Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:05

 

Detalii despre Acordul privind micul trafic la frontieră încheiat între România și R. Moldova

adăugat 01 martie 2010, 11:11, la Economie

Acordul privind micul trafic la frontieră, România, R. Moldova

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind micul trafic de frontieră a intrat în vigoare la 26 februarie. Începând cu ziua de astăzi, 1 martie 2010, solicitările privind eliberarea permiselor de mic trafic pot fi depuse la Secţia consulară a Ambasadei României din Chişinău, situată pe strada Vlaicu Pârcălab 39.

 

Ulterior, după inaugurarea consulatelor româneşti la Bălţi şi Cahul, cetăţenii care locuiesc în zona de frontieră din sudul şi nordul ţării vor putea depune actele la consulatele din localităţile respective.

După informațiile apărute în presă cu privire la greutățile întâmpinate de cetățeni în a depune documentele pentru a primi permisul de clătorie în zona celor 50 km de la graniță pe teritoriul român, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ține să facă publice mai multe detalii cu privire la acordul cu privire la mic trafic la frontieră.

Vedeți mai jos comunicatul expediat presei:

Ce înseamnă zonă de frontieră ?
Zona de frontieră  cuprinde teritoriul statelor, care nu depăşeşte 30 km de la frontiera de stat, şi se află de o parte şi de alta a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova. Orice parte a unei unităţi administrativ - teritoriale situată la mai mult de 30 km, dar la mai puţin de 50 km de linia de frontieră, este considerată ca aparţinând zonei de frontieră.  

Cine poate fi considerat rezident în zona de frontieră ?
Rezidenţi în zona de frontieră sunt persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 1 an, în zona de frontieră a statului unei Părţi contractante. Prevederile Acordului se aplică şi soţului/soţiei, copiilor minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi) ai acestora. În cazuri excepţionale şi temeinic justificate, pentru membrii de familie poate fi considerată adecvată o perioadă de reşedinţă mai mică de un an.

Ce înseamnă mic trafic de frontieră ?
Mic trafic de frontieră înseamnă trecerea frecventă a frontierei comune a statelor Părţilor contractante de către rezidenţii în zona de frontieră ai statului unei Părţi contractante şi care intenţionează să rămână în zona de frontieră a statului celeilalte Părţi contractante, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă calculată de la data trecerii frontierei.

În ce condiţii rezidenţii pot trece frontiera comună ?
Rezidenţii în zona de frontieră pot trece frontiera comună a statelor Părţilor contractante în conformitate cu regimul privind micul trafic de frontieră în următoarele condiţii:

a) sunt în posesia permisului de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil;
b) nu reprezintă  o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale statelor Părţilor contractante.
c) nu fac obiectul unei expulzări sau interdicţii, ori împotriva lor nu au fost introduse alerte în bazele de date ale statelor Părţilor contractante, cu scopul de a le fi refuzată intrarea.

Autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante efectuează  controale la intrare şi la ieşire asupra rezidenţilor în zona de frontieră pentru a se asigura că aceştia îndeplinesc condiţiile prevăzute.

Nu se vor aplica ştampile de intrare sau ieşire pe permisele de mic trafic de frontieră  eliberate în cadrul regimului privind micul trafic de frontieră.  

Permisul de mic trafic de frontieră
Permisul de mic trafic de frontieră reprezintă documentul care dă dreptul rezidenţilor în zona de frontieră să treacă frontiera statelor Părţilor contractante în regim de mic trafic de frontieră.

În ce condiţii poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontieră ?
(1) Rezidenţilor în zona de frontieră le poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontieră cu valabilitate de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi perioada de valabilitate a paşaportului titularului sau, după caz, a documentului de călătorie al minorului în următoarele condiţii:

a) sunt în posesia unui paşaport valabil;
b) prezintă  documente care atestă că locuiesc, în mod legal, de cel puţin 1 an în zona de frontieră şi că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei  comune statelor Părţilor contractante, în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră, conform prevederilor Anexei nr. 2 a prezentului Acord;
c) nu reprezintă  o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale statelor Părţilor contractante ;
d) nu fac obiectul unei expulzări sau interdicţii, ori împotriva lor nu au fost introduse alerte în bazele de date ale statelor Părţilor contractante, cu scopul de a le fi refuzată intrarea.

Permisul de mic trafic de frontieră se eliberează gratuit fără limită de vârstă. 
Situaţii de pierdere, deteriorare sau furt a permisului de mic trafic de frontieră

(1) Pierderea, deteriorarea sau furtul permisului de mic trafic de frontieră  pe teritoriul statului celeilalte Părţi contractante se declară  fără întârziere de către titular la autoritatea de frontieră  competentă. 
(2) În situaţia prevăzută la alineatul (1), autoritatea de frontieră competentă eliberează un certificat din care să reiasă faptul că frontiera comună a fost trecută pe baza unui permis de mic trafic de frontieră valabil. Părţile contractante recunosc de comun acord că un asemenea certificat este un document care dă dreptul titularului său să treacă neîntârziat frontiera comună pentru a se reîntoarce pe teritoriul statului celeilalte Părţi contractante. 
(3) În cazul găsirii documentelor furate/pierdute, acestea vor fi înaintate, cât mai curând posibil, autorităţii emitente.

Unde şi  când  se poate trece frontiera ?
(1) Trecerea frontierei comune a statelor Părţilor contractante de către rezidenţii în zona de frontieră în regim de mic trafic de frontieră  se face prin punctele deschise de trecere a frontierei.
(2) Trecerea frontierei comune a statelor Părţilor contractante în condiţiile alineatului (1) se realizează în conformitate cu programul de lucru convenit de către autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante.
(3) În situaţii excepţionale, autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante pot stabili ca trecerea frontierei comune în regim de mic trafic de frontieră să se desfăşoare şi prin alte locuri decât cele stabilite în acest sens sau în alte intervale orare.

În ce condiţii se poate trece frontiera ?
(1) Rezidenţii în zona de frontieră, care trec frontiera  comună  a statelor Părţilor contractante în regim de mic trafic de frontieră, se supun controlului de frontieră în conformitate cu legislaţia naţională  a statului fiecărei Părţi contractante. 
(2) Autorităţile de frontieră  ale statului fiecărei Părţi contractante, în conformitate cu legislaţia internă a acestui stat, au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de şedere pe teritoriul statului său a rezidenţilor în zona de frontieră a statului celeilalte Părţi contractante, care trec frontiera comună în regim de mic trafic de frontieră. Atât persoana vizată, cât şi autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante respective vor fi informate cu privire la hotărârea luată.

Condiţii de şedere
(1) Pe timpul şederii pe teritoriul statului celeilalte Părţi contractante în cadrul regimului de mic trafic de frontieră, rezidenţii în zona de frontieră sunt obligaţi să respecte legislaţia statului respectiv.
(2)  Încălcarea reglementărilor în vigoare referitoare la regimul de mic trafic de frontieră se sancţionează în conformitate cu prevederile relevante  ale legislaţiilor statelor Părţilor contractante şi poate determina, după caz, inclusiv revocarea sau anularea permisului de mic trafic de frontieră de către autorităţile naţionale competente. 
(3) Rezidenţii în zona de frontieră care încalcă regimul de mic trafic de frontieră stabilit prin  prezentul Acord şi faţă de care s-a luat hotărârea îndepărtării de pe teritoriul statului respectiv vor fi readmişi pe teritoriul statului Părţii contractante în care locuiesc legal, în baza prevederilor Acordului între Comunitatea Europeană şi Republica Moldova privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală, semnat la Bruxelles la 10 octombrie 2007.

Documentul care atestă  că persoana locuieşte în mod legal în zona de frontieră poate fi oricare din următoarele:

- buletin de identitate
- permisul de şedere pentru cetăţenii străini
- buletin de identitate pentru apatrizi
Atunci când prin documentele prevăzute mai sus nu se poate face dovada perioadei în care persoana a locuit legal în zona de frontieră, acestea sunt însoţite de un certificat eliberat de autoritatea care a emis documentul respectiv.

Motive întemeiate pentru trecerea frecventă  a frontierei comune a statelor Părţilor contractante în temeiul regimului privind micul trafic de frontiera pot fi considerate următoarele, fără a avea caracter limitativ:

- menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor;
- însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală;
- participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile     economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei;
- promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic;
- rezolvarea problemelor de natură juridică;
- vizitarea mormintelor rudelor;
- alte motive întemeiate.

Acordul de mic trafic la frontieră încheiat între R. Moldova și România, poate fi citit aici integral.


Autor: UNIMEDIA
Sursa: www.unimedia.md
IN SFARSIT.....SHIAR MA GANDEAM DEJA CA E O TZAPA TOATA TREABA ASTA CU ACORDUL DE MIC TRAFIC LA FRONTIERA
A comentat dinu 01 martie 2010, 18:35
unde as putea obtine permisul de mic trafic de frontiera? si cit timp este necesar pentru eliberarea lui. multumesc anticipat
A comentat Ludmila 28 martie 2010, 17:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0959 secunde