorbi apoi că vrem şi pensii şi salarii unice. La nivelul de fiscalitate nu suntem dispuşi la nicio cedare. Rămâne o chestiune suverană dacă parametrii de stabilitate ai bugetului se păstrează în limitele impuse prin acordul de uniune fiscală."

Preşedintele a mai susţinut fără a-şi duce până la capăt ideea şi într-un fel misterios că i-a fost greu ("Nu a fost deloc uşor ca România să fie acolo", este, textual, fraza preşedintelui) să includă România în acordul convenit la Bruxelles: "S-a creat politic şansa să fim împreună, şanse să nu rămânem în acea Europă cu două viteze". Dar este neclar de ce a fost greu de vreme ce acordul presupune constrângeri volun­tare şi nu avem de-a face, până la urmă, cu niciun privilegiu care i s-ar fi făcut Ro­mâniei.

Mai departe, lasă să se înţeleagă preşedintele, el şi-ar fi făcut treaba, iar mingea este acum în curtea Parlamentului: "Eu mi-am asumat informarea Comisiei Europene că România va adera la acest acord. Dacă Parlamentul hotărăşte altceva, e problema lui". "Termenul e sfârşitul anului 2012 (de includere a măsurilor pactului în Constituţie - n.n.). Nu ai îndeplnit toate condiţiile, nu intri în acord. Iar această responsabilitate să şi-o asume cine vrea. Eu voi susţine că trebuie să rezolvăm această problemă."

Preşedintele a anunţat că a invitat pentru miercuri partidele la consultări şi propune o dezbatere în cunoştinţă de cauză a subiectului. Măsura păstrării deficitului struc­tural sub pragul de 0,5% din PIB şi a nive­lului datoriei la sub 60% din PIB este pre­vedere din Pactul de Stabilitate, drept urmare nu sunt noutăţi, ci doar prevederi care au fost până în prezent nesocotite. Dife­renţa este că, de acum, vor exista măsuri puni­tive pentru cei care nu le respectă. Sanc­ţiunile nu au fost stabilite, iar planul de de­taliu va fi pus la punct până la summitul UE din primăvară, a arătat şeful statului.

"În România trebuie să evităm o dezbatere în necunoştinţă de cauză. Ar fi foarte grav, ne-am dovedi incapabili să înţelegem realităţile europene şi nu aş vrea ca România să aibă o asemenea apreciere."

 

Două probleme majore

  • De la ce dată intră în vigoare acordul de reducere a deficitului? Constituţia României trebuie modificată până la finele lui 2012 şi trebuie să prevadă că deficitul structural nu va depăşi 0,5% din PIB. Preşedintele a lăsat să se înţeleagă că acest acord nu se va aplica în 2012. Dacă ar intra în vigoare de anul viitor, acest lucru va însemna să avem un deficit bugetar de 1% pe cash, faţă de 1,9% din PIB pe cash prevăzut în proiectul legii bugetului pentru 2012. Acest lucru presupune că cheltuielile bugetului general consolidat va trebui reduse cu încă un miliard de euro. Preşedintele a dat asigurări ieri că deficitul bugetar de 1,9% din PIB pe cash rămâne în picioare în 2012 şi că taxele nu vor fi modificate.

  • Preşedintele nu a adus explicaţii în plus faţă de o eventuală contribuţie a României la fondul de 200 de miliarde de euro (50 mld. euro din partea ţărilor UE din afara zonei euro) pentru consolidarea financiară a Fondului Monetar Internaţional. Anterior, şi şeful statului şi premierul Emil Boc au opinat că ţări care au acorduri de împrumut cu FMI nu contribuie la acest fond, în vreme ce economistul-şef al BNR Valentin Lazea a spus că România va trebui să contribuie. În cazul în care România va fi parte a acestui acord de finanţare de 50 mld. euro, va trebui să contribuie - potrivit ponderii PIB-ului ei în PIB-ul Uniunii - cu două miliarde de euro dacă britanicii vor face şi ei parte din acord sau cu 4 miliarde de euro dacă nu.

Ce a susţinut preşedintele

  • Constituţia trebuie modificată până la finele lui 2012 pentru a înscrie condiţiile de deficit structural de maximum 0,5% din PIB, ale deficitului bugetar maxim de 3% din PIB şi ale datoriei publice de maximum 60% din PIB.

  • Deficitul structural de 0,5% din PIB revine în forţă, ca o chintesenţă a revenirii la o situaţie normală la nivelul de îndatorare al statelor.

  • Având în vedere că nimeni nu-i mai dă bani Europei, a devenit mult mai scump să nu-ţi plăteşti datoriile decât să continui să împrumuţi bani.

  • Noi am fost forţaţi de piaţă să aprobăm o soluţie mai aspră pentru că preţul împrumuturilor a fost mai mare pentru noi.

  • Acordul fiscal nu modifică bugetul de stat pe 2012, deci deficitul pe anul viitor rămâne la fel, la 1,9% din PIB.

  • Reducerea cheltuielilor bugetare nu va afecta românul de rând. Cetăţenii vor avea însă avantajul predictabilităţii pentru că UE se aşază pe baze mai solide.

  • Fiscalitatea rămâne o chestiune suverană cât nu încalci pactul. La nivelul de fiscalitate nu suntem dispuşi la nicio cedare. Rămâne o chestiune suverană dacă parametrii de stabilitate ai bugetului se păstrează în limitele impuse prin acordul de uniune fiscală.


Autor: Iulian Anghel
Sursa: www.zf.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.7138 secunde