De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
adăugat 21 octombrie 2016, 09:38, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au dus la excluderea din rândul acționarilor a unui grup de persoane care activau concertat cu încălcarea legislației în vigoare", afirmă chiar BNM.
O măsură necesară, dar tardivă
Decizia BNM a stârnit totuşi mai multe semne de întrebare şi chiar dubii referitor la ce va urma la Moldindconbank şi sub controlul cui va ajunge, scrie mold-street.com.
Mai ales ţinând cont de faptul că atât Moldindconbank, cât şi Moldova-Agroindbank, ar fi fost controlate prin interpuşi de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, aflat acum în arest şi care este acuzat de implicare în mai multe scheme dubioase.
Totodată Moldindconbank a fost implicată în mai multe scheme şi operaţiuni ilegale, pentru care a fost sancţionată.
"Eu aşteptam de mult o astfel de decizie. E bine măcar şi acum. Or se menţinea în continuare riscul unei destabilizări a sistemului bancar, iar Moldindconbank este una dintre principalele instituţii financiare din ţară şi dispune de astfel de posibilităţi", susţine economistul Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Alpha Invest..
Totodată specialistul se arată încrezut că Moldindconbank nu va fi lichidată şi după o serie de măsuri de remediere îşi va continua activitatea.
Şi alte bănci au probleme similare
"Blocarea unui grup de acționari cu o cotă totală de peste 50% și instituirea unui regim de intervenție timpurie în cadrul unei bănci de importanță sistemică este o măsură fără de analogie în ultimii ani aplicată de BNM. Acum BNM are în față o mare provocare, dar și o șansă de a se recridibiliza ca instituție dacă lucrurile vor merge bine. Este de o importanță critică ca lucrurile să fie explicate corect populației și clienților băncii pentru a minimiza pierderile de clienți și imagine", susţine Stanislav Madan, şeful Departamentului studii de piaţă şi cercetări de la Business Intelligent Services.
Potrivit expertului politica de comunicare din această perioadă trebuie să fe extrem de responsabilă pentru a explica clar că decizia BNM se referă exclusiv la raporturile din cadrul structurii acţionariatului MICB și nu are legătura cu activitatea operațională a băncii, care este una normală și adecvată.
"În aceeași ordine de idei, este important să vedem din partea BNM măsuri de transparentizare și consolidare a sectorului bancar. și în cazul altor bănci din sector despre care se vehiculează de mai mult timp că ar avea o guvernanță corporativă inproprie și un acționariat obscur, care nu reflectă beneficiarii finali Or, asta ar absolvi BNM de acuzații de acțiuni selective și i-ar oferi imaginea de un regulator obiectiv și echidistant", mai afirmă Stanislav Madan.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲