Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:04

 

Cum merg afacerile din Romania ale oligarhilor ex-sovietici

adăugat 23 februarie 2010, 14:21, la Economie

oligarhi rusi, afaceri, fabrici, Romania,

Taruta, un apropiat al noului presedinte al Ucrainei, liderul prorus Viktor Ianukovici. Cel de-al doilea este rusul Oleg Deripaska, apropiat de premierul rus, Vladimir Putin.

» Ceilalti doi oligarhi isi gestioneaza afacerile prin intermediul unor companii inregistrate in Occident, acolo unde mana lunga a Kremlinului ajunge mai greu. Este vorba de compania Conares Trading din Elvetia, care deruleaza afaceri pentru grupul Mechel Holdings, controlat de Igor Zyuzin, si de Sinara Handel, inregistrata in Germania, care gestioneaza distributia grupului TMK. Acesta este condus de o

grupare de oameni de afaceri, dintre care cel mai influent pare in acest moment directorul executiv, Konstantin Semerikov, care, desi nu are cea mai inalta pozitie in grup, este personajul-cheie ce armonizeaza diferitele interese ale membrilor conducerii acestui grup.

 

Oligarhii din spatiul ex-sovietic au ajuns sa detina o mare parte a metalurgiei romanesti. In Transilvania, cele mai importante combinate siderurgice sunt detinute de oameni de afaceri din Rusia si Ucraina. Unii dintre ei au avut legaturi cu politicieni de nivel inalt, inclusiv cu noul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Printre ei se numara magnatul ucrainean Sergey Taruta, care a cumparat combinatul Fortpres CUG din Cluj-Napoca. El este proprietarul echipei de fotbal Metalurg Donetk si detine mai multe unitati siderurgice, plus o serie de mine de fier in bazinul Donului. Pe lista oligarhilor rusi care au investit in metalurgia romaneasca se numara si Oleg Deripaska, cel care a cumparat fostul combinat de aluminiu din Oradea. In 2008, Deripaska se numara printre cei mai bogati 10 locuitori ai planetei, insa averea sa a scazut considerabil din cauza crizei economice.

Un alt oligarh, rusul Igor Zyuzin, detine 80 la suta din piata romaneasca a fierului- beton. El a cumparat in Romania fostul combinat Industria Sarmei Campia Turzii, fostul Combinat de Oteluri Speciale din Targoviste, care produce otel pentru industria armamentului, dar si Ductil Steel Buzau. Toate au fost reunite sub brandul rusesc Mechel. In anul 2006, conform Forbes, Igor Zyuzin se afla pe locul 451 in clasamentul milionarilor planetei. Un alt oligarh rus este Konstantin Semerikov, care conduce grupul rusesc TMK. Acesta detine combinatul siderurgic din Resita si Artrom Slatina. Grupul TMK ar urma sa furnizeze conducte pentru gazoductele rusesti Norh Stream si South Stream. South Stream este proiectul concurent gazoductului Nabucco, sustinut oficial de Romania. Astfel, ironia sortii ar putea face ca o parte a conductelor proiectului rusesc South Stream sa fie construita la Resita, in timp ce o parte a conductelor proiectului Nabucco, sustinut de Romania, sa fie fabricata in combinatele detinute de concernul euroindian ArcelorMittal Steel.

Omul presedintelui
Sergey Taruta este cel mai important magnat ucrainean al otelului. El l-a sustinut constant pe noul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, de orientare prorusa. In Romania, cea mai importanta achizitie a lui Sergey Taruta a fost combinatul Fortpres CUG – una dintre cele cinci societati in care a fost divizat, in anii 1990, gigantul CUG Cluj. Pe vremea comunismului, CUG avea peste 10.000 de angajati. Fortpres CUG este condusa de omul de incredere al lui Sergey Taruta, Dorin Ilies. Acesta este membru marcant al PSD Cluj si, pana in anul 1996, a condus combinatul CUG, pe atunci companie de stat. Dupa anul 1996, Dorin Ilies a fost pus sub acuzare pentru presupuse fapte de coruptie, apoi a fost declarat nevinovat. Dupa plecarea sa de la conducerea companiei de stat, el a creat o societate mixta romano-ucraineana, Azovstal Cluj, care se ocupa cu comertul produselor siderurgice realizate in Ucraina de corporatia lui Taruta.

Fortpres CUG si celelalte combinate din Europa de Est ale magnatului ucrainean ar urma sa fie modernizate cu ajutorul unui credit in valoare de 350 milioane de dolari, acordat companiei ucrainene, in a doua jumatate a anului 2008, de catre IFC, Divizia de Investitii a Bancii Mondiale, impreuna cu un grup de 12 banci comerciale, printre care se numara Société Générale si Royal Bank of Scotland. "Acest credit ne permite sa inlocuim instalatiile mai putin performante cu ultimele noutati din domeniu", a afirmat Sergey Taruta, citat de site-ul oficial al IFC. Insa criza l-a determinat pe oligarhul ucrainean sa amane aceste planuri. Din cauza crizei, care a determinat reducerea semnificativa a volumului comenzilor, combinatul Fortpres CUG a fost inchis operational. In prezent, mai are doar cinci angajati, pentru ca grupul ucrainean a transferat comenzile pentru clientii din Uniunea Europeana catre combinatele din Ungaria si Polonia.

La Cluj, productia ar putea fi reluata dupa trecerea crizei. Insa, o data cu alegerea lui Viktor Ianukovici, se pare ca vor veni vremuri bune si pentru conglomeratul lui Sergey Taruta. Presa ucraineana a scris ca magnatul Taruta ar putea primi comenzi legate de infrastructura, iar la Cluj ar putea fi produse sine pentru caile ferate din Ucraina. Liderul confederatiei sindicale CNS Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, care reprezenta interesele sindicalistilor din Fortpres CUG, spune ca "societatea este la pamant, mai are doar vreo cinci angajati, care se ocupa cu paza utilajelor".

Oleg Deripaska a inchis Alor Oradea
Cea mai spectaculoasa prabusire este cea a magnatului rus Oleg Deripaska. Acesta detine combinatul Alor Oradea. Unitatea a fost inchisa dupa ce recesiunea economica a zguduit imperiul financiar al magnatului Deripaska. In anul 2008, revista Forbes scria ca el se afla pe locul 9 in clasamentul celor mai bogati oameni de pe planeta. Un an mai tarziu, el a cazut pe locul 164. Motivul este reprezentat de scaderea dramatica a comenzilor pentru producatorii din domeniul siderurgiei. Oleg Deripaska conduce concernul RusAl, cel mai mare producator de aluminiu din lume, precum si concernul Norilsk Nickel, cel mai important producator mondial de nichel. Acum doi ani, averea sa era evaluata la 28 miliarde dolari, iar companiile conduse de el valorau 45 miliarde dolari. Acum insa, nimeni nu mai poate spune exact cat valoreaza averea lui Oleg Deripaska.

Nici macar prietenia lui Oleg Deripaska cu "tarul" Vladimir Putin, premierul Rusiei, nu pare sa mai poata salva imperiul lui Oleg Deripaska, in conditiile in care companiile conduse de el sunt tot mai indatorate. Pe langa combinatele siderurgice, el mai detine o banca, Soiuz, un producator de masini si unul de avioane. In Romania, Oleg Deripaska a cumparat combinatul de aluminiu din Oradea, care urma sa furnizeze piese pentru fabrica sa de avioane din Rusia. Acum insa, nu mai exista nici o speranta ca Alor va fi repornita de magnatul rus. In disperare de cauza, Oleg Deripaska a inceput sa vanda bucati din imperiul sau.

Alor Oradea este de vanzare, dar deocamdata nu exista cumparator. In Rusia, Oleg Deripaska a vandut importanta companie petroliera Rosneft, care a fost rascumparata acum sase saptamani de catre fondatorul sau, Mihail Gutseryev, pentru doar 600 milioane dolari. Noul proprietar s-a angajat ca va plati datoriile companiei petroliere, in valoare de 6 miliarde dolari, dupa cum scrie agentia Rusia la zi.

Igor Zyuzin a invatat lectia capitalismului
Un alt magnat rus din domeniul siderurgiei, Igor Zyuzin, s-a adaptat mai bine la criza economica. El a invatat sa supravietuiasca mai bine in conditii de criza, deoarece este mai putin legat de Kremlin decat alti oligarhi. Averea sa este evaluata la circa 1,7 miliarde dolari. Igor Zyuzin si-a cotat compania, Mechel, pe bursa din New York, unde aceasta a fost obligata sa se modernizeze. Ca sa isi asigure acces direct la sursele de materii prime fara sa mai depinda de capriciile politicienilor, Igor Zyuzin a cumparat 25 la suta din compania miniera Yakutugol. Aceasta aprovizioneaza intregul sau imperiu. In Romania, oligarhul rus a cumparat trei combinate siderurgice cu garantia morala a fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu, care a vizitat aceste unitati la scurta vreme dupa privatizarea lor.

Este vorba de fostul combinat Industria Sarmei Campia Turzii si de fostul Combinat de Oteluri Speciale Targoviste, carora li s-a adaugat apoi Ductil Steel Buzau. Combinatul din Targoviste a fost primul care a fost cumparat de Mechel Holdings, pentru 60 milioane dolari. Privatizarea combinatului a avut loc in anul 2002. Un an mai tarziu, Mechel a cumparat si combinatul siderurgic Industria Sarmei din Campia Turzii. Combinatul din Campia Turzii a fost privatizat in anul 2003 pentru suma de 27 milioane dolari. Compania siderurgica romaneasca a fost vanduta firmei elvetiene Conares Trading, care de fapt era o interfata pentru grupul rusesc Mechel. In ultimii ani, Mechel a reusit sa devina furnizor pentru companii importante din Uniunea Europeana. Combinatul din Targoviste poate furniza inclusiv oteluri pentru industria  armamentului, iar cel din Campia Turzii furnizeaza fier-beton pentru constructii. "In ciuda crizei, acest combinat merge mai bine decat altele.

Mai are circa 2.600 de angajati si sunt semne ca Mechel va trece pe un trend pozitiv din primavara, cand constructiile vor fi reluate, deci vor creste si comenzile de fier-beton", spune liderul CNS Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop. Mechel detine circa 80 la suta din piata de fier-beton din Romania.

Konstantin Semerikov a cumparat un combinat cu un euro
Cel de-al patrulea oligarh rus este Konstantin Semerikov, care conduce grupul rusesc TMK in calitate de director executiv. El a cumparat unul dintre cele mai vechi combinate siderurgice din Romania, cel din Resita, dar si Artrom Slatina. Unitatea din Resita este celebra pentru faptul ca aici au fost produse componentele pentru construirea Turnului Eiffel din Paris . Konstantin Semerikov a folosit metoda lui Zyuzin pentru a cumpara combinatul din Resita, respectiv a folosit o "suveica", adica o companie inregistrata in Occident pentru a face tranzactia. Este vorba de Sinara Handel GmbH din Germania, susbidiara TMK, care se ocupa cu vanzarea in Uniunea Europeana a produselor grupului rusesc. Combinatul siderurgic din Resita a fost construit in urma cu peste 200 de ani de catre austrieci.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial combinatul furniza componente pentru aviatia romana si germana. Apoi, el a devenit proprietate a statului roman dupa nationalizare. Dupa caderea comunismului, combinatul a fost vandut americanilor de la Noble Ventures pentru o bucata de timp. El a fost renationalizat, iar apoi a ajuns proprietatea rusilor. In 2004, combinatul a fost vandut, pentru suma simbolica de un euro, grupului Sinara Handel GmbH din Germania. Aceasta societate este de fapt distribuitorul produselor metalice ale concernului TMK in afara Rusiei.

Totalul angajamentelor investitionale asumate de cumparator a fost de circa 25 milioane euro, din care 10 milioane euro reprezinta datoriile societatii care nu au putut fi sterse. Combinatul avea datorii de 50 milioane dolari, iar pierderile se ridicau la acelasi nivel. APAPS a anulat aproape 38 milioane de dolari din totalul datoriei de 50 milioane. In prezent, Combinatul Siderurgic TMK are in prezent aproximtiv 1.200 de angajati, iar salariul minim este in jur de 900 de lei. La finele anului trecut, angajatii au stat o perioada acasa, cu salarii de 75%.

De la inceputul anului, angajatii combinatului lucreaza normal, fara ca productia sa mai fie oprita, pentru ca reprezentantii Sinara Handel au gasit noi clienti, in contextul relansarii productiei de automobile. De asemenea, concernul TMK, specializat in productia de tevi, va furniza componente pentru conductele rusesti North Stream si South Stream. Ironia sortii face ca un vechi combinat siderurgic din Romania sa fie salvat tocmai de o investitie ruseasca dezavuata de Guvernul Romaniei. Analistul basarabean Octavian Sergentu spune ca, "atunci cand apar o multitudine de oligarhi rusi intr-o regiune, nu este vorba doar de interes privat. Mai curand  este vorba de interesele geoeconomice si geostrategice ale Rusiei intr-o regiune deosebit de sensibila".

OLIGARHII:
» Sergey Taruta: Combinatul Fortpres CUG din Cluj-Napoca

» Oleg Deripaska: Combinatul de aluminiu din Oradea

» Igor Zyuzin: Combinatul Industria Sarmei Campia Turzii, fostul Combinat de Oteluri Speciale din Targoviste

» Konstantin Semerikov: Combinatul siderurgic din Resita si Artrom Slatina


Autor: Claudiu Padurean, Vali Popovici
Sursa: www.romanialibera.ro
Va amintiti cum statul privatiza intreprinderile cu pretul simbolic de un dolar - cui? Acum se vede cui. De ce oligarhii Romaniei n-au active, proprietati la est de Prut, Nistru, Nipru sau Volga, in Kazahstan, bunaoara? - Fiindca le-au dat pe un dolar. Bine s-a zis - nu privatizare, ci "prihvatizare", adica, din rusa - "acaparatul" pe degeaba, cu hapca.
A comentat hic 23 februarie 2010, 18:24
Interant articol.. multumim p-u informare
A comentat john 23 februarie 2010, 19:52


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1698 secunde