De ce are Moldova nevoie de FMI?
adăugat 03 septembrie 2009, 15:38, la Economie
Nu există prea multe soluţii pentru depăşirea crizei economice din R. Moldova. Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) încearcă semnarea unui nou program cu Fondul Monetar Internaţional(FMI), însă pentru acest lucru este nevoie de crearea urgentă a structurilor de stat. Cum PCRM tergiversează acest proces, iar FMI îşi încheie anul financiar la 15 septembrie, perspectivele R. Moldova riscă să rămână doar la creditele «electorale» promise de China şi Rusia, partenerii de bază a guvernării comuniste de la Chişinău în ultimii ani. În această situaţie, achitarea la timp a pensiilor şi salariilor ar putea deveni o problemă, susţin experţi.Liderii AIE au menţionat că PCRM nu ar trebui să tergiverseze procesul de constituire a fracţiunii, ci ar trebui să se implice în dialog cu Alianţa pentru a alege şeful statului şi pentru a depăşi impasul politic şi economic în care se află ţara. Amintim că Misiunea FMI şi-a amânat în luna iunie a acestui an negocierile cu R. Moldova în vederea încheierii unui nou program de finanţare, după expirarea Mecanismului de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei. Reprezentanţii FMI au promis atunci că vor reveni în toamna acestui an, după alegerile anticipate şi desemnarea unui nou guvern.
Moldova, în pragul unui «default «?
Victor Parlicov, expert IDIS Viitorul afirmă că în cazul tergiversării formării Guvernului şi întârzierii negocierilor cu FMI, situaţia R. Moldova nu va fi deloc una uşoară. «Acele credite din partea Rusiei şi Chinei sunt mai mult nişte promisiuni electorale, pentru că ţara noastră nu a primit nici un ban», susţine Parlicov, adăugând că întârzierea negocierilor cu FMI, va lovi în special în cele mai sărace pături sociale din R. Moldova, şi în persoanele plătite din bugetul statului. «Bugetul, şi aşa este într-o incapacitate de plată, ţinând cont de faptul că Guvernul s-a împrumutat de la bănci, iar dacă un nou acord cu FMI nu va fi semnat în curând, atunci am putea ajunge, în cel mai pesimist caz, la un default intern al statului. În această situaţie, nu se vor mai putea plăti pensiile şi salariile», concluzionează expertul.
Veaceslav Ioniţă susţine şi el că întârzierea semnării un nou acord cu FMI practic omoară economia. «În R. Moldova practic ne confruntăm cu o piramidă financiară, iar Guvernului, care a acumulat datorii, îi este foarte greu să le ramburseze. În plus, acesta este nevoit din nou să facă împtumuturi pentru a putea achita la timp pensiile şi salariile. Cele mai grave consecinţe pe care le va suporta economia ţării în cazul în care nu se semnează un nou acord cu FMI în cel mai scurt timp sunt, creşterea preţurilor, devalorizarea valutei şi incapacitatea de a plăti pensiile şi salariile . R. Moldova ar putea ajunge într-un default intern, adică statul se va afla în incapacitate de plată. Acest lucru s-ar putea întâmpla în 2-3 luni», estimează Veaceslav Ioniţă.
N-avem Guvern stabil — n-avem bani
Analistul economic Vlad Bercu crede că tergiversarea formării Guvernului întârzie începerea negocierilor dintre FMI şi R. Moldova, pentru că Forul internaţional are nevoie de un partener stabil şi de încredere. Totuşi, economistul afirmă că nu vede o legătură între lipsa de dorinţă a PCRM de a forma Guvernul şi readucerea FMI la Chişinău. «Cred că tergiversarea formării noului Guvern este o chestie politică, şi nu are nici o legătură cu creditele Chinei şi Rusiei şi negocierile cu FMI». Sursa citată este de părere că banii parveniţi de la FMI în cazul semnării noului acord nu vor ajunge în ţară mai devreme de începutul anului 2010, iar acest lucru nu are cum influienţa asupra plăţii pensiilor şi a salariilor. În consecinţă, Guvernul va trebui să caute bani pe plan intern pentru salarii şi pensii». Vlad Bercu estimează că în cazul în care Guvernul se va forma în următoarea perioadă de timp, un acord între FMI şi R. Moldova va fi semnat în această toamnă. «Dacă vom avea noi alegeri anticipate în 2010, atunci este greu de spus când va fi semnat acel acord, pentru că, FMI are nevoie de un partener de lungă durată.
Johan Mathisen, fostul reprezentant permanent al FMI în R. Moldova a declarat recent că în cazul în care nu va fi ales noul guvern, vor urma alegeri anticipate şi nu va fi semnat un nou program cu FMI, Fondul va continua să realizeze studii şi misiunii economice în Moldova şi va acorda acesteea asistenţă tehnică. «Avem nevoie să ne asigurăm că există un partener care nu doar va fi capabil să negocieze, dar şi să realizeze politicile asupra cărora se va conveni în cadrul programului. Dacă acesta va fi rezultatul politic la care va ajunge R. Moldova, atunci noi suntem gata să venim în ajutor sub orice formă necesară. Şi am putea sosi rapid, dar trebuie să aşteptăm rezultatul acestui exerciţiu politic», a mai spus Mathisen.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲